Un sexolog vorbeşte despre fantasme

Vă prezentăm în cele ce urmează un reportaj luat unui specialist în sexologie, dr. Andrei Mateescu.

Întrebare: Ce este o fantasmă?
dr. Andrei Mateescu: Fantasma poate funcţiona ca o prelungire, o împlinire a vieţii sexuale sau, deseori, ca o proiecţie refulată a erotismului.

Întrebare: Toată lumea are fantasme?
dr. Andrei Mateescu: Nu, anumite persoane nu au fantasme şi nici nu au idee ce sunt acestea. Dar, pentru acele persoane care au un libido foarte scăzut, care nu au nici un fel de dorinţe sexuale, a le explica ce este o fantasmă sau a le încuraja să aibă, este un mijloc extrem de subtil de a le ajuta să simtă dorinţa erotică şi, mai practic, chiar să apară lubrifierea sau erecţia.

Întrebare: Este recomandat să ne împărtăşim fantasmele iubitului sau iubitei noastre?
dr. Andrei Mateescu: Depinde cum privim lucrurile. Unii susţin că o fantasmă este pur personală. Dacă în fantasme apar anumite persoane cunoscute, pot surveni gelozii sau invidii aberante din partea celuilalt. Atunci el sau ea va începe să se întrebe cu suspiciune la ce se gândeşte celălalt în timp ce fac dragoste. Şi aceasta poate genera probleme în cuplu. Astfel de mărturisiri făcute atunci când nu este nici momentul şi nici persoana potrivită, pot duce la frustrări şi chiar la depresii nervoase. De exemplu, soţul îi mărturiseşte soţiei că are o fantasmă în care face dragoste cu două femei superbe cu sâni imenşi. Soţia, o femeie frumoasă, dar cu sânii foarte mici, începe să se gândească (dacă nu are un anumit echilibru psihic stabil) că ea nu corespunde dorinţelor soţului ei. Va începe să facă tot posibilul să îşi restructureze trupul şi să devină aşa cum el îşi doreşte. De aici e posibil să apară frustrări, dizarmonii, această situaţie putând avea ca efect chiar ruperea relaţiei de cuplu.
Cu toate acestea dacă între cei doi există, şi o relaţie profundă de prietenie, fantasmele pot fi mărturisite. Acest fapt poate face ca cei doi să ajungă să îşi împlinească unul altuia dorinţele, pasiunile ascunse. Mai mult decât atât, este vorba de o cunoaştere reciprocă mai adâncă a celor doi, de o aprofundare a relaţiei de cuplu, de o comunicare puternică şi lipsită de prejudecăţi.

Întrebare: Care sunt fantasmele care ne perturbă cel mai mult?
dr. Andrei Mateescu: În cazul femeilor sunt fantasmele care evocă forţa, puterea specific masculină, iar în cazul bărbaţilor, fantasmele care le induc caracteristici hiperfeminine. De obicei, acele fantasme care dezvoltă foarte mult, chiar peste măsură, caracteristicile sexului opus, tind în timp să producă deviaţii. Este foarte bine ca o femeie să aibă fantasme în care fascinaţia sa feminină să fie pusă în valoare şi chiar amplificată, dar atunci când ea are în mod repetat fantasme în care îşi manifestă o masculinitate exacerbată, aceasta înseamnă că este vorba de un caz de deviaţie sexuală.

Întrebare: Femeile şi bărbaţii au acelaşi gen de fantasme?
dr. Andrei Mateescu: În mod categoric nu. Fantasmele de voyeurism se întâlnesc mai des la bărbaţi, în timp ce femeile au mai mult fantasme exhibiţioniste.

Întrebare: Cum ne putem explica aceste diferenţe?
dr. Andrei Mateescu: Personalitatea femeii, în general, este mai dulce, mai supusă, şi în fantasmele lor, ele vor să îşi exercite partea complementară a personalităţii. În mod contrar, bărbaţii fiind fiinţe active în viaţa de zi cu zi îşi manifestă în timpul fantasmelor pasivitatea care îi echilibrează. Bărbaţii şi femeile nu au acelaşi tip de fantasme, dar aceasta nu îi împiedică să îşi împlinească unul altuia dorinţele ascunse.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More