Vaccinul revoluționar „super-erou” bazat pe ADN-ul atletului olimpic ar putea revoluționa societatea
Un vaccin revoluționar „super-erou” inspirat de codul ADN al sportivilor olimpici ar putea contribui la transformarea societății în următorul deceniu, susține un cercetător în genetică.
Vaccinul ar oferi protecție pe tot parcursul vieții împotriva a trei dintre primele zece cauze principale de deces, potrivit Euan Ashley, profesor de medicină și genetică la Universitatea Stanford. Așa-numitul „super-erou” ar putea oferi protecție simultană pe termen lung împotriva bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral, boala Alzheimer și a bolilor hepatice, datorită progreselor în ingineria genetică.
Acest tratament revoluționar ar oferi planul celulelor „ideale” de la bărbați și femei ale căror gene sunt mai rezistente la boli decât cele ale unei persoane obișnuite, împreună cu un „manual de instrucțiuni” pentru a ajuta trupul să „repare, să ajusteze și să îmbunătățească” propria sa versiune. O singură doză ar putea duce la o „actualizare genetică la nivelul întregului trup”, care ar reduce riscul de deces prematur la unii adulți cu până la 50%.
Când va deveni disponibil vaccinul „super-erou”?
Ashley spune că vaccinul va fi administrat celor care au o condiție clinică gravă înainte de a fi lansat la populația mai largă, inclusiv la copii. Se așteaptă ca studiile clinice cu componente individuale să înceapă până în 2026, vaccinul combinat urmând să fie disponibil în decurs de 10-15 ani.
Dacă descoperirile în cercetarea și tehnologia genomului continuă să evolueze în același ritm rapid, vaccinul ar putea fi disponibil pe scară largă în întreaga lume în doar 10 ani, potrivit lui Ashley, care este și decan asociat la Universitatea Stanford. Prof. Ashley, în vârstă de 49 de ani, este directorul fondator al Centrului Stanford pentru Boli Cardiovasculare Moștenite și al Programului său de Genomică Clinică.
„Medicina genomică a fost promisă de zeci de ani, dar datorită progreselor în domeniu, ajungem acum la stadiul în care această promisiune urmează să devină realitate, introducând o nouă eră îndrăzneață a tratamentelor medicale”, spune profesorul într-o declarație la SWNS.
„Progresele în modificarea ADN înseamnă că numărul persoanelor cu gene «supraomenești» – cele care sunt mai rezistente la boli – nu mai este ceva science fiction, ci, în următorii ani, este un fapt științific absolut. Potențial milioane de oameni ar putea fi impactați de această tehnologie – o injecție super-erou, în lipsa unei descrieri mai bune.”
„Vom avea în curând instrumentele de inginerie genetică pentru a repara, modifica și îmbunătăți ADN-ul asociat cu o serie de boli care limitează viața, pentru a ne face pe toți mai puțin predispuși la dezvoltarea acestor boli pe parcursul vieții noastre. Aceasta nu înseamnă, desigur, că putem face oamenii să trăiască pentru totdeauna și nu putem garanta că speranța de viață va crește, dar este probabil că decesele premature ar putea fi evitate în multe cazuri”, continuă Ashley.
„Aceasta are potențialul de a reduce foarte mult povara bolilor cu o componentă genetică, cum ar fi boala Alzheimer, boli hepatice, boli coronariene și afecțiuni asociate, cum ar fi accident vascular cerebral și demență vasculară”, continuă geneticianul de la Stanford. „Nu este doar posibil, dar și probabil, ca un astfel de vaccin să devină disponibil în următorii 10-15 ani, beneficiile acestui tratament devenind evidente în următoarele două-trei decenii. Dacă ne-am uita numai la atacurile de cord fatale, noul tratament ar putea duce la o reducere cu 50% a incidenței acestuia.”
Un vaccin „autocorector” pentru genele dumneavoastră
Vaccinurile tradiționale funcționează prin învățarea sistemului imunitar să recunoască un dușman prin livrarea unui agent patogen mort sau slăbit în organism. Aceasta declanșează propriii anticorpi ai sistemului imunitar pentru a căuta agenții patogeni și proteinele străine pe care le transportă și le distrug.
Cu toate acestea, majoritatea vaccinurilor genomice, inclusiv propunerea „super-erou”, funcționează prin furnizarea unor șiruri de cod genetic anumitor celule. Acest cod include mai multe versiuni ale unui „editor de gene”, un instrument precum un procesor de text, care modifică doar o literă din ADN-ul unei versiuni predispusă la boli transformând-o într-o versiune rezistentă la boli.
Pentru a se asigura că editorii genelor ajung în siguranță la organele potrivite și nu sunt distruși pe drum de sistemul imunitar al organismului, sunt transportați de virusuri inactivate sau închise în lipide (particule de grăsime) la destinația precisă. Tehnica lipidelor este utilizată de Pfizer-BioNTech pentru ambalarea vaccinului covid-19.
Oamenii de știință compară editarea genelor cu caracteristica „corecție automată” folosită pentru corectarea greșelilor de ortografie din documentele scrise pe computer. În loc să rescrie cuvinte, însă, editarea genelor rescrie ADN-ul corupt. Tehnica nu este nouă, dar rămâne relativ netestată, cel puțin la oameni.
Prof. Ashley spune că progresele în ceea ce privește realizarea instrumentului de editare a genomului CRISPR (grupate în mod regulat, intercalate cu repetiții scurte palindromice) vor duce la evoluții „foarte semnificative” în tratamentul bolilor grave în următorul deceniu. Sunt deja considerate a fi mai ușoare și mai ieftine de realizat la scară largă.
„Editarea genelor este acum majoră, aducând cu sine posibilitatea interesantă de a preveni bolile grave în populație înainte ca acestea să se dezvolte”, adaugă prof. Ashley. „Nu toată lumea va fi susceptibilă la aceste boli, dar, pentru cei care sunt, aceasta va fi o nouă abordare revoluționară pentru prevenirea bolilor.”
„Mai sunt multe de făcut, nu în ultimul rând în ceea ce privește asigurarea siguranței medicamentului și nimic din medicina genetică nu este garantat vreodată, dar, așa cum este în prezent, pare probabil că vom putea evita un număr mare de atacuri de cord și accident vascular cerebral și poate multe alte boli pentru a menține oamenii sănătoși și fericiți mai mult timp.”
Super-oameni există deja în viața reală
Probabilitatea unui vaccin „super-erou” se bazează pe găsirea unor super-oameni din viața reală ale căror gene sunt rezistente în mod unic la boli sau cei mai capabili să lupte împotriva lor. Un exemplu este olimpicul finlandez Eero Mäntyranta, care s-a dovedit a avea un nivel neobișnuit de ridicat de hemoglobină, indicând un exces de celule roșii din sânge care transportă oxigen, ceea ce i-a sporit nivelul de rezistență.
Alte exemple îi includ pe americanul Sharlayne Tracy, despre care s-a descoperit că are un nivel neobișnuit de scăzut al colesterolului, și un băiat pakistanez fără nume, care nu poate simți durerea. Numărul exact al persoanelor cu gene supraomenești rămâne neclar, dar se crede că include câteva milioane de oameni din întreaga lume.
Prof. Ashley crede că bazele de date genetice, cum ar fi BioBank din Marea Britanie, care deține în prezent informații genetice și de sănătate despre peste 500.000 de persoane, vor juca un rol crucial în dezvoltarea vaccinului genetic. Ei au descoperit deja gene supraomenești pentru boli de inimă, boli de ficat și boala Alzheimer și ar putea deține cheia prevenirii cancerului și a altor boli terminale în viitor.
Citiți și:
„Vaccinurile” cu ARNm, eugenia și tendința spre transumanism
Putin avertizează despre super-soldaţii modificaţi genetic
yogaesoteric
2 noiembrie 2021