Un savant de top a primit o condamnare simbolică în SUA, după ce a fost suspectat de spionaj în favoarea Chinei

Știrea difuzată în luna aprilie de New York Times și Nature adâncește doar misterul unei povești ca de film, desfășurată în paralel cu pandemia și fără atenția publicului.

În timp ce lucra la Harvard, Charles Lieber primea de la Universitatea din Wuhan un salariu lunar de 50.000 de dolari și un bonus anual de 150.000. Autoritățile americane l-au arestat pe motive de fraudă fiscală și pentru că a mințit în privința colaborării cu chinezii într-un program considerat o vânătoare de creiere și o posibilă scurgere de invenții.

Lista invențiilor în care este implicat Charles Lieber e amețitoare. Între acestea se află și o injecție prin intermediul căreia materiale electronice pot fi așezate într-o zonă anume a creierului, astfel încât circuite sintetice să interacționeze cu circuitele neuronale. Încă din 2015, electronicele injectabile au fost incluse în top 10 al ideilor care pot transforma lumea.

Domeniul lui predilect de studiu îl constituie nanotehnologia și intersecția ei cu biologia. Descoperirile lui vizează combinarea unor fire de dimensiuni submicroscopice în structuri complexe. A creat primul nanocomputer independent. După cum s-a apărat în proces, banii nu constituiau o motivație, dar își dorea premiul Nobel, după o listă lungă de premii pe care le-a primit deja.

Alt program în care este implicat folosește nano dispozitive sau care pot detecta celule cancerigene. O idee despre nanofire la care acesta lucrează este folosită de Intel.

Lieber are doctorat la Stanford și din 1987 a fost cercetător la Columbia. Din 90 lucrează și la Harvard, unde din 2015 conduce departamentul de Chimie și Biologie.

În 2012, a primit invitația de a colabora cu Universitatea din Wuhan, China, unde devine „strategic scientist”. În cea mai bizară coincidență, pe 28 ianuarie 2020, autoritățile americane îl pun sub acuzare. La acea dată presupusa epidemie era deja semnalată în Wuhan, dar încă nu apăruse în Europa, unde carantina a fost instituită la jumătatea lunii martie.

În 2021, a fost găsit vinovat de toate capetele de acuzare ‒ mărturie mincinoasă privind colaborarea cu facultatea din Wuhan, ascunderea unor conturi în străinătate, nedeclararea unor venituri. În luna aprilie a primit o condamnare simbolică de 6 luni arest la domiciliu și o amendă ce valora cât primea într-o lună de la chinezi.

Ciudat este că FBI manifestă o vigilență de tip război rece în ce privește relațiile cu China, într-o pregătire a unui eventual război convențional. Tot în anul 2021, când chinezii l-au contactat prima dată pe Lieber, acesta primea în parlamentul israelian premiul Wolf Prize în valoare de 100.000 de dolari. El a fost cooptat și în consiliul pentru Știința Materialelor al Universității din Tel Aviv.

Citiți și:
Se încing spiritele în SUA: O a doua universitate a primit peste 6,7 milioane de dolari în donații anonime din China, după ce Joe Biden a înființat un program în numele său
O listă a Partidului Comunist Chinez scursă în presă divulgă infiltrarea a 1,95 milioane de chinezi în corporațiile Big Pharma și guverne occidentale

 

yogaesoteric
8 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More