Util! Grădina fără apă! Cultivarea BIO cu chips pentru a economisi apă, combustibil și efort

 

Ar fi minunat să ai o grădină care să nu aibă nevoie de mari cantități de apă pentru udatul de zi cu zi… Poți să nu crezi, dar este posibil. Cu ajutorul chipsurilor din vreascuri se poate reproduce terenul umed și bogat atât de caracteristic solului de pădure, fertil pe tot parcursul anului.

Mulcirea este o operațiune efectuată în agricultură și grădinărit, care constă în acoperirea solului cu un strat de material, în scopul de a împiedica creșterea buruienilor, menținerea umidității solului, protejarea terenului împotriva eroziunii și acțiunii ploilor directe, evitarea formării așa-zisei cruste de suprafață, reducerea compactării, conservarea structurii și temperaturii solului.

Această tehnică permite menținerea unei temperaturi mai ridicate la nivelul rădăcinilor superficiale în timpul lunilor reci și reducerea necesității de apă în timpul lunilor calde. Mulcirea este o metodă foarte mult folosită în practica agronomică sustenabilă, cum ar fi permacultura, agricultura naturală și agricultura biodinamică.

Puteți găsi toate sfaturile și secretele despre această metodă în cartea lui Jacky Dupety, Grădina fără apă. Cultivarea biologică cu chips pentru a economisi apă, combustibil și efort, în care este vorba despre fertilizarea solului cu chipsuri din ramuri verzi, mai precis nuiele tocate care aduc solului substanțe organice importante, ajutându-l să-și ridice capacitatea sa de a reține apa.

În acest mod se va putea evita folosirea de îngrășământ, întrucât substanțele hrănitoare vor proveni direct de la chipsurile de lemn sub formă de așchii care pot avea de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Pentru grădină se folosesc întotdeauna chipsuri din ramuri proaspete, în timp ce biomasa utilizată în industrie pentru cămine este compusă din lemn uscat.

Datorită acțiunii ciupercilor, chipsurile din nuiele se amestecă cu solul formând humusul, cu numeroase avantaje pentru culturile de tip biologic și natural, sănătoase și lipsite de îngrășăminte chimice.

Rezultatele se pot vedea după numai câteva luni, dar în cazul terenurilor foarte aride sunt necesari circa doi ani pentru a putea avea un sol bine structurat.

În Italia, Consorțiul de Cartofi din Quarantina Ligure aplică această metodă în câmp, unde se împrăștie uniform ramuri uscate tocate pentru a fertiliza solul fără să mai fie nevoie apoi de irigare și arătură.

O altă metodă pentru a evita irigarea continuă și fertilizarea grădinilor este cea utilizată de Jean Pain, în care terenul de bază al grădinii nu trebuie să fie compactat și în care se folosește compostul de sol de pădure cu vreascuri. Acest strat va avea rol de izolant între plante și sol, la care rădăcinile vor avea acces trecând prin compost.

Un strat ulterior de circa 10 centimetri de mulci va acoperi plantele transplantate, iar în cazul semănării directe, planta nu trebuie să crească direct pe compost, care are rolul doar de a hrăni terenul, ci vor fi semănate în sol. Plantele de transplantat pline de noroi umed, compost și argilă nu vor avea nevoie de irigări ulterioare pe timp de două luni.

Deci dacă aveți intenția de avea o grădină, puteți începe să pregătiți mai întâi terenul cu un pic de mulci!


Citiți și:

Şapte minciuni mortale ale agriculturii industriale (I)

Un cuplu a construit o altfel de «casă verde». Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului

 

yogaesoteric
27 mai 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More