Un paradox al progresului social – Un mediu suprasteril ar putea provoca declanşarea leucemiei la copii…

 

Un mediu suprasteril în primul an de viaţă reprezintă una dintre principalele cauze ale leucemiei la copii, conform unui studiu controversat, citat de Press Association.

Cea mai frecventă formă de leucemie infantilă – leucemie acută limfoblastică (LAL) – poate fi prevenită prin „întărirea” sistemului imunitar al sugarilor în urma expunerii acestora la bacterii inofensive, susţine profesorul Mel Greaves de la Institutul pentru Cercetări asupra Cancerului din Londra.

Dacă teoria sa va fi susţinută de mai multe dovezi, un tratament preventiv – care ar putea consta în administrarea de suplimente cu bacterii probiotice – ar putea intra în faza de testare clinică în următorii cinci ani.

Cercetarea, publicată în jurnalul Nature Reviews Cancer, s-a bazat pe compilarea a peste 30 de ani de studii desfăşurate la nivel internaţional pe tema originilor acestei afecţiuni. În cadrul unei informări de presă, eveniment desfăşurat la Londra, profesorul Greaves a declarat că „toate dovezile sunt concludente”. „Aceasta este concluzia pentru mine: LAL este un paradox al progresului social”, a spus Greaves.

„Cercetarea sugerează cu tărie că LAL are o cauză biologică evidentă şi este declanşată de o varietate de infecţii în cazul copiilor care sunt predispuşi, ale căror sisteme imunitare nu au fost întărite în mod corespunzător. De asemenea, (studiul) desfiinţează unele mituri persistente cu privire la cauzele leucemiei, precum cele care susţin în mod nociv şi nefondat că afecţiunea este cauzată de expunerea la unde electromagnetice sau la surse de poluare”, a adăugat cercetătorul.

Teoria ar explica de ce toate cazurile de LAL, care afectează celulele albe, sunt mai des întâlnite în societăţile prospere în care sugarii sunt protejaţi de infecţii. Totodată, această cercetare ar putea explica de ce copiii care nu au fost hrăniţi la sân, care nu au interacţionat cu alţi sugari, care se nasc prin cezariană sau care nu au fraţi ori surori au un risc mai mare de a dezvolta această afecţiune.

LAL este o boală hematologică severă rar întâlnită. Spre exemplu, în Marea Britanie aproximativ 1 din 2.000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu această boală. Însă, LAL poate avea un impact devastator asupra familiilor chiar şi în cazul unei rate mari de vindecare.

Lumea medicală a dezbătut intens în ultimul secol posibilele cauze ale acestei boli, specialiştii avansând mai multe teorii pe tema posibililor factori declanşatori, printre aceştia numărându-se expunerea la radiaţii, influenţa nocivă a telefoanelor mobile, a reţelelor Wi-Fi sau a liniilor de înaltă tensiune, dar şi acţiunea poluanţilor chimici.

În cadrul testelor de laborator, şoarecii crescuţi în medii suprasterile au dezvoltat LAL după ce au fost ulterior expuşi la bacterii comune inofensive. Potrivit înregistrărilor istorice, „vârfurile” cazurilor de leucemie infantilă au fost observate la şase luni după epidemiile de gripă, precizează sursa citată.

Profesorul Greaves a explicat că sistemul imunitar reprezintă o reţea care nu a fost conectată la naştere. Pentru realizarea acestei conexiuni, într-o etapă timpurie a vieţii aceasta are nevoie de infecţii ca să se modeleze şi să se regleze.

Specialistul a subliniat că „în niciun caz” părinţii nu ar trebui să se considere vinovaţi în cazul în care copiii lor dezvoltă leucemie, ci i-a sfătuit să „facă mai puţin caz cu privire la infecţiile banale”. În plus, Greaves le-a recomandat acestora să încurajeze contactul dintre copii în primul an de viaţă.

„Sper că această cercetare va avea un impact real asupra vieţilor copiilor. Cea mai importantă implicaţie este aceea că majoritatea cazurilor de leucemie infantilă ar putea fi prevenite”, a subliniat omul de ştiinţă.

Concluziile studiului se adaugă rezultatelor altor cercetări care au asociat diabetul de tip I, scleroza multiplă şi alergiile infantile cu mediile suprasterile în prima parte a vieţii.


Citiți și:

Povestea lui Nicolae, copilul care a învins cancerul. «Dumnezeu m-a ajutat! Dacă nu era El, nu ajungeam aici»

De ce contactul direct cu ţărâna îi face pe copii (dar şi pe adulţi) mai sănătoşi şi chiar mai robuşti psihologic?
 


yogaesoteric
18 mai 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More