Un savant englez, expert în neuroștiințe, dezvăluie 6 reguli de aur pentru un somn mai bun, odihnitor
Somnul este vital pentru sănătate. Lipsa unui somn odihnitor afectează sănătatea fizică și psiho-mentală pe toate direcțiile.
Mai nou, studiile au ajuns să concluzioneze că cei care lucrează noaptea au un risc crescut de a face cancer. Dar până acolo, lipsa somnului generează probleme cardiovasculare, favorizează degenerarea creierului, reduce speranța de viață și… lista ar putea continua foarte mult.
Din fericire, reglarea somnului este la îndemâna noastră. Este necesar doar să fim conștienți de problemele pe care le creează lipsa lui și să vrem să ne punem viața pe un drum mai bun.
Astfel, pe lângă faptul că este indicat să iei cina cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare şi este necesar să fii conștient că nu e totuna să dormi noaptea sau ziua, în sensul că 8 ore între 11 seara si 7 dimineața înseamnă mult mai mult decât 8 ore între 4 dimineața și 12 ziua, un expert în somn ne dezvăluie alte 6 reguli de aur care te pot ajuta să ai un somn bun și regenerator.
Matt Walker este un om de știință englez, specialist în somn, profesor de neuroștiințe și psihologie la Universitatea Berkeley din California, autor al unui bestseller internațional: De ce dormim.
Într-o prezentare făcută în cadrul celebrelor conferințe Ted, pe care o puteți vedea mai jos, el ne dezvăluie 6 reguli de aur pentru un somn bun și odihnitor, reguli rezultate din multiple studii științifice:
- Regularitatea, adică culcatul și trezitul la aceleași ore. Odată ce intrăm într-o rutină din acest punct de vedere, somnul apare de la sine.
- Întunericul complet ajută foarte mult la producția de melatonină, ceea ce face ca somnul să fie profund.
- Renunțați cu o oră înainte de culcare să vă uitați la televizor, pe tabletă sau pe telefon, micșorați lumina în cameră și desfăşuraţi activităţi relaxante.
- Reglaţi temperatura din dormitor ceva mai scăzută, puțin peste 18 grade.
- Nu consumați alcool sau cofeină după masa sau seara. Acestea vă vor tulbura somnul. (De fapt, aceste substanţe au efecte nocive asupra sănătăţii şi este recomandat să nu le consumaţi deloc.)
- Dacă aveți momente în care nu puteți dormi, nu rămâneţi în pat mai mult de 25 de minute. Ridicați-vă și faceți ceva care vă relaxează, eventual într-o altă cameră decât dormitorul. Reveniți în pat când vă simțiți somnolenți.
Mai multe puteți descoperi în videoclipul de mai jos în care Matt Walker detaliază aceste reguli de aur.
Citiţi şi:
Câteva dintre misterele dezvăluite ale stării de somn
Ciudățeniile unui geniu: Leonardo da Vinci şi programul său eficient de somn
yogaesoteric
9 septembrie 2021