Vă întrebați de ce sunteți sărăciți și înfrigurați și de ce veți flămânzi. Iată de ce…….

BNR a majorat din nou dobânda legală, ducând-o la 6,25%, și a anunțat că o va mai majora până la finalul anului, în intenția de a calma inflația.

Nu e cert dacă inflația se va calma – 80% din comerțul nostru exterior e import din UE (exportul e mai mic cu 33 de mld. euro decât importul anul acesta), odată cu mărfurile și serviciile fiind „importată” și inflația din UE, care e deja 10% (în Germania și Franța) și 12% (în Italia și Spania). Ca să nu mai vorbim de inflația din Turcia, de unde luăm mâncare multă și autobuze – 90%.

E cert, însă, că urmează recesiune economică. Probe? FMI a spus că Germania intră în recesiune în semestrul unu 2023, iar Franța, în semestrul doi 2023. BNR însăși a zis că se teme de recesiune imediată în România.

Și mai e cert că dobânzile la creditele în lei vor crește din nou. Robor e legat de dobânda legală: nu are cum să nu crească. Ironic, și Euribor (aplicabil creditelor în euro) a ajuns la 1,75%, de trei ori și jumătate mai mare decât nivelul de acum 3 luni…

Mai rău e că IMM-urile sunt omorâte de prețurile la energie, combustibil și materii prime. Deci, urmează șomajul (+ inflație + recesiune economică = stagflație).

În plus, câteva zeci de mii de IMM-uri s-au împrumutat la bănci, în programul IMM Invest, unde statul a dat garanții de 90% din valoarea creditului, plus dobândă bonificată. Din acești bani luați cu credit (pe care statul s-a expus cu 9 mld euro), doar 15% s-au dus în investiții, restul în capital de lucru. De fapt, e chiar mai rău: capitalul de lucru nu a fost utilizat pentru finanțarea activităților curente, ci pentru rostogolirea datoriilor trecute. Rezultat economic și social: zero. Iar acum aceste credite vin la scadență. IMM-urile creditate nu au banii. Fie se vor închide, fie vor falimenta. Altă sursă de șomaj.

Iar statul, adică noi, va fi nevoit să achite garanțiile de 9 mld euro implicate în program – o uriașă taxă pe prostie și un cost nedrept suportat de noi pentru aventura / farsa plandemică, cost la care se adaugă miliardul de plată pentru vaccinul inutil (pe care noi, în proporție de 60%, nu l-am făcut, dar îl plătim) și miliardele date pe mâna lui Arafat pentru a le arunca în conturile – găuri negre ale amicilor săi și ale învârtiților politico-birocratico-securiști.

Vă întrebați de ce sunteți sărăciți și înfrigurați și de ce veți flămânzi. Păi, voila.

Autor: Gheorghe Piperea

Citiţi şi:
Nu e o criză mică, nu e o Criză Mare: Este o Mare Revoluție Socialistă
Mircea Coşea avertizează că România e la un pas de incapacitate de plată
Zece puncte despre noua taxă pe prostie (oficial denumită „taxă pe carbon”)

 

yogaesoteric
15 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More