Unele studii recente arată că fiinţele umane care au mai mulţi prieteni adevăraţi sunt mai rezistente la durere

(Virtuțile
prieteniei sincere, profunde şi autentice sunt astfel evidenţiate în mod indirect
)

De cele mai multe ori, pentru a scăpa de feluritele senzaţii dureroase cu care se confruntă uneori, oamenii recurg la utilizarea unor medicamente analgezice puternice. Însă anumite studii ştiinţifice recente au dovedit că în realitate există o soluţie practică mult mai plăcută şi mai eficientă pentru a ţine la distanţă, pentru a diminua şi în general pentru a „îmblânzi“ durerea. Soluţia constă în a avea cât mai mulţi prieteni sinceri şi adevăraţi!

Un astfel de studiu recent, realizat de un grup de cercetători din cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universităţii din Oxford, demonstrează faptul că oamenii care au mulţi prieteni în viaţa lor sunt mai rezistenţi la durere decât cei care sunt aproape în mod constant nişte singuratici.

În prezent există convingerea falsă, dar destul de larg răspândită cum că o durere care apare şi care se manifestă, mai mult sau mai puţin intens, într-o anumită parte a trupului nu ne va da pace până când noi nu o vom „ataca“ cu anumite medicamente alopate specifice, agresive, ale căror efecte declarate sunt acelea de a elimina durerile. Un exemplu de acest gen îl reprezintă durerile de cap, durerile de spate sau durerile menstruale care apar în cazul femeilor şi care sunt foarte des întâlnite. Astfel de senzaţii dureroase sunt supărătoare şi de multe ori pot influenţa în sens nefast calitatea vieţii şi a relaţiilor cu cei pe care îi iubim sau cu cei cu care interacţionăm în activitatea profesională.

Fiecare dintre noi ne punem întrebarea: „Cum putem scăpa într-un nod cât mai eficient de dureri?“ Evident, dacă este vorba despre o cauză serioasă, pentru care este necesar un tratament adecvat, cel mai bun mod de a proceda este să mergem cât mai repede la un specialist şi să urmăm sfaturile competente ale acestuia şi tratamentul prescris.

Însă dacă durerea nu este profundă, iar intensitatea şi frecvenţa acesteia nu sunt insuportabile şi, mai ales, dacă durerea nu are o cauză care să ne pună în pericol sănătatea, am putea s-o eliminăm prin cultivarea unei atitudini benefice, favorabile, de exemplu, devenind mult mai afectuoşi, mai prietenoşi şi crescându-ne astfel numărul de prieteni.

Cercetătorii englezi au observat că dispoziţia preponderent prietenoasă a fiinţei umane îmbunătăţeşte modul în care creierul uman foloseşte endorfinele, acestea fiind acele substanţe despre care se ştie că generează la nivel trupesc senzaţiile de plăcere şi care ajută în procesul de eliminare sau de ţinere sub control a durerii.

Endorfinele pot lua naştere în organism în mai multe moduri. Unul dintre acestea, care este tocmai cel studiat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, are legătură cu numărul mai mic sau mai mare de prieteni adevăraţi pe care îi avem. Aşadar, relaţiile noastre umane profunde, sincere şi armonioase şi legăturile sufleteşti cu alte fiinţe umane pot îmbunătăţii apreciabil generarea în trup a endorfinelor.

Mai întâi cercetătorii au cerut participanţilor la un test să completeze un chestionar în care erau întrebaţi câţi prieteni adevăraţi au şi cât de des sunt în contact cu aceştia. După această primă fază, participanţii au fost supuşi unui test fizic: se sprijineau cu spatele de un perete în poziţia şezând, fără însă să aibă un scaun. Aceasta este o poziţie destul de incomodă, iar după câteva zeci de secunde încep să apară o serie de senzaţii dureroase neplăcute. Cercetătorii au cronometrat timpul cât participanţii rezistau în această poziţie şi, ulterior, au confruntat aceste informaţii cu cele din chestionarul ce era legat de reţeaua de prieteni a participanţilor la test. Astfel, cercetătorii au constatat că toţi cei care aveau mai mulţi prieteni buni rezistau mai mult timp în poziţia dureroasă şi incomodă în care erau supuşi în acel test fizic. Cercetătorii au observat că participanţii care au precizat că ei nu au prieteni, renunţau apoi mult mai rapid la efort, tocmai din cauza durerii.

Concluzia la care cercetătorii au ajuns este aceea că dacă fiecare dintre noi avem mai mulţi prieteni adevăraţi, atunci şi capacitatea noastră de a genera endorfine devine mai mare. Endorfinele astfel generate ajută inclusiv la ţinerea sub control a durerii, atunci când este cazul. Cercetătorii au dedus că persoanele care îşi cultivă relaţii sociale armonioase şi care au mai mulţi prieteni adevăraţi au avut capacitatea de a rezista mai bine la dureri. Ei au remarcat faptul că persoanele care sunt mai mereu deprimate au foarte puţini prieteni, ceea ce le face să fie inclusiv mai puţin rezistente la dureri. În concluzie, prietenii adevăraţi sunt totdeauna mai buni decât morfina!

Cantitatea, dar şi calitatea relaţiilor noastre interumane determină sănătatea noastră mentală şi au inclusiv un rol important în a determina sănătatea noastră trupească, precum şi durata noastră de viaţă. În prezent, cercetătorii sunt preocupaţi să înţeleagă cât mai bine mecanismele neurobiologice care stau la baza acestor observaţii. Ei nu cunosc însă nimic despre fenomenele complexe de rezonanţă ocultă ce survin atunci şi care atestă indirect modul în care operează Legea rezonanţei oculte.

În plus, cercetătorii trag un semnal de alarmă, avertizându-ne asupra faptului că toţi cei care se închid într-o lume virtuală, în care relaţiile sociale au loc doar prin intermediul tehnologiilor moderne (internet), ar putea avea felurite probleme de sănătate. Este prin urmare bine să ne întâlnim în mod direct cu prietenii noştri, să le vorbim direct, să îi privim în ochi, şi nu doar să comunicăm cu ei prin intermediul aparatelor moderne. Aşadar, datorită interacţiunilor directe, care sunt bazate pe afinităţi profunde şi pe afectivitate, prietenii adevăraţi pot totodată să ne salveze de la feluritele dureri al trupului!

În cadrul studiului efectuat, cercetătorii au remarcat faptul că există şi alte modalităţi conexe de a diminua senzaţiile dureroase prin generarea de endorfine în trup. De exemplu, cei care realizează în mod constant o practică HATHA YOGA constantă şi armonioasă beneficiază, la rândul lor, de o cantitate sporită de endorfine, în raport cu cei care au o banală activitate sportivă sau care sunt sedentari. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care anumite fiinţe umane fac mişcare în mod constant şi sunt preocupate să îşi energizeze ființa fie prin intermediul activităţii fizice armonioase, fie prin practicarea sistematică a unor procedee HATHA YOGA, ce implică posturi trupeşti binefăcătoare.

Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanță Costinești 2016, volumul 2, publicat de Editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.

Citiți și:

Îmbrăţişarea sinceră, caldă şi plină de iubire este totodată o modalitate simplă, directă de a comunica sufleteşte cu ceilalţi…

Puterea tainică vindecătoare a simţurilor trezite

Efectul placebo – triumful minţii asupra corpului

 
 

yogaesoteric

10 aprilie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More