Utpaladeva

Utpaladeva, cunoscut şi sub numele de Utpala sau Utpalacharya, a trăit la sfârşitul sec. al IX-lea şi începutul celui de-al X-lea d.C. (aprox. 900-950). Fiu spiritual al lui Somananda – fondatorul şcolii Pratyabhijna – el l-a avut ca discipol pe Padmananda şi a fost tatăl lui Vibhramakara. Utpaladeva nu a fost nici celibatar şi nici ascet rătăcitor (sanyasin). Unul dintre aspiranții spirituali care l-au urmat, Lakshmanagupta, a fost la rândul său unul dintre Ghizii spirituali ai lui Abhinavagupta.

Utpaladeva a fost înainte de toate un mare adorator al lui Shiva. Iluminat genial, metafizician profund, fin psiholog şi totodată un mare poet, Utpala a fost, alături de Abhinavagupta, una dintre cele mai marcante figuri ale şcolii Pratyabhijna. Lucrările sale sunt caracterizate de o analiză profundă bazată pe experinţa proprie nemijlocită a căii libertăţii absolute a conştiinţei, specifică fiinţei eliberate care trăieşte permanent într-o totală identificare cu Dumnezeu. De altfel tradiţia spune că Utpala se afla adeseori într-o profundă stare de extaz spiritual, o mărturie vie în acest sens constituind-o şi poemul său de frenetică dragoste către Dumnezeu, Shivastotravali. Discipolii săi, Sri Rama şi Adityaraja, împreună cu Vishvanatha, au structurat acest poem în 20 de capitole care, cu excepţia capitolelor treisprezece şi paisprezece care au fost scrise de Utpaladeva într-o deplină stare de luciditate, a fost redactat după o perioadă de intense şi adânci stări de extaz dumnezeiasc (samadhi), marcate de o totală abnegaţie devoţională. Acest poem este, de altfel, unul dintre cele mai profunde cântece de dragoste shivaite, exprimând într-o manieră spontană caracteristică profunda intuiţie şi trăire spirituală a acestui mare Ghid spiritual.

Se spune că într-o primăvară, după o lungă perioadă de extaz spiritual, Utpala a deschis ochii şi a văzut flori de migdal presărate la sol de către vânt. În faţa acestei imagini el a exclamat spontan: „Ah! Devoţii au realizat adorarea lui Shiva şi L-au împodobit cu ghirlande de flori. Doar să mă reîntorc la El, asta vreau.” Toate versurile sale constituie de altfel o mărturie vie în acest sens.

yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More