Unde s-au dus toți bancherii experimentați?

Tinerii sunt acum la conducere, dar nu au cunoștințele seniorilor.

De la criza financiară din 2008, bancherii seniori – scumpi și experimentați – au fost alungați, fiind înlocuiți de rivali mai tineri și mai ieftini.

Un raport realizat de firma de avocatură Paul Weiss a arătat că reducerile semnificative de costuri din ultimii ani au dus la plecarea a 40% dintre managerii de risc de rang înalt de la Credit Suisse. Banca nu este singura: Deutsche Bank și Barclays au, de asemenea, angajați mai tineri.

La Goldman Sachs, doar 6% dintre angajații de la biroul din New York lucrau în domeniu de peste 20 de ani, iar peste jumătate aveau mai puțin de șase ani de experiență, potrivit The Spectator.

Aproape 44% dintre angajații actuali ai Goldman au vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Această cifră se ridică la 50% pentru J.P. Morgan și 40% pentru Morgan Stanley.

În condițiile în care băncile sunt dornice să reducă costurile, menținând în același timp numărul de angajați, renunțarea la cei din generația „boomers” a fost o modalitate ușoară de a face aceasta. Dar experiența nu poate fi înlocuită cu nimic, iar mulți dintre cei care lucrează în domeniul financiar se confruntă cu dificultăți.

Un director general obișnuit al unei bănci cu servicii complete, inclusiv Goldman Sachs, J.P. Morgan, Barclays, HSBC, Deutsche Bank, Rothschild & Co, Evercore, Jefferies și Bank of America, și-a început cariera în jurul anului 2005. Puțini directori generali sunt suficient de vechi pentru a fi lucrat în anii ’80 sau ’90.

Situația este similară în domeniul capitalului privat, unde mulți s-au angajat în urma crizei financiare, în epoca banilor ieftini. Prinsă pe picior greșit, actuala generație de bancheri pare că nu poate gestiona inflația. Experiența este vitală acum, într-o perioadă de creștere a ratelor dobânzilor.

Cuvântul „fără precedent” a fost folosit din nou și din nou pentru a descrie majorările succesive ale costurilor împrumuturilor. Prin urmare, împrumutații – guvernele, întreprinderile și mai ales cetățenii – au nevoie de mesaje de încredere din partea personalului băncilor.

În general, bancherii seniori au fost considerați „depășiți” și prea riguroși. Un soi de contabili de modă veche, neadaptați la epoca digitală.

Însă experiența și cunoștințele lor despre boom-urile și crizele din trecut sunt de neprețuit. Veteranii din 1987, 1992, bula dot-com și 2008, au mai văzut toate acestea. Și prea mulți dintre ei au plecat și au ales să se bucure de pensie.

Tinerii sunt acum la conducere – într-un moment în care instituțiile financiare au nevoie de experiență mai mult ca niciodată.

Citiți și:
Inflație, bănci în faliment iminent și scăderea producției industriale în „lumea civilizată”
„Măreața” Anglie, dusă spre recesiune de bancherii centrali

 

yogaesoteric
6 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More