Urgia vine din şi prin bănci. Cea mai mare ameninţare pentru România deja există

 

470 de miliarde de euro este valoarea creditelor neperformante din băncile europene, scrie Bloomberg. Autoritatea bancară europeană este mult mai pesimistă: creditele neperformante ar atinge 790 miliarde de euro. Din aceştia 380 miliarde de euro sunt numai creditele neperformante din Italia, ţara care se îndreaptă spre faliment bancar.
 

În luna iulie anul curent, Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că experimentul din Cipru, de acum patru ani, este legal. Adică, băncile pot fi salvate de la faliment sau, mă rog, se poate încerca acest lucru cu banii deponenţilor. Cu alte cuvinte, în Cipru, peste noapte, principalele bănci au naţionalizat până la 90% din depozitele bancare ale clienţilor. În schimb, aceştia au primit acţiuni la bancă, adică hârtii fără valoare. Întrebarea pusă de juriştii europeni a fost: dacă depozitul bancar, care înseamnă proprietate, poate fi naţionalizat peste noapte şi fără a primi în schimb compensaţii, de ce nu s-ar putea face acelaşi lucru şi cu bunurile imobiliare, de exemplu case şi terenuri sau orice altceva, mergând până la tablouri şi bijuterii. Controversa a fost tranşată, cum vă spuneam, de Curtea Europeană de Justiţie, care a spus că e în regulă ca banca să pună mâna pe economiile cetăţenilor.

Veţi întreba ce treabă are România cu creditele neperformante ale băncilor. De curând, Deutsche Bank, aflată şi ea în dificultate, a închis 200 de filiale şi a dat afară mii de funcţionari. Or să se descurce nemţii, veţi spune. Practic, tot sistemul bancar românesc este cu capital străin. Cea mai mare bancă italiană, Unicredit, aflată în mare dificultate acasă, este cel mai mare investitor în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Cu alte cuvinte, când se prăbuşeşte mama, fiica din România nu are cum să o ducă bine.

Actualmente, sistemul bancar românesc, mult mai mic decât cele din alte state europene, este, totuşi, solid. Însă, în cazul unui colaps european, să nu ne minţim: România nu are cum să scape. Un colaps bancar european va atrage după sine o criză economică comparabilă cu cea din 2008. Când băncile nu mai creditează, cererea scade, producţia se diminuează, creşte şomajul, adică cresc cheltuielile statului şi scad încasările. Totul intră într-un cerc vicios.

Unii se încăpăţânează să considere România o ţară coruptă. Ce ar putea spune italienii, cu 380 miliarde de credite? Câtă corupţie o fi fost acolo? Italia nu este singura ţară în dificultate. În presa economică europeană se spune că băncile Franţei sunt în faliment. Se înţelege că nici Spania nu o duce prea bine, dar şocul mare l-a constituit Deutsche Bank, germanii temându-se practic să sape mai adânc în băncile lor, fiindcă se îngrozesc de ce ar putea găsi.

Probabil că, de la al Doilea Război Mondial încoace, Europa nu a mai trecut printr-o asemenea criză. Miza băncilor va exploda în toamnă cu toate consecinţele economice posibile.

Criza de securitate este înspăimântătoare. Teama de atentate ţine militari înarmaţi pe străzile din Paris şi Berlin. Islamizarea Turciei şi a Mării Negre este deja o chestiune de timp. Întrebarea nu mai este dacă Turcia va deveni o dictatură, ci când: anul acesta sau anul viitor? În Ucraina, Putin a reînceput războiul. Pentru el este un moment bun în a-şi definitiva reîmpărţirea teritoriului acestei ţări.

România este deja devastată. Politic, ea se află într-o criză profundă, din noiembrie anul trecut, când marile partide politice şi-au arătat limitele şi au acceptat un guvern cu inşi aduşi de nicăieri şi care au dus România niciunde. România are zero absorbţie de fonduri europene şi s-ar putea ca pe viitor ele să nu mai existe. Nici nu mai este clar acum dacă nu cumva britanicii s-au salvat cu ieşirea din UE înainte de prăbuşirea băncilor. Investiţiile străine nu au cum să vină într-o ţară unde cuvântul cel mai des rostit este corupţie, iar lumea are mare grijă de banii săi în aceste vremuri.

În faţa provocărilor, guvernul nu are nicio viziune. Acest lucru nu trebuie să ne mire. Problema este că nici partidele politice nu vin cu vreo abordare. Numai promisiuni populiste ce ţin de campania electorală pentru alegerile din 5 decembrie. Toată lumea se bate pentru a forma viitorul guvern al României. Nu au înţeles nici în 2008 cu ce urmau să se confrunte, par să nu înţeleagă nici astăzi. Doar o minune ar putea împiedica România anul viitor să treacă prin cea mai profundă criză economică de după 1989.

Citiţi şi:

Deutsche Bank: Politicile BCE ar putea duce la tulburări sociale şi vor face să apară o nouă mare criză economică

David Icke: «bail in», un colaps financiar inventat pentru a fura banii populației

Colapsul economic va servi unui singur scop: «Guvernarea globală și înrobirea vicleană a omenirii»

yogaesoteric
12 octombrie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More