Ungaria interzice 25 de produse din Ucraina, între care uleiul, făina, mierea și carnea, alături de cereale

Pentru a proteja fermierii și consumatorii maghiari, guvernul de la Budapesta a impus o nouă interdicție temporară a importurilor de cereale din Ucraina și a produselor agricole. Lipsa de acțiune a UE i-a lăsat pe fermierii maghiari vulnerabili la o situație de piață pe care nu o pot evita, a declarat ministrul maghiar al Agriculturii, István Nagy, în legătură cu decretul guvernamental publicat la mijlocul lunii aprilie, relatează postul de televiziune Hirado, citat de agenția ȘtiripeSurse.

Fermierii români sunt lăsați baltă de autorități în numele Slavei Ucrainei

El a explicat că interdicția se referă, printre altele, la cereale, semințe de rapiță și floarea soarelui, făină, ulei de gătit, miere și anumite tipuri de carne și va dura până la 30 iunie 2023. Cu toate acestea, Ungaria nu interzice tranzitul acestor produse pe teritoriul său, adică transporturile de tranzit vor continua să fie permise, dar vor fi sigilate la frontieră de către autoritățile vamale, monitorizate prin mijloace electronice și patrule, iar procedurile de tranzit ale produselor în cauză vor fi controlate în întreaga țară. Transportatorii care încalcă regulile pot fi pedepsiți, sancțiunea poate ajunge chiar la valoarea maximă a transportului, a adăugat István Nagy.

Pentru a preveni eludarea interdicției, cerealele și semințele oleaginoase destinate importului din alte țări, care în prezent nu fac obiectul notificării, va fi necesar, de asemenea, să fie notificate sistemului electronic de control al traficului rutier”, a spus ministrul.

István Nagy se așteaptă ca măsurile introduse pentru perioada temporară să ofere posibilitatea de a lua măsuri UE care să ofere o soluție semnificativă și durabilă, să reconsidere scutirea completă a mărfurilor ucrainene de la taxele vamale și funcționarea coridoarelor de solidaritate. Coridoarele de solidaritate deja deschise din Ucraina către Uniunea Europeană, și anume rutele de transport terestru facilitate, ar necesita un acord la nivelul UE cu Ucraina care să garanteze că produsele ucrainene destinate exportului prin intermediul lor vor fi destinate piețelor lor inițiale de destinație. Bruxelles-ul a promis că cerealele ucrainene vor fi expediate pentru a hrăni țările din Africa și Orientul Mijlociu, dar aceasta nu s-a petrecut, a arătat oficialul de la Budapesta.

Nici caracterul total scutit de taxe vamale al produselor agricole ucrainene nu poate fi menținut, deoarece acestea produc un avantaj competitiv care nu poate fi adus la costuri semnificativ mai mici decât în Europa, datorită dimensiunilor uriașe ale plantelor și practicilor de cultivare și de protecție a plantelor care nu mai sunt permise în Uniunea Europeană, a subliniat ministrul. Ministrul maghiar a subliniat că operatorii agricoli se așteaptă ca UE să asigure condiții de piață echitabile pentru agricultura europeană. „Guvernul maghiar este întotdeauna alături de fermierii maghiari și protejează interesele agriculturii maghiare”, a mai spus Nagy, potrivit sursei citate.

Citiți și:
Jocul periculos al UE: sacrificarea intereselor propriilor state membre în favoarea susținerii cu orice preț a politicii pro-război – Scandalul privind cerealele din Ucraina
Mascarada controalelor la cerealele din Ucraina. ANSVSA raportează cifre halucinante

 

yogaesoteric
30 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More