Victorie imensă a fermierilor francezi: Franța va introduce principiul suveranității alimentare și a demarat deja controale masive la hipermarketuri
Protestele fermierilor francezi nu au rămas neascultate, autoritățile franceze demarând controale masive la hipermarketuri, acuzate că fac profituri uriașe prin falimentarea producătorilor agricoli.
Mai mult, ca urmare a protestelor masive ale fermierilor, Franța va introduce în lege principiul suveranității alimentare, care îi va da dreptul acestei țări să cultive, să recolteze și să se hrănească potrivit valorilor şi tradiţiilor sale, informează National.
Sindicatul fermierilor francezi a făcut apel la ridicarea barajelor de pe autostrăzi, care au blocat zile în șir toată țara, dar în special capitala. Victoria protestatarilor a fost una totală, astfel că, pe lângă micile compromisuri făcute de Ursula von der Leyen, după ce fermierii belgieni au luat cu asalt Bruxelles, Guvernul francez a plusat, îndeplinind toate revendicările și chiar mai mult.
Poate cea mai importantă victorie a fermierilor este anunțul trecerii în lege a principiului suveranității alimentare, Franța având dreptul de a cultiva, de a recolta și de a se alimenta conform valorilor şi tradiţiilor sale. Mai exact, o rupere totală de globalizarea UE și o separare de politicile sale.
O măsură la fel de importantă anunțată de Executivul francez, la presiunea fermierilor, este demararea unor controale masive la hipermarketurile din țară, pentru a identifica şi sancţiona, după caz, toate abaterile de la legile privind plata corectă a agricultorilor, etichetarea înşelătoare a produselor ambalate şi alte tipuri de fraudă. Rămâne de văzut dacă fermierii francezi vor mai accepta produse în magazine din afara acestei țări, dat fiind acțiunile din ultimul timp, prin care au scos de pe rafturile hipermarketurilor tot ce era din import. Cele două măsuri ale conducerii din Franța vor avea un impact covârșitor asupra tuturor statelor Uniunii Europene, acestea din urmă fiind obligate să le implementeze, în special în țările în care revolta fermierilor este în continuă creștere.
Totodată, Guvernul francez a anunțat că nu va vota sub nicio formă tratatul Mercosur, care ar fi însemnat inundarea piețelor din UE cu produse agroalimentare din țările Americii Latine. În plus, premierul Gabriel Attal a anunțat că Franța va spori controalele de siguranță în ceea ce privește importurile de alimente, în special pentru a se asigura că alimentele importate nu au urme de pesticide interzise în Franța sau în UE.
„Nu are sens să interzicem pesticidele în Franța înainte ca astfel de decizii să fie luate la nivelul UE, vom pune capăt acestei practici”, a declarat premierul francez Gabriel Attal. Pe lângă toate acestea, Executivul din Franța a anunțat că renunță la planul de eliminare treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă și că va acorda 150 de milioane de euro ajutor de stat suplimentar anual şi cu caracter permanent, începând din acest an, pentru susţinerea crescătorilor de animale. În ce privește carnea sintetică, acest produs va fi respins categoric de Franța.
Citiți și:
Fermieri, proteste, Ursula și amprenta de carbon
Protestele fermierilor și Marea Resetare
yogaesoteric
17 februarie 2024