Următoarea frontieră a investițiilor: hrana modificată genetic

Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a pus la încercare opoziția investitorilor ESG (Environmental, Social, Governance – mediu, social, guvernanță) față de acțiunile din domeniul apărării și al energiei convenționale.

Următorul test pentru puriștii ESG va fi probabil securitatea alimentară, unde reconcilierea obiectivelor sociale și de mediu reprezintă o provocare pentru dogma existentă.

Nevoia de a hrăni o populație în creștere înseamnă că agricultura era necesar să devină mai eficientă. Cererea globală de recolte este pe cale să fie cu 61% mai mare în 2050 față de 2020, potrivit analiștilor de la UBS Group AG.

Suprafața de teren suplimentar pentru a satisface această cerere este mai mare decât suprafața combinată a Regatului Unit, Franței, Belgiei și Olandei.

Problema poate fi rezolvată prin modificarea obiceiurilor alimentare, reducerea nevoii de anumite culturi sau reducerea risipei alimentare? UBS ia în considerare un scenariu în care consumatorii din țările cu venituri mai mari mănâncă mai puțină carne, populația crește la nivelul inferior al estimărilor ONU și există o reducere atât a risipei alimentare, cât și a utilizării biocombustibililor.

Vor fi necesare soluții care să abordeze împreună cererea și oferta. Industriile care oferă aceste soluții ar putea genera venituri anuale de 1.300 de miliarde de dolari până în 2050. Printre acestea se numără în primul rând semințele și hrana modificate genetic.

Două companii listate la bursă – Bayer și Monsanto – domină sectorul semințelor modificate genetic. Syngenta, deținută de ChemChina, numărul trei, se gândește la o listare, dar momentul nu este clar.

Există posibilitatea ca atitudinile ESG față de sectorul științelor agricole să se modifice radical, notează The Washington Post. Întrebarea este dacă sentimentul la nivel global va evolua în sensul că tehnologia genetică în domeniul alimentar va fi considerată necesară pentru cerere – și ar duce la scoruri ESG mai mari.

În afara SUA, lumea a ezitat până acum să accepte organisme modificate genetic (OMG) în lanțul alimentar. Dar dovezile care susțin teza de investiții se adună.

Gigantul francez de produse lactate Danone SA a declarat recent că urmărește o reducere cu 30% a emisiilor de metan până în 2030.

De asemenea, analiștii subliniază că așa-numita editare a genelor (GE) este potențial mai acceptabilă pentru public și autoritățile de reglementare decât modificarea genetică, ea implică modificarea ADN-ului unei plante fără a introduce o genă străină, ca în cazul OMG-urilor.

Piețele financiare pot interveni prin alocarea de capital companiilor cel mai bine plasate pentru a preveni o criză alimentară. Dar și Governance din ESG va căpăta o importanță critică. Necesitatea unor bugete mari pentru cercetare și dezvoltare înseamnă că știința culturilor va rămâne probabil concentrată în jurul unui număr mic de actori puternici. Buna guvernanță va fi esențială.

Citiți și:
Ale cui sunt cerealele expediate din Ucraina? Giganții americani din industria agroalimentară bazată pe OMG-uri au preluat pe furiș controlul asupra terenurilor agricole din Ucraina
Cabala globalistă intenționează să creeze un guvern mondial unic, și ce instrument de control este mai bun decât acela ca toată lumea să fie complet dependentă de stat pentru a-și procura hrana?

 

yogaesoteric
10 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More