Uniformele «smart», în școlile din China. Sisteme GPS și de recunoaștere facială monitorizează elevii

 

Așa arată minunata lume nouă. Dacă acum aceste uniforme sunt văzute ca fiind imperios necesare pentru siguranța copiilor, imaginați-vă ce mare ,,binecuvântare” va reprezenta implantul cu cip pentru sistem și părinții care se bucură de acest așa-zis progres tehnologic.

Şcolile chineze au început să impună „uniformele smart” integrate cu sisteme de monitorizare prin GPS pentru a-i urmări pe elevi şi a-i împiedica să chiulească de la ore. Unsprezece şcoli din provincia de sud-vest a Guizhou-ului au introdus aceste uniforme, produse de către o firmă locală, potrivit ABC News.

În momentul în care elevul intră în şcoală, uniforma înregistrează data şi ora, împreună cu un clip video scurt pe care părinţii îl pot accesa prin intermediul unei aplicaţii mobile. Totodată, uniformele sunt dotate şi cu program de recunoaştere facială pentru a se asigura că acestea sunt purtate de către proprietarul ei, împiedicându-i pe elevi să înşele sistemul. Dacă elevul chiuleşte de la o oră, uniforma va declanşa o alarmă care îi va informa pe profesori şi părinţi în privinţa absenţei. O altă alarmă, de data asta vocală, se activează dacă un elev pleacă de la şcoală fără permisiunea cuiva. Sistemul GPS al uniformei urmăreşte mişcările elevilor şi dincolo de gardurile şcolii.

Cele două cipuri aflate la nivelul umerilor pot rezista la 500 de spălări şi la temperaturi de 150 de grade Celsius, potrivit producătorului, citat de ziarul de stat chinez Global Times.

Alarmele vor suna de asemenea dacă elevul adoarme în timpul orei, în timp ce părinţii pot monitoriza şi cumpărăturile pe care copilul le face la şcoală, având posibilitatea să impună o limită de bani prin intermediul unei aplicaţii mobile, potrivit site-ului oficial al companiei. Aceasta din urmă a emis un comunicat de presă pe Weibo (n.r.: principala reţea socială chineză) în care explică faptul că uniformele „se concentrează pe securitate”, şi că oferă o „metodă de gestionare inteligentă” în beneficiul elevilor, profesorilor şi părinţilor.

Dreptul la intimitate al copiilor

În ciuda beneficiilor oferite de uniforme, zeci de chinezi s-au revoltat pe reţelele sociale întrebându-i pe producători dacă, deși copii, „nu au şi ei dreptul la intimitate”.

Un blogger a apărat uniformele spunând că acestea „vor fi foarte la îndemână atunci când va veni vorba de localizarea elevilor dispăruţi”.

De asemenea, câteva ore mai târziu au răspuns şi producătorii uniformei, Guanyu Technology, precizând că aceştia „respectă şi protejează drepturile omului”. „Uniforma smart nu urmăreşte chiar tot timpul elevii”, a mai precizat compania.


Citiţi şi:

Liceu din China. Recunoaștere facială pentru vânarea elevilor «leneși» 
Big Brother este total în China: Sute de milioane de camere de supraveghere prevăzute cu recunoaștere facială! 

 

yogaesoteric
17 martie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More