Unele aspecte esenţiale care evidenţiază efectele benefice ale practicii tehnicilor yoga (II)

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Citiți prima parte a articolului

Acceptarea lucidă și sinceră a imperfecțiunii naturii noastre

Numeroşi cercetători au evidențiat faptul că fiinţa umană este construită în aşa fel încât are nevoie să interacţioneze în mod armonios și benefic cu ceilalţi. Pentru mulţi dintre noi, acesta este un aspect esenţial care ne oferă o anumită stare de împlinire. Totuşi, de multe ori, noi nu vrem ca ceilalţi să vadă că ne confruntăm cu anumite dificultăţi în viaţa noastră, că trăim stări contradictorii şi că ne luptăm cu emoţiile noastre nefaste. Această atitudine ne poate însă izola, ne poate slăbi contactul cu ceilalţi şi ne poate afecta relaţiile.

În schimb, ar trebui să avem curajul să fim deschişi faţă de celelalte fiinţe umane şi să-i lăsăm pe ceilalţi să ne vadă aşa cum suntem noi cu adevărat, cu toate calităţile şi eventualele imperfecţiuni. Chiar dacă astfel ne vom simţi vulnerabili, este important să ne înţelegem emoţiile şi să le acceptăm ca atare.

Întotdeauna, autenticitatea și spontaneitatea în relaţiile cu ceilalţi ne aduc din partea lor multă iubire şi acceptare. Faptul de a învăţa să fim binevoitori cu noi înşine, să ne tratăm cu înţelegere şi să ne recunoaştem adevărata natură esențială ne va ajuta să trăim ancoraţi în momentul prezent.

Vom elimina astfel din viaţa noastră cerințele afirmației „aş vrea să fiu…“ în favoarea a ceea ce suntem cu adevărat. Îmbrățișând acea vulnerabilitate, care reprezintă de fapt o abandonare a măştii egoului nostru, vom primi în schimb darul bucuriei, al creativităţii şi al conexiunii profunde cu ceilalţi oameni.

Practica yoga adecvată și perseverentă face să apară în fiinţa umană un excelent echilibru lăuntric

În procesul profund de transformare lăuntrică, practica yoga este un adevărat aliat. Jennifer Daubenmier, psiholog şi cercetător la Universitatea din San Francisco, a realizat un studiu asupra structurii trupești a unor femei care practică anumite sporturi şi a făcut astfel unele observaţii.

Cercetătoarea a remarcat faptul că, la unele dintre acestea, practicarea sportului la nivel profesionist le-a adus o dezvoltare excepțională a trupului. Totodată, un număr mare de sportive care practicau gimnastica artistică, una dintre disciplinele sportive care cere menţinerea unei linii foarte fine a trupului, se confruntau cu diferite probleme în ceea ce priveşte obiceiurile lor alimentare.

În acelaşi timp, Jennifer Daubenmier a realizat în paralel un alt studiu pe un grup de femei care practicau yoga. Prin intermediul acestor teste, cercetătoarea a urmărit să descopere dacă practica yoga le poate ajuta pe aceste femei să se simtă mai bine în trupul lor şi să se armonizeze la acest nivel. Rezultatele cercetărilor sale au demonstrat faptul că, faţă de femeile care practicau anumite sporturi, practicantele yoga erau mult mai conştiente de trupul lor şi mult mai fericite.

Ele au dobândit astfel o capacitate mai mare de obiectivare pe mai multe planuri, fapt care le permitea să remarce eventualele semne ale vreunui dezechilibru şi să îl poată corecta din timp. De asemenea, psiholoaga a observat diminuarea, ca urmare a practicii yoga, a unor tendințe distructive la fiinţele care întrețineau anterior o imagine defectuoasă despre trupul lor sau care aveau o relaţie mecanică, mai mult „funcţională“ cu el.

În schimb, ea a observat faptul că yoga îl invită pe cel sau cea care o practică la parcurgerea unei călătorii interioare, în care fiecare îşi urmează propriul ritm. Practica atentă și consecventă a procedeelor yoga diminuează tendinţa critică faţă de propriul trup şi permite perceperea a ceea ce suntem noi cu adevărat. Testul respectiv a mai evidențiat faptul că, în timp, femeile care practică yoga ajung să înlăture automatismele care le fac să gândească adesea că nu sunt frumoase sau că nu au talie, ori că nu sunt suficient de dinamice ori senzuale.

Practica yoga facilitează trezirea şi dinamizarea în universul nostru lăuntric a respectului de sine

Este cunoscut faptul că stările pe care fiinţa umană le trăieşte preponderent se reflectă şi la nivelul trupului. Astfel, o lipsă de respect faţă de noi înşine se manifestă la acest nivel printr-o atitudine defensivă specifică, exprimată chiar prin poziţia trupului. La o fiinţă care are o astfel de stare vom observa că are umerii căzuţi, privirea orientată în jos sau o respiraţie superficială.

Pentru a alchimiza această stare nefastă, putem acţiona pornind chiar de la aspectele exterioare. Cu alte cuvinte, dacă începem să zâmbim sincer şi să abordăm o poziţie trupească verticală, urmărind să scoatem pieptul în afară şi să ridicăm braţele în aer, efectele benefice vor apărea imediat. Acţionând asupra trupului nostru, practica yoga ne permite să renunţăm la obiceiurile şi atitudinile trupeşti constrângătoare şi, în acelaşi timp, ne ajută să găsim forţa interioară necesară pentru a ne aprecia mai mult pe noi înşine. Putem spune că practica yoga adăposteşte germenele stării de respect şi de încredere în sine.

Atât posturile trupeşti (ASANA-e), cât şi tehnicile de ritmare atentă a respiraţiei (PRANAYAMA) ne ajută să ne detaşăm de trup şi să ne observăm cu luciditate şi detaşare fluctuaţiile mentalului. Practica yoga este o modalitate excelentă de deschidere a fiinţei, iar centrarea în momentul prezent permite diminuarea fluctuațiilor minţii şi elimină gradat tendinţa exagerată către autocritică.

Pe de altă parte, practica yoga facilitează unele ameliorări sau chiar progrese vizibile pe multiple planuri, care arată că întotdeauna este posibilă o transformare benefică, chiar şi în situaţiile cele mai dificile. Practica yoga sistematică ne permite să privim şi să recunoaştem viaţa şi existenţa noastră ca fiind un miracol. Prin intermediul său, învăţăm să apreciem calităţile şi virtuţile trupului nostru, care este perceput ca fiind mai mult decât o simplă manifestare neconformă cu concepţiile estetice dominante ale epocii noastre. Practica yoga trezeşte în fiinţa umană fericirea de a exista aici şi acum, într-o minunată stare în care ne iubim şi ne acceptăm aşa cum suntem, manifestând în acelaşi timp dorinţa şi aspiraţia către perfecţiunea divină, către desăvârşire.

O importantă revelaţie (intim corelată cu Legea rezonanţei oculte) la care este necesar să reflectăm adeseori

În realitate, stările de perfecțiune pe care le trăim sunt de fiecare dată expresia unui proces de rezonanţă ocultă cu energia subtilă sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Perfecţiunii Dumnezeieşti, a cărei frecvenţă de vibraţie nu se modifică niciodată.

Este esenţial să reţinem că energia subtilă sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Perfecţiunii Dumnezeieşti este nesfârşită şi, atunci când în universul unei fiinţe umane sunt întrunite condiţiile specifice pentru a apare un proces de rezonanţă ocultă cu această energie dumnezeiască, ea este receptată sau, altfel spus, este captată în Microcosmosul fiinţei umane, iar apoi apare sau, altfel spus, este experimentată (direct proporţional cu energia subtilă sublimă respectivă ce declanşează starea de rezonanţă ocultă cu Perfecţiunea Dumnezeiască şi care este acumulată în aură) starea de perfecţiune.

Ceea ce se petrece atunci este, analogic vorbind, ceva asemănător cu recepţia şi captarea unui anumit post de radio, de îndată ce aparatul nostru radio este în prealabil acordat pe frecvenţa specifică şi exactă de vibraţie a acelui post de radio emiţător. De îndată ce acordul pe frecvenţa de emisie a acelui post de radio existent este în prealabil realizată cu precizie, prin intermediul aparatului nostru de radio (ce funcţionează însă optim şi este, de asemenea, branşat la o sursă adecvată de forţă ce îi furnizează curentul electric de care are nevoie), devine imediat cu putinţă să recepţionăm, exact pe frecvenţa de vibraţie a acelui post emiţător, emisia neîncetată a acelui post de radio pe care îl audiem oricâte ore dorim să o facem.

Această analogie semnificativă ne ajută să înţelegem modul tainic în care apare şi este apoi trăită în universul nostru lăuntric starea de perfecțiune care, aşa cum am arătat, este expresia vădită a unui proces de rezonanţă ocultă cu energia subtilă sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Perfecţiunii Dumnezeieşti.

Frecvenţa specifică de vibraţie a acestei energii subtile sublime caracteristice acestui atribut dumnezeiesc nu se modifică niciodată, întocmai aşa cum frecvenţa caracteristică, distinctă de vibraţie a unui anumit post de radio emiţător rămâne mereu aceeaşi sau, altfel spus, nu se modifică niciodată.

Acest aspect analogic ne ajută să sesizăm în mod intuitiv procesul tainic de rezonanţă ocultă ce survine în universul fiinţei umane (în anumite condiţii) cu energia subtilă sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Perfecţiunii Dumnezeieşti, ce este apoi receptată, captată în Microcosmosul fiinţei umane şi care generează starea de perfecțiune ce este trăită ca atare, cu o intensitate ce este proporţională cu acumularea fie mică, fie mijlocie, fie mare a acestei energii subtile sublime a acestui Atribut Dumnezeiesc.

Este esenţial să reţinem că aspectele tainice pe care le-am descris aici, referitoare la declanşarea fiecărei stări de perfecţiune ca expresie a unui proces de rezonanţă ocultă cu energia subtilă sublimă a acestui Atribut Dumnezeiesc, rămân valabile întru totul pentru oricare alt Atribut Dumnezeiesc, cum ar fi: Atributul Dumnezeiesc al Iubirii Dumnezeieşti, Atributul Dumnezeiesc al Compasiunii Dumnezeieşti, Atributul Dumnezeiesc al Bunătăţii Dumnezeieşti, Atributul Dumnezeiesc al Erosului Dumnezeiesc, Atributul Dumnezeiesc al Voii lui Dumnezeu, Atributul Dumnezeiesc al Iertării Dumnezeieşti etc.

Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanță Costinești 2016, volumul 2, publicat de Editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.

Citiţi şi:
YOGA: un mod de viaţă, o ştiinţă milenară, o tradiţie practică universal valabilă
Un minighid ce vizează inducerea unei stări excelente de echilibru lăuntric pentru femeile ce aspiră să trăiască mai mereu o stare plenară de împăcare sufletească și de pace lăuntrică
MIRACOLUL este şansa oferită de practica YOGA

yogaesoteric
12 ianuarie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More