‘Vampirul fiscal’ a scos lumea în stradă – Protest cu sute de oameni în mai multe oraşe

 

Una dintre cele mai mari corporaţii ale lumii a reuşit să provoace proteste cu sute de oameni în mai multe oraşe din Franţa.

Convocaţi de grupări anticapitaliste şi ecologiste, sute de oameni au protestat sâmbătă, 30 ianuarie 2021, în mai multe localităţi franceze împotriva companiei Amazon, inclusiv în două locuri unde colosul american de comerţ electronic are în plan ridicarea a două depozite masive. Lupta contra proiectului durează de mai bine de doi ani, relatează France24.com.

O mulţime care numără 800 de oameni conform declaraţiilor poliţiei, dar 1.400 după estimarea organizatorilor, s-a adunat la faţa locului, plantând arbuşti în faţa unor bannere uriaşe pe care scria: „Stop Amazon” şi „Nici aici, nici în altă parte”. Protestatarii au format un lanţ uman care să ilustreze dimensiunea proiectului, în timp ce baloanele multicolore pluteau la 18 metri, spre a indica înălţimea pe care ar urma să o aibă clădirea.

„Au trecut doi ani de când cetăţenii din Fournès şi din împrejurimile sale luptă împotriva instalării unui depozit gigantic al Amazon. La început au fost aproape singuri împotriva tuturor, dar au reuşit să oprească proiectul prin acţiuni în justiţie. Vrem să arătăm că nu e vorba de mici lupte izolate şi că putem mobiliza sute de oameni care sunt gata să revină la faţa locului că să oprească lucrările”, a declarat Raphael Pradeau, purtătorul de cuvânt al grupului activist al cetăţenilor francezi ATTAC (Association for the Taxation of Financial Transactions and for Citizens’ Action – Asociaţia pentru Impozitarea Tranzacţiilor Financiare şi pentru Acţiunea Cetăţenilor).

Manifestanţii acuză dispreţul Amazon faţă de un monument UNESCO

Depozitul de 38.000 mp (3,8 hectare) ar urma să fie construit într-un oraş din sudul Franţei numit Fournès. Ceea ce a stârnit indignarea protestatarilor este că depozitul ar urma să fie construit lângă Pont du Gard, un apeduct din vremea Imperiului Roman care este inclus pe lista monumentelor World Heritage UNESCO.

Conform site-ului UNESCO, Pont du Gard a fost construit peste râul Gard cu puţin timp înainte de debutul erei creştine, şi este admirat ca un triumf al tehnicii romane de construcţie a apeductelor. Arhitecţii şi inginerii hidrotehnici au creat o capodoperă tehnică şi artistică de aproape 50 m înălţime, cu trei niveluri, dintre care cel mai lung măsoară 275 de metri. Podul se află în mijlocul unui peisaj extraordinar. (Click aici pentru a vedea un videoclip cu monumentul.)

Locuri de muncă precare

O protestatară, Sarah Latour, în vârstă de 38 de ani, a venit la protest împreună cu cei doi fii ai ei în vârstă de opt şi şase ani, iar împreună cei trei au plantat un arbust pe terenul părăginit, unde cândva creştea viţă de vie.

„Aceste plante, aceşti arbuşti pe care îi plantăm astăzi sunt un simbol al vieţii care contrastează cu betonarea pe care o practică Amazon. Am venit cu copiii mei pentru că nu vreau acest model distructiv pentru ei”, a afirmat Latour.

Conform organizatorilor, aproximativ 200 de persoane s-au adunat şi în afara unei facilităţi Amazon din Carquefou, o suburbie a oraşului Nantes, din vestul Franţei.

„Condamnăm Amazon pentru că distruge mai multe locuri de muncă decât creează şi pentru că acestea sunt locuri de muncă nesigure”, a declarat Sophie Jallier, o purtătoare de cuvânt a organizatorilor demonstraţiei din Carquefou.

În altă parte, în oraşul Ensisheim din estul Franţei, aproximativ 100 de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva altui plan al Amazon de a construi un depozit uriaş, ce ar urma să se ridice pe o suprafaţă de 15 hectare, care fusese înainte teren agricol.

Pe bannere era scris: „Amazon, vampir fiscal” şi „Fără mega-depozit”.

„Astăzi condamnăm un sistem economic care şi-a mâncat mălaiul şi care abuzează planeta”, a spus Isabelle Schaeffer, membru al unui grup ecologist din regiunea Alsacia de Sud.

Alte proteste au avut loc la Augny, în regiunea estică Moselle, precum şi în oraşul Perpignan, din sudul Franţei.

Amazon practică „o concurenţă neloială faţă de companiile care îşi plătesc impozitele în Franţa”, a declarat în Perpignan Eric Barbier, membru al grupului ecologist Alteratiba. El a adăugat că „majoritatea lucrătorilor au contracte temporare, sunt angajaţi în perioadele de vârf, cum ar fi Black Friday sau Crăciunul, şi apoi sunt daţi afară”.

Scandalurile din jurul Amazon: import de mână de lucru ieftină, distrugerea micilor afaceri, spionarea clienţilor

Pe 25 februarie 2020, în ultimul an de mandat al lui Donald Trump, Washington Post (ziarul deţinut de Jeff Bezos, proprietarul Amazon) scria că „piaţa muncii în creştere împinge salariile în sus pentru anumite categorii de lucrători şi a creat oportunităţi pentru adolescenţi, studenţi, foşti deţinuţi, şomerii pe termen lung, persoanele cu handicap şi alte categorii pentru care barierele în calea angajării păreau copleşitoare (…) Acestea sunt aspecte bune.”

Cu toate acestea, acelaşi Washington Post cerea „importul” unui mare număr de imigranţi – chiar dacă piaţa muncii din SUA includea în acel moment peste 160 de milioane de americani, precum şi peste 11 milioane de americani care nu lucrau cu normă întreagă.

Explicaţia este simplă: imigranţii din ţările sărace, pe care îi susţine Jeff Bezos şi alţi oligarhi, sunt dispuşi să lucreze pe salarii mai mici decât cetăţenii americani.

Alte controverse din jurul Amazon se leagă de contractul de 600 de milioane de dolari pe care l-a obţinut cu CIA în 2016, care ar fi putut reprezenta un conflict de interese, dat fiind faptul că Washington Post, ziarul deţinut de Jeff Bezos, ar fi fost nevoit să evite critica la adresa agenţiei. Despre această controversă a scris pe larg Huffington Postaici

Alt scandal a fost reprezentat de dezvăluirea că Amazon Echo, boxa inteligenta produsă de Amazon, înregistrează tot ce spun utilizatorii produsului (chiar şi în timp ce proprietarii dispozitivelor erau implicaţi în activităţi intime) şi trimite materialul la sediile Amazon, unde sunt transcrise de către angajaţii acestuia. Implicaţi au fost inclusiv angajaţii unui centru din Bucureşti al firmei, relata The Mirror la vremea respectivă. 

Business Insider a scris despre regulile pe care este necesar să le respecte angajaţii. Unele dintre ele sunt de-a dreptul absurde: salariaţii nu au voie să mestece gumă, să poarte ceasuri la mână sau să bea altceva decât apă.

Washington Post a fost printre cei mai vehemenţi promotori ai lockdown-ului în SUA. Nu fără motiv: Amazon a angajat până la 2.000 de oameni pe zi în perioada pandemiei, deoarece afacerile sale au crescut spectaculos, în condiţiile în care micile afaceri cu prezenţă fizică (unde, prin natura activităţii lor, telemunca era imposibilă) au fost închise de către guvern, iar clienţii s-au reorientat spre livrările online, scrie BBC.

Amazon a lucrat timp de 14 ani pe pierdere. Deliberat sau nu, acest fapt i-a permis să scoată de pe piaţă mulţi dintre concurenţii săi mai mici, cu afaceri tradiţionale, informează Quartz.com.

Cum se apăra Amazon

Luna trecută, reacţionând la demonstraţii similare, Amazon a transmis că a devenit fără voia sa ţinta unor organizaţii care adesea fac uz de informaţii „care induc în eroare”. Cu aceeaşi ocazie, corporaţia menţiona că până în acel moment investise 9,2 miliarde de euro (11,2 miliarde dolari) în Franţa şi că „se afla la originea” creării a 130.000 de slujbe, conform Al-Jazeera.

Încheiem menţionând că în prezent Jeff Bezos are o avere netă de 182 de miliarde de dolari. Circa 7 din 10 ţări ale lumii au PIB-ul situat sub acest nivel.

Citiţi şi:

Bogații vor deveni putrezi de bogați, săracii și mai săraci…

Criza pandemiei: marele transfer al bogăției

P(l)andemia care îmbogățește miliardarii

 

yogaesoteric
13 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More