Un oficial UE recunoaşte că în Europa sunt 50.000 de jihadişti

 

Cifrele înspăimântătoare ale islamiştilor radicali şi ale acelora care împărtăşesc valorile jihadismului în Europa sunt recunoscute public. Giles de Kerchove este de părere că există circa 50.000 de islamişti pe tot continentul european. Datele semnalează că în Regatul Unit sunt cel puţin 20.000 de fundamentalişti, în Franţa 17.000, în Spania 5.000, iar în alte ţări ca Belgia şi ţările scandinave situaţia nu este mai bună. Acestor jihadişti li se alătură lista foreign fighters plecaţi în Siria şi Irak, care acum se reîntorc după înfrângerea Califatului.

După atentatele de la Madrid din 2004, UE a hotărât să creeze figura coordonatorului antiterorism. Din 2007, prin numirea făcută de Javier Solana, cel care a preluat însărcinarea este Giles de Kerchove, belgian, de 61 de ani, cu o viaţă petrecută între Comisia europeană şi guvernul belgian. Chiar dacă a fost mereu trecut cu vederea de către media, chiar după atentatele care au rănit ţări membre ale UE, munca acestei figuri reprezintă un rol de prim rang în lupta împotriva terorismului.

El, de fapt, trebuie să coordoneze eforturile Consiliului european împotriva acestui flagel, să prezinte recomandări Consiliului şi să definească sectoarele prioritare de acţiune, să monitorizeze de aproape executarea strategiei antiterorism a UE, să se asigure că Uniunea desfăşoară un rol activ în lupta împotriva terorismului şi să îmbunătăţească comunicarea cu ţările terţe tocmai pentru a optimiza această luptă.

După atentatele de la Barcelona şi Cambrils, de Kerchove a fost des menţionat de presa spaniolă, fiindcă s-a simţit nevoia de a aprofunda dinamicile europene în această luptă. Ideea este că în spatele noilor atentate se află o reţea internaţională care trece prin Belgia, Franţa, Spania şi curând Germania, Italia şi Estul Europei. Optimismul e redus, semnale îngrijorătoare sunt tot mai dese.

Potrivit lui Kerchove „pare evident că ceea ce s-a petrecut la Barcelona, se va petrece din nou”, fiindcă e imposibil în general să opreşti un tip radicalizat, cu un cuţit şi un patent în mână. Pentru coordonatorul antiterorism al UE, ceea ce trebuie să fie clar este că (a amintit recent şi Jonathan Evans, de la MI-5 britanic), ne aflăm în faţa unei probleme generalizate.

De Kerchove a arătat cu degetul şi spre siguranţa cibernetică, titrează Occhi della guera: „În viitor, riscul utilizării Internetului nu numai ca mijloc de propaganda, dar şi ca instrument de război, ar putea să devină relevant, deci politicile comunitare trebuie să tuteleze siguranţa informatică a site-urilor nucleare, centralelor electrice şi infrastructurilor fundamentale ale ţărilor membre. Fiindcă terorismul islamic, după spusele coordonatorului european, e ceva cu care trebuie să convieţuim mulţi ani, poate 20-30. Şi e necesar să se ducă o politică antiterorism care să anticipeze mişcările unui duşman obscur dar din ce în ce mai radical în inima Europei.”


Citiţi şi:

Jihadişti printre refugiaţi

Analiză. Armata teroriştilor, în adormire. Extremiștii din Europa care au luptat alături de ISIS s-au întors acasă

Islamizarea Europei în cifre
 

yogaesoteric
8 februarie 20

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More