Viața ar fi apărut pe Pământ de mai bine de 4 miliarde de ani, imediat după formarea planetei

 

Potrivit unui nou studiu științific, viața poate să fi existat pe Pământ cu mai mult de 4 miliarde de ani în urmă, în timpul așa-numitei ere Hadeană. Hadeanul este prima eră geologică a Pământului. A început odată cu formarea Terrei acum aproximativ 4,6-4,5 miliarde de ani și s-a încheiat în urmă cu 4,0 miliarde de ani. Denumirea „Hadean” provine de la Hades, zeul grec al lumii subpământene, și are legătură cu „condițiile infernale” de pe Pământ la acel moment: planeta tocmai era formată și era încă foarte caldă din cauza vulcanismului excesiv, domina o suprafață parțial topită și existau coliziuni frecvente cu alte corpuri din sistemul solar.

În ciuda faptului că această perioadă pare nepropice susțineri vieții, un nou studiu susține că viața ar fi putut apare și supraviețui cumva în acele timpuri primordiale. Oamenii de știință susțin că au indicii care atestă faptul că, deși Pământul era o lume complet diferită de cea de astăzi, nu era complet sterilă.

Studiul, care a fost publicat în Journal Earth and Planetary Science Letters, este efectuat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Southwest din Colorado. Oamenii de știință au descoperit că bombardamentul greu cu rocă spațială la care era expusă Terra ar fi încălzit cu siguranță planeta, însă sub un strat de scoarță, la adăpostul acestui bombardament cosmic, viața microbiană s-ar fi putut dezvolta în liniște.

De mult timp, numeroși oameni de știință au susținut că viața nu ar fi putut exista pe pământ înainte de 3,9 miliarde de ani, dar noile descoperiri susținute de studii anterioare indică faptul că o biosferă, cel puțin subterană, ar fi putut fi prezentă acum 4,4 miliarde de ani, punctează și cei de la ScienceNews.

„În timp ce planeta noastră arăta destul de diferit cu miliarde de ani în urmă, pentru viața microbiană de sub scoarța terestră ceea ce se petrecea la suprafață nu era o problemă. Credem cu tărie faptul că a existat o biosferă în acele timpuri din istoria Pământului”, a declarat autorul principal, Robert Grimm, pentru ScienceNews.

Citiți și:

Secretele formidabile ale Pământului – de vorbă cu cercetătorul Ştefan Marincea, de la Institutul de Geologie al României

Apariţia vieţii – act creator sau întâmplare ?

O savantă germană de renume explică într-un mod plin de bun-simţ de ce existenţa lui Dumnezeu nu este nicidecum incompatibilă cu ştiinţa modernă


 

yogaesoteric
27 septembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More