Vaccinarea în masă creează tulpini virale noi?

În cursa nesăbuită de a efectua un vast experiment medical de vaccinare asupra întregii populații și a pune în pericol persoanele vulnerabile, Marea Britanie și Israel au fost cap de linie.

Pe 8 decembrie, Marea Britanie a fost prima țară occidentală care a început „imunizarea populației sale”. Două săptămâni mai târziu, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Marea Britanie a înțeles că avea probleme serioase. SARS-CoV-2, virusul care s-a dorit să dispară din viața noastră, a mutat în altceva. Pe 19 decembrie, premierul Boris Johnson a recunoscut că oamenii de știință britanici au identificat un nou mutant covid-19 care este „cu 70% mai transmisibil” decât strămoșii săi. Marea Britanie a introdus restricții locale mai stricte, totuși, în ciuda acestora, alături de vasta campanie de vaccinare, numărul cazurilor covid-19, al spitalizărilor și deceselor a crescut în continuare. Ele escaladează exponențial zilnic.
Israelul și-a lansat campania de vaccinare în masă la câteva zile după Marea Britanie. În următoarele două săptămâni, Israelul a reușit să vaccineze aproape 20% din populația sa. Israelul este de departe câștigătorul mondial când vine vorba de concursul de vaccinare în masă, dar și această țară se confruntă cu mari probleme. La fel ca Marea Britanie, Israelul se confruntă cu un val uriaș de covid-19. Sistemul său național de sănătate este pe punctul de a se prăbuși și întrebarea inevitabilă este dacă aceste crize de sănătate similare (dacă nu identice) sunt amândouă corelate cu vastele campanii pionierat de vaccinare anti covid-19.
Cel mai mare canal de știri israelian, News12, scria pe 9 ianuarie că mutația britanică este pe cale să devină tulpina dominantă covid-19 din Israel. S-ar putea să vă întrebați cum tulpina britanică mutantă a reușit să facă Aliya (referire la întoarcerea evreilor din diaspora în ţara natală) și să se stabilească atât de confortabil în statul evreiesc.
Articolul din News 12 poate răspunde la întrebare: „Cazurile din Israel nu cresc în mod uniform: există o încetinire semnificativă în sectorul arab (israelian), care în trecut era principala zonă de îngrijorare. Pe de altă parte, există un focar major în sectorul ultra-ortodox (evreu). În această săptămână, 1,3% din totalul ultra-ortodocşilor au ieșit pozitiv, iar rata de creștere a cazurilor la copii (63%) în această săptămână a fost aproape dublă față de cea a adulților. În sectorul ultra-ortodox, a existat o creștere de 16 ori a numărului de persoane testate în decurs de patru săptămâni: aceasta este o dublare în fiecare săptămână – de la 100 de persoane testate pe zi (la un milion de persoane) la 1.600 de persoane testate, și toate acestea într-o lună. O astfel de rată de creștere nu este văzută pe tot parcursul ciumei și se datorează probabil, cel puțin parțial, mutantului britanic. Se estimează că mutantul britanic este întâlnit la aproximativ 20% din totalul ultra-ortodocșilor testaţi.”
Acest aspect este cazul să dea de gândit. De ce tulpina mutantă britanică s-ar răspândi atât de mult printre evreii ortodocși? De ce nu se răspândește la fel de repede în populația arabă?
S-ar putea să dăm peste o informație crucială aici. Arabii israelieni se pot descurca mai bine pe frontul covid-19, deoarece mulți dintre ei par să fie reticenți în privința vaccinului. Titlul principal din The Israeli Marker din 27 decembrie spunea: „Un motiv de îngrijorare: arabii (israelieni) nu vin să se vaccineze”. Marker a subliniat că cetățenii evrei din tot Israelul călătoresc în satele și orașele arabe pentru a primi vaccinurile care erau destinate arabilor. Potrivit unui manager de serviciu al unui centru de vaccinare din Nazaret, 70-80% dintre cei care vin să primească vaccinul erau evrei. Unii dintre ei parcurg până la 50 km pentru a face aceasta.
Dar povestea nu se termină aici. Pe 3 ianuarie, site-ul de știri israelian Walla a informat că „ultra-ortodocșii conduc campania de vaccinare a populației”. Walla a confirmat că „procentul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului în societatea ultra-ortodoxă este mai mare decât restul populației de toate vârstele”.

Este dincolo de înțelegerea mea de ce israelienii au decis să devină cobai în acest experiment nesăbuit neștiințific cu viețile oamenilor. O opțiune care nu poate fi respinsă este că Israelul se îndreaptă din nou spre alegeri și este mai mult decât probabil ca liderii israelieni să creadă că o campanie de vaccinare în masă se poate traduce într-un succes electoral.
Așa cum decurg evenimentele în acest moment, este greu de negat posibilitatea unei corelații între vaccinarea în masă și o creștere puternică a cazurilor covid-19 atât în Israel, cât și în Marea Britanie. Este greu de negat faptul că arabii israelieni care în general evită vaccinul se descurcă mult mai bine decât ortodocșii evrei care par să creadă și în Pfizer.
Alături de dezvăluirile despre tulpina britanică, am aflat și despre o tulpină sud-africană care este extrem de periculoasă și posibil rezistentă la vaccinurile actuale. Este nevoie de foarte puține cercetări pentru a afla că Africa de Sud, împreună cu Brazilia și Marea Britanie au fost terenul de testare pentru noi vaccinuri începând din luna septembrie. Nu mai este un secret că acest fapt a avut loc aproximativ în același timp în care noii mutanți au fost descoperiți, cel puțin în Marea Britanie.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More