Valea copacilor pătrați. Locul unde se află cei mai mulți arbori cu o astfel de formă a trunchiului

 

În apropierea vulcanului adormit El Valle, Panama, se află o pădure cel puțin neobișnuită. La poalele muntelui Cerro Gaital găsim un pâlc de arbori ale căror trunchiuri sunt pătrate. Chiar și inelele acestor arbori sunt pătrate. Trunchiul este pătrat la bază și se rotunjește pe măsură ce se înalță.

Potrivit Institutului de Cercetări Tropice Smithsonian, trunchiul acestor arbori are o formă neobișnuită, care nu este cilindrică, iar raportări ale prezenței sale au fost semnalate în mai multe țări din America de Sud, precum Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador sau Venezuela. Soiul care generează astfel de anomalii este numit Quararibea asterolepis și este folosit pentru producția de celuloză.

Din păcate, din cauza tăierilor masive din secolul al XIX-lea, este extrem de rar, zona din El Valle fiind locul în care se găsesc cei mai mulți arbori de acest fel din lume. Fiind deseori în atenția exploatatorilor de material lemnos, astăzi este protejat prin lege. Însă chiar și așa, specia este pe cale de dispariție.


Citiți și:

Din tainele arborilor multiseculari

Din dragoste pentru natură a plantat în fiecare zi un copac timp de 37 de ani

Prima biserică din lume realizată în întregime din copaci vii

 

yogaesoteric
21 ianuarie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More