Fermieri, proteste, Ursula și amprenta de carbon

Fermierii polonezi în grevă generală pentru o lună, au blocat drumuri și granița cu Ucraina: Fără alimente din Ucraina

Fermierii polonezi au blocat drumuri din toată țara și punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând, din 10 februarie, o grevă generală de o lună în semn de protest împotriva politicilor UE și a lipsei măsurilor guvernamentale care să îi protejeze.

Aceștia subliniază în special efectul nefast al importului de alimente ieftine din Ucraina vecină, relatează Reuters.

Aproximativ 100 de fermieri și 50 de mașini au blocat apropierea de punctul de trecere a frontierei Medika, blocând traficul pentru toate vehiculele, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră ucrainean, Andriy Demchenko, pentru televiziunea poloneză.

**********

Av. Elena Radu: Tanti Ursula cică dete înapoi

Tanti Ursula cică dete înapoi și anunță că CE retrage proiectul de limitare a utilizării pesticidelor în agricultură în UE, ca reacție la protestele fermierilor, care se răsfrâng în prezent în țările UE.

Numai că tanti Ursula o ține pe a ei cu schimbările climatice:

Fermierii sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice. Secetele și inundațiile le-au distrus recoltele și au amenințat animalele. Fermierii resimt impactul războiului rusesc. Inflația, costul în creștere al energiei și al îngrășămintelor.”

Pentru că doar dacă fermierii noștri pot trăi din pământul lor, vor investi în viitor. Și numai dacă ne atingem obiectivele climatice și de mediu împreună, fermierii vor putea continua să își câștige existența.”

Nu-i spune cineva lui tanti Ursula că green-ul ăla al ei nu prea e green și că sub pretextul green-ului răstoarnă planeta asta cu fundul în sus?

**********

Green Deal. Experții UE recomandă o taxă pe carbon în agricultură, pentru reducerea emisiilor

Experții Comitetului științific consultativ european pentru schimbările climatice susțin că fermierii nu sunt motivați suficient astfel încât să fie atinse obiectivele UE în materie de climă.

Un raport dat publicității recent avertizează că emisiile din agricultură „au rămas în mare parte neschimbate din 2005”, două treimi dintre ele provenind de la animale, anunță Euractiv, citat de Marius Tucă.

În acest context, experții spun că ar fi necesar să fie introdus un sistem de taxare a carbonului, o taxă pe carbon din agricultură, cel târziu până în 2031.

Grupul de experți a cerut instituirea unui sistem de tarifare a carbonului care să aplice agriculturii principiul „poluatorul plătește”, pentru a încuraja fermierii să-și reducă emisiile, cum ar fi Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care acoperă în principal energia și producția.

Comisia Europeană ia în considerare deja stabilirea unui preț pentru emisiile agricole.

Consiliul științific și-a prezentat recomandările în timp ce Comisia Europeană pregătește un nou document care va stabili un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor pentru 2040, a subliniat Tim McPhie, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru problemele climatice și energetice, în cadrul unei conferințe de presă organizate după publicarea raportului.

Citiți și:
Cum distruge Bruxelles-ul agricultura UE în beneficiul Ucrainei
Opinie. Cei patru cai ai apocalipsei economice: afacerile cu agricultura, petrolul, armele și Big Pharma

 

yogaesoteric
13 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More