Un profesor de toxicologie ne explică despre modul în care câmpurile electromagnetice (EMF) provoacă unele leziuni biologice…


… și fac să apară chiar cancer


Este dovedit deja faptul că există „ceva” în jurul nostru, imperceptibil vederii umane obișnuite, care poate provoca probleme serioase de sănătate și chiar cancer, dar despre existența căruia marea majoritate a ființelor umane nici măcar nu este conștientă. Este vorba despre câmpurile electromagnetice (câmpuri EM) care, deși nu se vorbește mult despre aceasta, au multe efecte nefaste în ceea ce privește sănătatea ființelor umane. Aceste câmpuri electromagnetice se află în permanență în jurul nostru și vom vedea în continuare anumite cercetări care demonstrează cum anume ne afectează acestea sănătatea.

În termeni simpli, câmpurile electromagnetice (EM) sunt forțe invizibile de joasă sau înaltă frecvență care provin de la dispozitive electrice și fără fir (Wi-Fi). Electricitatea și aparatele pe care le folosim zilnic emit câmpuri EM de frecvență joasă, în timp ce dispozitivele Wi-Fi, cum ar fi ruterele, generează câmpuri EM de frecvență înaltă sau radiofrecvență.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a lansat la sfârșitul anului 2015 o campanie națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S. poluarea electromagnetică”. Această campanie de informare se adresează utilizatorilor de telefoane mobile şi alte dispozitive wireless şi conţine sfaturi pentru minimizarea efectelor expunerii la radiaţii electromagnetice.

Iniţiativa APC vine ca urmare a numeroaselor studii şi apeluri făcute de cercetători din întreaga lume potrivit cărora folosirea în exces a telefoanelor mobile și a reţelelor Wi-Fi dăunează sănătăţii. Astfel, aproximativ 10% din populaţia globului reclamă dureri de cap, oboseală, greaţă, înroşirea pielii, apatie, iar cercetătorii pun aceste simptome pe seama sensibilității la undele electromagnetice care pur şi simplu au invadat mediul social al oamenilor zilelor noastre. În data de 11 mai 2015, un grup de 190 de oameni de știință și cercetători din 39 de țări au semnat un apel adresat Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin care atrag atenţia asupra efectelor nefaste ale câmpurilor electromagnetice pentru sănătatea ființelor umane şi solicită revizuirea normelor de protecţie din acest domeniu. Semnatarii acestui apel au publicat în total peste 2.000 de lucrări ştiinţifice pe tema efectelor pe care le au asupra sănătăţii radiaţiile neionizante, câmpurile electromagnetice de foarte joasă frecvenţă (Extremely Low Frequency fields – ELF) folosite în domeniul electricităţii sau radiaţiile de radiofrecvenţă (RFR) utilizate pentru comunicaţii fără fir (GSM, Wi-Fi).

Atât acasă, cât şi la serviciu, dar şi în mijloacele de transport suntem expuşi zilnic la dispozitive care ne „agresează”: telefoane mobile, tablete, rutere Wi-Fi, scannere, uși automate, diverse aparate electrocasnice, aparate medicale de ultimă generaţie, în general toate aparatele care generează un câmp electromagnetic. Cele mai susceptibile categorii de oameni la efectele negative ale acestor câmpuri EM sunt femeile gravide, copiii şi tinerii care lucrează în medii unde folosesc telefoanele mobile aproape nonstop.

Există dovezi care arată că aceste câmpuri EM cauzează chiar tulburări mai grave, cum ar fi tulburările autoimune și anumite tipuri de cancer. Dr. Paul Héroux, cercetător și profesor de toxicologie și al efectelor asupra sănătății ale electromagnetismului la Facultatea de Medicină de la Universitatea McGill din Montreal (Canada), a explicat în detaliu toate aceste efecte pe site-ul destul de îndrăzneț al doctorului Joseph Mercola. „M-am implicat în biologie, am urmat cursuri de medicină și am devenit, ca să spunem așa, o persoană diferită de ceea ce inițial îndrumătorii mei s-ar fi așteptat să fiu”, a declarat dr. Héroux.

Cercetările sale l-au transformat într-un expert în efectele acestor dispozitive asupra trupului uman și dorința lui de a contribui la protejarea sănătății oamenilor și a mediului l-au determinat să se alăture Facultății de Medicină McGill.

Primul aspect pe care Héroux l-a explicat este că aceste câmpuri electromagnetice de joasă frecvență, câmpurile cu frecvență înaltă, câmpurile electrice, microundele și câmpurile magnetice au, toate, efecte biologice similare asupra trupului uman. „Este adevărat că frecvența influențează efectele”, a remarcat Héroux, „dar în esență … aș putea, folosind un câmp electric sau un câmp magnetic, să produc același efect într-o celulă.” El a remarcat, de asemenea, că, deși câmpurile EM nu generează căldură, ele provoacă totuși efecte nocive. „Nu există nicio îndoială că putem vorbi în acest caz de efecte biologice”, a explicat el. „Impactul substanțial asupra sănătății pe care l-am studiat mai mulți ani este clar. Efectul palpabil constă în creșterea facturilor ce țin de îngrijirea sănătății.”

Héroux și echipa sa au descoperit că aceste câmpuri EM ce au o frecvență de până la 60 Hertz (Hz) pot determina dezvoltarea celulelor canceroase, pot afecta fertilitatea și pot crește riscul de avort spontan. Héroux estimează, în esență, că electromagnetismul crește substanțial stresul oxidativ, care afectează proteinele și membranele celulare și rupe legăturile ADN.

Un studiu publicat de revista americană Free Radical Biology and Medicine și intitulat „Biological Effects of Electric and Magnetic Fieldsˮ („Efectele biologice ale câmpurilor magnetice și electriceˮ) a subliniat faptul că stresul oxidativ excesiv determină inflamație cronică, care provoacă, la rândul său, multe boli, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și cancer.

Dr. Héroux avertizează că majoritatea dintre noi trăim în mod esențial într-un mediu în care suntem înconjurați mai tot timpul de un nivel periculos de câmpuri EM. Tocmai de aceea, este bine să căutăm modalități adecvate menite să atenueze efectele nefaste cât mai mult posibil prin evitarea expunerii la ruterele WI-FI, folosirea cuptorului cu microunde și alte surse generatoare de frecvențe electromagnetice.


Citiți și:

Studii: Opt efecte fiziopatologice ce vor fi amplificate de 5G

WI-FI – agresiunea invizibilă (I)

 

yogaesoteric
7 octombrie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More