Un uter transparent: Ferma de bebeluși EctoLife

Hashem Al-Ghaili: Nașterea unui copil la o simplă apăsare de buton, după o sarcină dusă în afara trupului – va fi o opțiune în curând.”

Instalația de utere artificiale EctoLife are în vedere un nou și controversat mod de a duce o sarcină, în care bebelușul crește într-un mediu idealizat, dar complet lipsit de umanitate: „capsule de creștere” transparente, dispuse cu sutele în cadrul unor ferme de creștere a bebelușilor umani.

Să fie clar încă de la început: acesta este doar un concept, creația „producătorului, cineastului și publicistului în domeniul științei” Hashem Al-Ghaili, din Berlin. Nu există planuri imediate de a construi o instalație EctoLife, este doar un SF pe care Al-Ghaili l-a conceput pornind de la stadiul actual al cercetării în domeniul fertilității.

Conceptul a fost creat pentru a iniția un dialog și pentru a aduce argumente în favoarea unui nou model de paternitate, despre care Al-Ghaili crede că va fi posibil în câțiva ani, și larg răspândit în câteva decenii.

Argumentul lui Al-Ghaili sună cam așa: „sarcina nu este distractivă. Poate fi epuizantă, dureroasă, cu grețuri, intruzivă, incomodă, iar uneori de-a dreptul periculoasă pentru mamă și există tot felul de moduri în care poate fi nefavorabilă pentru un copil. Dacă o femeie însărcinată fumează, petrece, se stresează prea mult, se îmbolnăvește de anumite boli sau, pur și simplu, nu pune suficientă muzică de Mozart în fața burții sale înfloritoare, s-ar putea să nu-i ofere copilului său cel mai bun start posibil.

Hashem Al-Ghaili: „nu se petrece nimic distopic aici, sincer.”

Știința nu este departe” spune Al-Ghaili, „de a putea reproduce condițiile ideale de gestație într-un uter cu temperatură controlată, fără infecții și transparent. Un cordon ombilical artificial ar putea furniza oxigen și nutrienți în timp ce copilul plutește într-un lichid amniotic artificial, alimentat în permanență cu hormoni, anticorpi și factori de creștere adaptați cu precizie. Deșeurile bebelușului ar putea fi îndepărtate, trecute printr-un bioreactor și transformate enzimatic într-o sursă constantă și sustenabilă de nutrienți proaspeți.” Delicios.

Prin intermediul unor mici difuzoare s-ar putea asigura micuțului și cea mai bună hrană posibilă pentru creier. Vorbim aici de toată muzica clasică pe care ar putea s-o asculte (probabil mult mai multă muzică decât ar putea suporta părinții), precum și o voce părintească liniștitoare, de asemenea, pentru a iniția crearea acelei legături neprețuite.

Hashem Al-Ghaili: „ați putea monitoriza semnele vitale ale bebelușului prin intermediul unei aplicații – sau pur și simplu să urmăriți video, la calitate HD, capsula, în direct.”

Semnele vitale vor fi monitorizate în mod constant – la fel ca și defectele fizice și anomaliile genetice. Datele în timp real despre micul tău Tamagotchi vor apărea printr-o aplicație de telefon, împreună cu o cameră de filmare live HD a fătului, și posibilitatea de a parcurge videoclipuri cu etape ale dezvoltării copilului tău, de la embrion la nouă luni și, potențial, dincolo de nouă luni.

Bebelușii umani sunt printre cei mai neajutorați și mai puțin dezvoltați din regnul animal. De ce nu putem să ieșim din pântece și să facem primii pași șovăitori cinci minute mai târziu, așa cum face un vițel? Deoarece creierul nostru este prea mare pentru spațiul dintre șoldurile femeii; ne naștem insuficient formați, cu cranii moi și flexibile, cu câteva luni în urma altor animale din punct de vedere al dezvoltării. Dar într-o capsulă „EctoLife – Uterul facil”, nu ar exista o astfel de limită biologică. Se pot chiar experimenta perioade de gestație mult mai lungi, iar rezultatele ar putea fi grozave.

Dacă toate acestea vi se par puțin impersonale, reci și distante, Al-Ghaili sugerează mai multe tehnologii care să vă liniștească. Credeți că v-ar putea lipsi senzația de a simți cum lovește copilul? Boom. Un costum haptic poate readuce această senzație pentru orice părinte care o dorește, și numai atunci când o dorește. Vreți să vedeți începutul vieții din punctul de vedere al copilului dumneavoastră? Puneți-vă o cască VR și urmăriți cu o cameră video pe 360 de grade, oricând doriți.

Hashem Al-Ghaili: „dacă ferma EctoLife ar fi un pic prea «Matrix» pentru gustul tău, atunci ai putea avea o capsulă instalată chiar la tine acasă.”

Mai mult, dacă nu v-ar plăcea ideea ca prețiosul vostru bebeluș să fie crescut într-un laborator cu 400 de capsule, la o fermă de bebeluși care are 75 de astfel de laboratoare, și care produce 30.000 de bebeluși pe an, atunci ați putea instala o capsulă alimentată cu baterii, chiar în propria locuință. Apoi păstrați-o acolo și după naștere, pentru a face să apară și alți frățiori și surioare.

S-ar putea să nu ai aceeași experiență intens umană a nașterii ca miliardele de părinți dinaintea ta, dar, pe de altă parte, vei ajunge la prima ta zi în dificila sarcină de părinte, simțindu-te fizic proaspăt și odihnit, în loc să fi fost treptat împovărat și agățat de un organism parazit care tinde să lase mai degrabă dureri și tensiuni în drumul lui spre ieșirea din trupul mamei în momentul nașterii, chiar și în cel mai bun caz. Având posibilitatea de a alege, este posibil ca unele mame să aleagă să apese un buton și să vadă cum se deschide o capsulă mică.

În opinia lui Al-Ghaili, la început va fi singura opțiune pentru anumiți părinți: cei care nu pot concepe sau avea copii pe cale naturală. Dar, pe măsură ce va fi rafinată și dovedită, va deveni o opțiune pentru toți viitorii părinți, fiind ușor de îmbinat cu fertilizarea in vitro, screeningul genetic, selecția embrionară, modelarea potențialului genetic și ingineria genetică, despre care știm că vor apărea rapid.

Producătorul, cineastul și publicistul în domeniul științei Hashem Al-Ghaili se află în spatele acestui proiect controversat.

Odată ce va fi bine dezvoltată și disponibilă, ar putea începe să pară o opțiune destul de atractivă pentru cei cărora le place ideea unui copil, dar nu văd de ce ar fi nevoie să treacă prin chinurile sarcinii și ale nașterii pentru a avea unul. S-ar putea să nu aveți nevoie nici măcar de o zi liberă de la serviciu, ci doar să vă țineți de mână cu partenerul de viață după o zi la birou, să vă îndreptați spre ferma de copii și să deschideți ușa vieții de părinte. EctoLife vă va pune la dispoziție chiar și un test genetic gratuit pentru a vă asigura că nu vă întoarceți acasă cu copilul nepotrivit.

Acestea sunt argumentele, pe scurt, pentru creșterea copiilor într-o capsulă artificială. Le puteți explora mai în detaliu în videoclipul de mai jos. Din fericire, pentru majoritatea oamenilor, care au un minim bun-simț înnăscut, acest concept este în mod evident inuman, distopic, smintit.

Citiți și:
Oamenii de știință chinezi au construit un robot ce are grijă de bebelușii din uterele artificiale
Fabricile de organe: O companie israeliană dezvoltă „tehnologia uterului artificial” pentru a crește în mod sintetic embrioni umani în scopul prelevării de organe

 

yogaesoteric
8 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More