Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, denunță acțiunea „rușinoasă” a Bucureștiului și cere „măsuri dure” contra României

Reacția ministrului Apărării Naționale 

 

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a denunțat „cascadoria rușinoasă” a autorităților române, care au interzis tranzitul avionului său, cerând o analiză a Moscovei asupra incidentului, urmată de „măsuri dure de retorsiune” împotriva României.

„Tonul aspru al afirmațiilor mele reflectă emoțiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru”, a afirmat Dmitri Rogozin, citat de site-ul agenției Tass.

„Cei mai mulți pasageri reveneau acasă. M-am deplasat de fiecare dată în Republica Moldova cu avioane comerciale ruse. Cascadoria rușinoasă a românilor și a Guvernului moldovean necesită o analiză atentă și măsuri dure și precise de retorsiune”, a avertizat vicepremierul Rusiei.

„Țările din Vest nu se vor împăca niciodată cu aspirațiile Rusiei de a fi o țară liberă și puternică. Erau destul de mulțumite cu Rusia instabilă din anii 1990, dar nu se vor împăca niciodată cu dorința noastră de a fi liberi și puternici. Iar modul nostru de a fi liberi și puternici va fi cea mai bună reacție la sancțiuni și la acțiuni murdare. Vom decide cum să eliminăm aceste creaturi mârșave”, a insistat Rogozin.

Avionul în care se afla vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri, 29 iulie, permisiunea de a tranzita spațiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia și Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Avionul rus alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R. Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relație tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească pe 29 iulie cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, și cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dmitri Rogozin a denunțat interdicția de survol decisă de România, acuzând autoritățile române de periclitarea vieților pasagerilor aflați în avionul cu care se deplasa, transmițându-le autorităților române să se aștepte la o ripostă.

„Autoritățile române au pus în pericol viețile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei și copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Așteptați-vă la o ripostă, ticăloșilor!”, a transmis Rogozin prin Twitter.

Răspunsul ministrului Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat că reacția vicepremierului Dmitri Rogozin, după ce nu i s-a permis survolarea României, a fost „absolut nepotrivită”, precizând că „situația de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancului estic al alianței”.

„Situația de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al alianței, să facem achizițiile potrivite pentru înzestrarea Armatei române. Am văzut declarațiile domnului ambasador al Rusiei în România, care încearcă o justificare a unor tipuri de acțiuni pe care le promovează în zonă. Sigur că de aici putem trage foarte multe concluzii. (…) Eu cred că trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică și în același timp să facem ce este necesar pentru a avea mai multă securitate și a putea și descuraja anumite acțiuni ostile. Și când am discutat despre rachete, am spus că ele reprezintă și un element care consolidează securitatea națională, dar și un element de descurajare a unor posibile acțiuni”, a declarat ministrul Apărării.

Întrebat dacă reacția vicepremierului rus este una gravă, Adrian Țuțuianu a răspuns: „Absolut nepotrivită. Ca să nu folosesc alte cuvinte”.

Dmitri Rogozin a continuat să atace România: „Este o marionetă a Statelor Unite”

Într-un interviu pentru Rossia24, Dmitri Rogozin a criticat din nou România, afirmând că aceasta este o marionetă a SUA și că face parte din acel grup de țări din NATO care promovează o politică antirusă.

Vicepremierul rus a menționat că, anterior, România a declarat că nu vede vreo problemă dacă persoanele din lista de sancțiuni îi vor survola spațiul aerian. Ba mai mult decât atât, Rogozin spune că deja a zburat de câteva ori deasupra țării noastre. Din acest motiv, oficialul rus consideră că de această dată a avut loc o provocare.

„Este evident că România a devenit o marionetă a Statelor Unite. Este țara care în pofida tuturor raționamentelor și securității proprii a instalat scutul antirachetă american. Încă atunci când lucram în calitate de ambasador în NATO am văzut politica României acolo. Ei sunt aceia care promovează politica antirusă, alături de țările baltice și englezi. Această grupare este principalul detonator de foc împotriva Rusiei. De aceea, ne-am putut aștepta de la ei la astfel de acțiuni”, a precizat Rogozin.

El susține că nu doar România a fost implicată în aceste acțiuni. „Sunt mai multe părți implicate, ale căror interese au coincis. În primul rând este vorba de grupul mafiot din spatele Guvernului moldovean (făcând referire la Vlad Plahotniuc) și care înțelege că are probleme serioase cu legea și trebuia cumva să se poziționeze pe aceeași treaptă cu Occidentul. Anume ei au stat în spatele provocărilor cu expulzarea artiștilor și pacificatorilor noștri.”


Citiți și:

Ce a spus la București Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, despre daci, Soros și greșelile Rusiei față de România…

Putin obligă SUA printr-o lege să-şi retragă soldaţii şi scutul antirachetă din România. Ameninţarea vehementă a liderului de la Kremlin

Avertismentul ferm al lui Vladimir Putin: Rusia nu va porni niciun război, dar îşi va apăra interesele. Drepturile noastre legitime trebuie respectate
 

yogaesoteric
4 august 2017

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More