Vaticanul musulmanilor, aproape de înființare. Ce este Statul suveran al Ordinului Bektași?

Prim-ministrul albanez, Edi Rama, a declarat că țara sa și-a dat acordul privind înființarea unui microstat musulman pe teritoriul său. „Noul stat nu va viza decât îndrumarea spirituală”, a spus acesta.

Statul suveran al Ordinului Bektași va fi cel mai mic stat din lume. El va fi similar Vaticanului, iar înființarea lui va promova „moderația, toleranța și coexistența pașnică”, potrivit premierului albanez.

Edi Rama a subliniat, într-un discurs adresat ONU, că albanezii au salvat refugiați evrei de persecuțiile naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au adăpostit afganii după ce talibanii au ajuns la putere în urmă cu trei ani.

Jumătate din populația Albaniei este musulmană

Populația de 2,4 milioane a Albaniei este de aproximativ 50% musulmană, restul populației fiind creștini catolici și ortodocși și alte comunități mai mici. Țara este cunoscută pentru armonia coexistenței sale religioase.

Premierul Edi Rama spune că asistăm la un pas istoric, care vizează recunoașterea Ordinului Bektași și îl ajută să-și susțină „cultura veche de un secol de moderație și implicare spirituală”. Ordinul Bektași va primi o suveranitate similară cu cea a Vaticanului, guvernând chestiunile religioase și administrative independent de Albania.

Cetățenia va fi acordată doar membrilor religioși de vârf și acelor persoane implicate în gestionarea statului, în timp ce conducerea va fi asigurată de șeful Bektași, Baba Mondi, și de un consiliu care va monitoriza funcționarea religioasă și administrativă a acestuia.

Ce este Ordinul Bektași

Ordinul Bektašiyya (în arabă), ortografiat și Bektașɪlik sau Bektașiye (în turcă) este un ordin sufit care a apărut pentru prima dată în Anatolia sau Asia Mică în secolul al XIII-lea, fiind recunoscut pentru legătura sa cu dinastia otomană. Destinul acestei confrerii mistice este, de asemenea, inseparabil de cel al corpului de armată al ienicerilor și de rolul pe care l-a avut în colonizarea și islamizarea Balcanilor de către Imperiul Otoman.

A doua etapă de existență a ordinului a fost marcată profund de apariția Imperiului Safavid, întemeiat în Iran la începutul secolului al XVI-lea, de către șahul Ismail I, adversar al Imperiului Otoman. În această perioadă ordinul începe să devină foarte nepopular printre mediile conducătoare otomane, întrucât este văzut ca un posibil aliat al dușmanului său estic. De asemenea, practicile și credințele dervișilor Bektași sunt contaminate de o serie de elemente șiite, considerate erezii de către otomani, care erau adepți ai islamului sunnit, ortodox.

Încă de la început, doctrina ordinului Bektași s-a revendicat de la un sistem religios sincretic, care înglobează tradiții islamice șiite, elemente de panteism, dar și credințe specifice anumitor zone rurale anatoliene. Pe lângă credințele și practicile specifice ordinelor sufi, se regăsesc o serie de elemente preislamice introduse de populațiile turcice influențate de diverse sisteme religioase precum șamanismul, maniheismul, buddhismul, creștinismul. În zona Balcanilor, doctrina ordinului prezintă concepții nestoriene și neoplatoniste

Prin sincretismul său religios și prin puternica adeziune la ramura șiită a islamului, ordinul Bektași și-a atras o campanie de represalii din partea autorităților otomane, fiind considerat un factor al dezechilibrului intern. Există o serie de practici ale ordinului care stârnesc suspiciuni în comunitatea sunnită precum: preferința pentru oficierea ceremoniilor pe timp de noapte, nerespectarea rugăciunii obligatorii și a postului din luna Ramadan, permiterea consumului de alcool.

Ordinul a intrat de mai multe ori în clandestinitate, fiind interzis definitiv în Turcia, în 1925, odată cu instalarea regimului republican.

Sediul comunității Bektași s-a mutat în Albania, unde membrii săi s-au implicat în politică. Unul dintre ei, Ismail Qemali, a declarat independența Albaniei față de Imperiul Otoman în 1912.

Citiți și:
Sufismul – chemarea unei inimi mistuite de dor
Sufismul și învelișurile inimii

 

yogaesoteric
2 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More