Unde de șoc: Marea Perturbare globală este abia la început

Anul 2022 a trecut și, odată cu noul an sosește și ritualul de lungă durată al mediului de afaceri, care constă în publicarea de către analiști a proiecțiilor pentru anul următor.

Firma de consultanță AlixPartners a intervievat aproximativ 3.000 de directori de afaceri din întreaga lume cu privire la experiențele lor, concluzionând că aproximativ trei sferturi dintre ei se confruntă în prezent cu „un nivel ridicat de perturbare din cauza evenimentelor mondiale”, în timp ce 70% consideră că locurile lor de muncă sunt în pericol. Un procent remarcabil de 98% estimează că modelele lor de afaceri va fi necesar să se modifice în următorii trei ani.

Un sondaj realizat de revista Chief Executive arată că, deși majoritatea liderilor de afaceri se așteaptă la venituri mai bune în următoarele 12 luni, același sentiment de „incertitudine globală și internă” domină gândirea oamenilor.

Policriză

Într-adevăr, cuvintele „perturbare” și „incertitudine” apar în mod repetat. „În ceea ce privește ultimele decenii, acest sentiment de dezorientare este nou”, spune Adam Tooze, economist la Financial Times. Într-un articol recent, el a reînviat noțiunea de „policriză”, pentru a surprinde senzația actuală de șocuri multiple în cascadă.

Ce explică toată această teamă? Lumea se resimte din cauza undelor de șoc generate, printre altele, de criza energetică, inflație, temeri de recesiune, de războiul din Ucraina, de ascensiunea inteligenței artificiale și de pandemia covid-19.

Sondajul Alix arată că 88% dintre respondenți cred că își vor reconfigura lanțurile de aprovizionare pentru a face față deglobalizării, în timp ce 56%, consideră că inovația tehnologică se produce atât de rapid încât compania lor nu poate ține pasul.

Probabil că există și o altă explicație: șocul cognitiv. Majoritatea liderilor de afaceri din prezent – împreună cu oricine altcineva din Generația X – și-au construit cariera într-o lume în care li se părea normal să se aștepte la un sentiment de stabilitate și să poată face previziuni pe termen lung. Sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI a fost o perioadă în care o altă expresie la modă a devenit populară: „Marea Moderație”. Aceasta era ideea că inflația era scăzută și creșterea atât de constantă încât ciclul economic era aproape mort.

Istoria se poate inversa

A fost, de asemenea, o perioadă în care istoricul Francis Fukuyama a publicat un volum care anunța „Sfârșitul istoriei”. Deși Fukuyama s-a înșelat, ideea de bază care a fost absorbită de această generație a fost că istoria mergea inexorabil într-o singură direcție, devenind mai democratică, mai globalizată și mai capitalistă. Toate acestea au fost definite drept „progres”.

Cu toate acestea, din 2008, am fost martori la modul în care istoria se poate inversa: globalizarea, capitalismul de piață liberă și democrația au fost atacate.

Între timp, Marea Moderație a fost demascată ca fiind o iluzie sau, poate mai exact, o piesă de inginerie financiară evocată pentru o perioadă de condițiile de creditare excesiv de relaxate. Previziunile pentru următorii 50 de ani nu mai par foarte raționale.

Unii ar spune că această oscilație este doar un caz de revenire a lumii la norma istorică. La urma urmei, cea mai mare parte a umanității în majoritatea epocilor s-a confruntat cu instabilitate și, adesea, cu violență. Că ultimele câteva decenii au fost aberația, nu invers.

Asta nu e o consolare pentru persoanele aflate în prima linie a crizelor. Teoria „probabil ne vom întoarce la stabilitatea din trecut” nu-și mai găsește locul acum.

Punctul cheie de reținut este următorul: istoria arată că întreruperile cauzate de război, sau de orice altceva, creează nu doar costuri teribile, ci și oportunități pentru unii.

Sony s-a născut atunci când cel de-al Doilea Război Mondial a distrus societatea japoneză, care era rigidă.

America a devenit dominantă în producția industrială globală după distrugerea Europei. Cuvântul „perturbare”, la urma urmei, provine din latinul „a rupe în bucăți”.

Citiți și:
Şeful diplomaţiei europene anunță Marea Criză: Ne-am delegat securitatea Statelor Unite. Însă cine ştie ce se va petrece peste doi ani?
Nu e o criză mică, nu e o Criză Mare: Este o Mare Revoluție Socialistă
Criza UE este globală

 

yogaesoteric
24 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More