Uzura morală a omului

Pentru a înăbuși în fașă orice revoltă, nu este nevoie să se acționeze cu violență. Metodele asemănătoare celor ale lui Hitler sunt depășite. Este suficient să creezi o condiționare colectivă atât de puternică, încât ideea însăși de revoltă nu va mai apărea în conștiința oamenilor.

Idealul ar fi să formatăm persoanele încă de la naștere, limitând aptitudinile lor biologice înnăscute. După aceea, am continua condiționarea reducând de o manieră drastică educația, pentru a le aduce la o formă de inserție profesională.

O ființă incultă are numai un orizont de gândire limitat și, cu cât gândirea sa este cantonată în preocupări mediocre, cu atât mai puțin se poate ea revolta. Trebuie să facem în așa fel încât accesul la știință să devină din ce în ce mai dificil și elitist, între popor și știință să existe o prăpastie, iar informația destinată publicului larg să fie lipsită de orice conținut cu caracter subversiv.

Mai ales, fără filosofie! Și aici trebuie să folosim puterea de convingere, iar nu violența directă: vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, emisiuni de divertisment care să se adreseze doar laturii emoționale sau instinctive.

Conștiințele vor fi ocupate cu ceea ce este inutil și ludic. Este nevoie, printr-o vorbărie și muzică neîncetate, să împiedicăm oamenii să gândească.

Vom pune sexualitatea pe primul loc al intereselor umane. Nu există un tranchilizant social mai bun! În general, vom face în așa fel încât să eliminăm partea serioasă a existenței, să luăm în derizoriu tot ceea ce este valoros, să întreținem o apologie constantă a lejerității, astfel încât euforia publicității să devină standardul fericirii umane și modelul libertății.

Condiționarea va produce, astfel, ea singură o asemenea integrare, încât unica frică pe care va trebui să o întreținem – va fi aceea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accede la condițiile necesare fericirii.

Omul de masă, astfel produs, trebuie să fie tratat precum ceea ce este: o vită! Și trebuie să fie supravegheat la fel cum trebuie păzită o turmă. Tot ceea ce conduce la adormirea lucidității sale este util, din punct de vedere social, iar ceea ce ar amenința să îl trezească trebuie să fie ridiculizat, înăbușit, combătut.

Orice doctrină care ar pune sub semnul întrebării sistemul trebuie să fie desemnată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin vor fi apoi tratați ca atare.

Cu toate acestea, se observă că este foarte ușor mituirea unei persoane subversive: este suficient să-i oferi bani și putere.”

Extras din Uzura morală a omului, de Günther Anders

***

Günther Anders (născut la 12 iulie 1902 sub numele de Günther Stern la Breslau, acum Wrocław, Polonia; mort la 17 decembrie 1992 la Viena, Austria), a fost un important filosof polonez și intelectual de origine evreiască. Preocupat în principal de noile provocări etice ridicate de progresele tehnice dezvoltate de la cel de-al Doilea Război Mondial, el a fost un pionier al filosofiei tehnologiei și a mass-media.

Citiți și:
Distrugerea culturii ancorate în Adevăr – Despre «societatea demoralizată»
De la cibernetică la Littleton: tehnici pentru controlul conştiinţei (I)

 

yogaesoteric
12 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More