Viaţa exemplară a marelui kriya-yoghin Lahiri Mahasaya

„Aminteşte-ţi neîncetat că tu nu aparţii nimănui şi că nimeni nu iţi aparţine.
Gândeşte-te că, într-o zi, va trebui să părăseşti totul în această lume;
aşa că fă cunoştinţă cu Dumnezeu acum.” – Lahiri Mahasaya

Până la vârsta de 33 de ani, marele Kriya yoghin Lahiri Mahasaya a fost un om ca oricare altul. Shiama Charan Lahiri, al cărui nume iniţiatic este Mahasaya, în traducere “spirit mare”, s-a născut la 30 septembrie 1828, într-o familie de brahmani, într-un sătuc în apropiere de Bengal. El şi-a petrecut copilăria în casa strămoşească, până în anul 1833, când apele râului Jalangi s-au revărsat, iar proprietatea familiei a fost devastată. Atunci familia s-a mutat la Benares, unde a construit un templu închinat lui Shiva.

În 1846, Lahiri s-a căsătorit cu Srimati Kashi Moni, care i-a născut mai târziu doi fii şi două fiice. La vârsta de 21 de ani, a devenit contabil în administraţia militară engleză. A fost repede remarcat datorită corectitudinii exemplare şi a inteligenţei de care dădea dovadă.

La 33 de ani, Lahiri Mahasaya şi-a întâlnit Ghidul spiritual, nemuritorul Babaji – yoghinul care trăieşte de secole în munţii Himalaya, păstrându-şi aparenţa unui tânăr de 16 ani. Acesta l-a iniţiat în ştiinţa KRIYA YOGA. Cuvântul KRIYA derivă din verbul sanscrit kri – a face, a acţiona, a reacţiona. Astfel, KRIYA YOGA înseamnă „comuniunea cu Infinitul, Dumnezeu prin intermediul unei anumite acţiuni (sau ritual) specifice.” Un yoghin care urmează această practică se eliberează gradat din lanţul universal al cauzalităţii. Babaji a oferit lumii ştiinţa KRIYA YOGA prin intermediul discipolului său Lahiri Mahasaya, mărturisindu-i că este aceeaşi ştiinţă pe care, cu multe mii de ani în urmă, Krishna i-a oferit-o lui Arjuna şi care, mai târziu, a fost cunoscută de Patanjali, Sfântul Ioan şi mulţi alţi înţelepţi.

Menirea spirituală i-a fost revelată de Babaji însuşi

În celebra lucrare „Autobiografia unui yoghin”, Paramahansa Yogananda redă relatarea lui Lahiri Mahasaya despre iniţierea spirituală pe care i-a oferit-o marele Babaji. Acesta i-a revelat, printre altele, care este menirea sa spirituală: aceea de a arăta lumii întregi că practica spirituală poate fi eficientă şi dacă aspirantul nu trăieşte în solitudine, că spiritualitatea şi viaţa socială şi familia nu sunt incompatibile. Iată cuvintele lui Babaji:

„Sfinţit încă dinainte de naştere prin nenumărate vieţi petrecute în meditaţie solitară, acum tu trebuie să trăieşti printre oameni. Faptul că nu m-ai întâlnit decât după ce te-ai căsătorit şi ai devenit un funcţionar modest, are un sens profund. Trebuie să abandonezi ideea de a te alătura grupului nostru misterios din Himalaya; viaţa ta se va derula printre oameni şi va constitui exemplul unui yoghin – cap de familie ideal.

Dumnezeu nu a rămas surd la strigătele numeroşilor oameni dezorientaţi. Tu ai fost ales pentru a aduce consolare multor căutători sinceri prin intermediul ştiinţei KRIYA YOGA. Cei care poartă grija unei familii şi a unor responsabilităţi zilnice se vor simţi încurajaţi de exemplul tău, deoarece ai aceleaşi obligaţii ca şi ei.

Trebuie să-i faci să înţeleagă că ţelul suprem al yoghinilor nu este inaccesibil celor care au legături familiale. Chiar în lume fiind, un yoghin care-şi îndeplineşte conştiincios sarcinile, într-un scop dezinteresat, avansează cu siguranţă pe calea iluminării. De acum înainte, nimic nu te obligă să părăseşti lumea, pentru ca tu ai rupt deja, în interiorul tău, toate ataşamentele KARMA-ice. Chiar daca nu eşti al lumii, trebuie să trăieşti în ea. Mai ai încă mulţi ani în care trebuie să-ţi îndeplineşti conştiincios obligaţiile familiale, civice şi spirituale. O dulce speranţă divină va reînsufleţi, de acum înainte, inimile seci ale oamenilor. Viaţa ta echilibrată îi va ajuta să înţeleagă că eliberarea depinde de renunţările interioare şi nu de cele exterioare.”

La prima iniţiere a meditat şapte zile continuu

Practica spirituală a lui Mahasaya, realizată sub îndrumarea Ghidului său spiritual, a culminat cu atingerea stării de perfecţiune şi a comuniunii depline cu Dumnezeu. Despre această sublimă experienţă, el însuşi povesteşte: „Ziua iniţierii mele am petrecut-o în meditaţie, reamintindu-mi şi retrăind realizările mele spirituale din vieţile anterioare. Guru-l divin s-a apropiat de mine, şi-a trecut mâna peste creştetul meu şi am cunoscut pentru prima dată starea de NIRVIKALPA SAMADHI. Acea meditaţie a durat şapte zile neîntrerupt. Străpungând învelişurile succesive ale eu-lui meu, am deschis uşa regatului nemuritor al Realităţii Supreme. Vălurile iluziilor, ale convingerilor trecătoare cădeau unul după altul; Spiritul meu, reinstalat pe piedestalul său etern, era una cu Spiritul Cosmic Divin.”

„Aminteşte-ţi neîncetat că tu nu aparţii nimănui şi că nimeni nu îţi aparţine.
Gândeşte-te că într-o zi va trebui să părăseşti totul în această lume;
aşa că fă cunoştinţă cu Dumnezeu de acum.
Meditează neîncetat pentru a te percepe ca Esenţă Infinită
eliberată de orice formă de suferinţă.
Încetează să mai fii prizonier al corpului.”

Natura umană şi divină a marelui yoghin

În fiecare dimineaţă Lahiri Mahasaya, însoţit de un aspirant, obişnuia să meargă pe malul Gangelui pentru a se îmbăia în apele râului sfânt. Într-una din zile, în timpul plimbării lor obişnuite, Lahiri Mahasaya îi spuse brusc: „Te rog, rupe o fâşie din haine şi pregăteşte un bandaj!” Aspirantul, uimit, a făcut ceea ce i s-a cerut. Deodată, roata unui car ce tocmai trecea a făcut ca o piatră să sară de la locul ei, lovind piciorul lui Lahiri Mahasaya. Aceasta i-a provocat o rană deschisă şi adâncă, ce a început imediat să sângereze. Lahiri i-a cerut atunci aspirantului pansamentul pregătit pentru a-şi bandaja piciorul. Uimit din nou, aspirantul l-a întrebat: „Ghidul meu spiritual, de ce nu ai evitat piatra, dacă ştiai că te va lovi?”

Lahiri i-a răspuns atunci că o anumită KARMA trebuia „arsă” (consumată), şi de aceea era necesar să permită ca acest lucru să se petreacă. Au mers mai departe. În curând, au ajuns la casa lui Lahiri Mahasaya. Soţia lui, văzându-l, l-a întrebat ce se petrecuse. Acesta i-a povestit incidentul cu piatra însă spre uimirea aspirantului, soţia lui a început să râdă, arătând spre piciorul rănit. Privind în jos, au văzut cu toţii că, de fapt, Lahiri îşi pansase celălalt picior.

Srimati Kashi Moni, soţia lui Lahiri Mahasaya, povesteşte: „Au trecut ani până să înţeleg natura divină a soţului meu. Într-o noapte, am avut un vis. Îngeri planau graţios deasupra capului meu. Spectacolul era atât de real, încât m-am trezit brusc; toată camera era scăldată într-o lumină orbitoare. Soţul meu, asezat în postura lotusului, levita în mijlocul camerei, înconjurat de îngeri care îl adorau, cu mâinile împreunate într-un gest de nobilă invocare. Uluită peste măsură, credeam că încă visez. Femeie, a zis Lahiri Mahasaya, eşti foarte trează. Uită pentru totdeauna somnul sufletului tău.”

Yogananda s-a vindecat contemplându-i fotografia

Fiinţa care a luminat primii ani ai existenţei lui Yogananda a fost Lahiri Mahasaya, al cărui portret aşezat la loc de cinste în altarul familiei, era obiectul contemplărilor şi devoţiunii lui zilnice. Pentru el, Lahiri Mahasaya era o prezenţă vie, care îl ajuta întotdeauna în situaţiile dificile. În jurul vârstei de opt ani, bolnav fiind de holeră asiatică, medicii declaraseră că nu are nici o şansă să supravieţuiască. În ciuda acestui fapt, el s-a autovindecat în mod miraculos prin contemplarea plină de dăruire a fotografiei lui Lahiri Mahasaya.

„Ducând o viaţă de familie, Lahiri Mahasaya a adus un mesaj practic potrivit nevoilor lumii de astăzi. Condiţiile economice şi religioase ale Indiei antice nu mai puteau fi obţinute. De aceea marele maestru nu a încurajat idealul vechi al yoghinului ascet rătăcitor. A accentuat mai degrabă avantajele unei vieţi în care aspirantul la îndumnezeire îşi câştigă singur traiul, nefiind dependent de o societate care să-l susţină şi astfel să poată practica yoga la el acasă. Acestui sfat, Lahiri Mahasaya i-a adăugat forţa întăritoare a propriului său exemplu.”

Nu dormea niciodată

Ştiinţa KRIYA YOGA s-a răspândit mult în India modernă datorită lui Lahiri Mahasaya. Iniţial, Babaji şi-a instruit discipolul să ofere iniţierea în această ştiinţă doar celor care au calităţile cerute, care sunt gata să sacrifice totul pentru a ajunge la Dumnezeu. Plin de compasiune, Lahiri Mahasaya l-a implorat să-i permită să transmită KRIYA YOGA tuturor celor care o caută sincer, chiar dacă ei nu sunt capabili să facă jurământul renunţării complete, pentru a-i încuraja să urmeze calea eliberării. Răspunsul maestrului său a fost: “Aşa să fie. Voinţa divină a vorbit prin gura ta. Oferă KRIYA YOGA tuturor celor care îţi cer umili ajutorul.”

Astfel, în Benares, în 1861, s-au pus bazele unei mari renaşteri spirituale. Deşi ducea şi o viaţă de familie, Lahiri Mahasaya s-a impus ca un mare înţelept. Treptat au început să sosească aspiranţi din toate colţurile Indiei pentru a primi iniţierea spirituală pe care o dăruia Lahiri Mahasaya, în calitate de Ghid spiritual.

Spre marea uimire a vizitatorilor, Lahiri Mahasaya manifesta semne supraumane din punct de vedere fiziologic: absenţa respiraţiei, a somnului, oprirea totală a pulsului şi a bătăii inimii. Nu clipea ore întregi, o aură profundă de pace înconjurându-l. Nimeni nu pleca fără ca spiritul său să se înalţe la vederea Ghidului spiritual: fiecare percepea astfel că a primit binecuvântarea unui adevărat sfânt. Mahasaya îi onora pe toţi. El iniţia în KRIYA YOGA oameni din toate religiile. Printre aspiranţii avansaţi pe care el îi indruma erau nu numai hinduşi, ci şi creştini şi musulmani.

Învăţătura lui s-a răspândit în Occident

Principalul discipol al lui Mahasaya a fost Sri Yukteswar care, la rândul lui, a transmis mai departe ştiinţa KRIYA YOGA. El le spunea aspiranţilor: „KRIYA YOGA este un instrument care permite accelerarea evoluţiei omului. În antichitate, yoghinii au descoperit că secretul conştiinţei cosmice este intim legat de controlul suflului; aceasta este contribuţia Indiei la cunoaşterea umană şi ea este absolut unică şi nemuritoare. Forţa vitală, absorbită de obicei în cursul respiraţiei, este eliberată prin tehnicile KRIYA YOGA, care permit încetinirea şi calmarea ritmului neîncetat al suflurilor.”

Ştiinţa KRIYA YOGA a fost răspândită în Occident în special de către discipolul cel mai important al lui Sri Yukteswar, şi anume Paramahansa Yogananda. În 1920, acesta a primit o invitaţie pentru a reprezenta India la Congresul Internaţional al Religiilor, care în acel an avea loc la Boston. A plecat în America, având atât binecuvântarea Ghidului său spiritual, cât şi pe cea a lui Babaji, care l-a vizitat înainte de plecare, spunându-i: „Tu eşti cel pe care l-am ales pentru a răspândi în Occident KRIYA YOGA. Cu mulţi ani în urmă l-am întâlnit pe Ghidul tău spiritual şi l-am anunţat atunci că te voi conduce la el pentru a te instrui.” La data de 6 octombrie 1920, Paramahansa Yogananda a susţinut prima sa conferinţă în America, la Congres. După încheierea Congresului a rămas în America şi a petrecut următorii patru ani la Boston, unde a ţinut diverse conferinţe şi a deschis mai multe cursuri de yoga. Opera fundamentală a lui Yogananda este „Autobiografia unui yoghin”, despre care Ghidul său spiritual, Sri Yukteshwar, i-a mărturisit că fusese prezisă de Lahiri Mahasaya în modul următor: „La cincizeci de ani de la moartea mea, viaţa mea va fi descrisă într-o carte, datorită interesului profund trezit de YOGA în Occident. Acest mesaj yoghin va face înconjurul globului şi va ajuta la stabilirea unei fraternităţi umane, născută din percepţia directă a Tatălui Unic.”

Lahiri Mahasaya a murit în 1895, iar cartea în care este descrisă viaţa lui, „Autobiografia unui yoghin”, a fost terminată în 1945.

Citiţi şi:
Babaji – yoghinul care trăieşte de secole 
Reînvierea marelui yoghin Sri Yukteswar şi revelaţiile sale uluitoare

yogaesoteric
august 2008

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More