Victimele DNA: 9 ani de procese și un infarct. Cine plătește?

 

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, fost rector UMF Iași și fost președinte al Colegiului Medicilor din România, nu a primit nici măcar scuze din partea instanței, care l-a achitat după 9 ani de anchete și procese. Răspunsul sec și cinic al judecătorilor a fost că „au existat indicii”.

Tentativă de fraudare a fondurilor europene

Acesta a fost motivul pentru care prof. dr. Vasile Astărăstoae a fost hărțuit timp de 9 ani de procurorii DNA. Perioadă în care și-a pierdut toate funcțiile și, mai ales, a suferit un infarct masiv.

„M-au acuzat și m-au trimis în judecată pentru conflict de interese, abuz în serviciu și tentativă de fraudare a fondurilor europene. Apoi și-au dat seama că, de fapt, sunt nevinovat. Nu vreau să-i dau în judecată pentru ce mi-au făcut. Judecătorii și procurorii beneficiază de o imunitate de nedescris și atunci de ce să-mi pierd timpul, sănătatea și banii prin tribunal, atâta timp cât știu dinainte rezultatul. Au zis că nu a fost cu rea credință, că așa erau indiciile și că am beneficiat de un proces corect și că ce mai vreau? Evident că nu și-au cerut scuze, au zis că și-au făcut datoria”, a declarat prof.dr.Vasile Astărăstoae.

… Ca şi cum vestea achitării sale ar fi fost firesc să fie de ajuns, adică să fie fericit că a scăpat doar cu verdictul nevinovat, după ce, într-o altă instanță fusese chiar condamnat la închisoare. Este vorba despre judecătorii de la Tribunalul Suceava, care îl condamnaseră la doi ani de închisoare cu suspendare și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 10 ani, pentru ca, ulterior, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava să stabilească faptul că nu există probe care să dovedească vinovăția.

Indicii descoperite de procurori corupți

În decembrie 2011, Vasile Astărăstoae a fost anchetat de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, tentativă de folosire de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea de fonduri europene şi conflict de interese. În cauză, erau cercetate pretinse infracțiuni de corupție în legătură cu implementarea unei platforme electronice la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Dosarul UMF Iași, în care au mai fost inculpate alte trei persoane, a fost întocmit și trimis în judecată de procurorul DNA Emilian Eva, în prezent inculpat într-un dosar de corupție.

„În cei nouă ani de proces, toți acești oameni inculpați în dosar au trăit un coșmar, iar astăzi s-a dovedit că speranța lor de a avea parte de o justiție corectă nu a fost în zadar”, declara avocatul Cătălin Boacnă la momentul achitării în instanță a inculpaților. Problema însă rămâne, atâta vreme cât actualul guvern a decis să desființeze Secția specială pentru anchetarea magistraților, lăsând din nou ușa larg deschisă pentru abuzurile procurorilor.

Citiți și:

Dezvăluiri: DNA arestează doar păpușile, nu și păpușarii sistemului

Lista neagră de la DNA – Citiţi inventarul revoltător al achitărilor încasate de DNA în primele 5 luni ale anului

 

yogaesoteric
15 mai 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More