Victorie pentru Julian Assange. Suedia a renunțat la acuzațiile de viol formulate împotriva sa

Fondatorul WikiLeaks: „Nu voi uita și nu voi ierta că am fost calomniat timp de 7 ani”

„Nu voi uita și nu voi ierta” faptul că am fost calomniat timp de 7 ani. Acesta este mesajul pe care fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, l-a dat la scurt timp după ce procurorii suedezi au anunțat vineri, 19 mai, că renunță la ancheta preliminară privind acuzațiile de viol formulate împotriva sa, punând astfel capăt unei saga judiciare de 7 ani.

Procurorii suedezi au precizat că își vor motiva această decizie într-o conferință de presă programată la Stockholm. Decizia constituie o victorie a australianului de 45 de ani, care a negat întotdeauna acuzațiile formulate împotriva sa în august 2010 de către o suedeză de 30 de ani, însă nu se știe clar dacă el va putea părăsi Ambasada Ecuadorului de la Londra, fără să fie înhățat și arestat de autorități.

Assange este refugiat la sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra din 2012, în speranța că va scăpa de un mandat de arestare european emis de Suedia. El a denunțat o manevră cu scopul extrădării sale către SUA, unde riscă să fie urmărit în justiție pentru publicarea unor documente militare și diplomatice confidențiale.

Avocatul său, Juan Branco, a anunţat că Assange va solicita azil politic în Franţa.
„Cred că este responsabilitatea Franţei să ia decizia potrivită în această chestiune şi să-i ofere lui Assange azil politic. El vrea să părăsească Ambasada Ecuadorului de la Londra şi să ceară Franţei o decizie corespunzătoare pentru azil, care să-l protejeze de procuratura americană”, a spus avocatul.

În iunie 2015, Assange i-a cerut într-o scrisoare deschisă lui Francois Hollande să îl primească în Franța, invocând un „gest umanitar”. În scrisoare, el afirma că sănătatea sa fizică și mentală este în pericol, după mai mult de trei ani petrecuți în sediul Ambasadei Ecuadorului. Ulterior, Palatul Elysee a respins cererea lui Assange.

Potrivit lui Juan Branco, clientul său are motive întemeiate că creadă că va fi extrădat în Statele Unite în momentul în care va părăsi ambasada.
„Au existat ameninţări pentru a-l condamna pe Julian Assange la închisoare pe viaţă, chiar de la Donald Trump acum câteva săptămâni, din pricina activităţilor sale ca jurnalist şi pentru că a dezvăluit scandaluri de corupţie şi crime împotriva umanităţii”, a spus Branco.

La scurt timp după pronunțarea deciziei de către procurorii suedezi, Julian Assange a susţinut un discurs din balconul ambasadei Ecuadorului de la Londra:

„Astăzi am înregistrat o victorie importantă, dar drumul nu s-a terminat. Războiul adevărat abia începe. Cei şapte ani de chin, de detenţie injustă, nu sunt un lucru pe care îl pot ierta. Este de neconceput că sunt în continuare ameninţat cu arestarea de Marea Britanie dacă părăsesc ambasada. Investigarea inevitabilă a ceea ce s-a întâmplat în acest moment de nedreptate groaznică este o problemă care sper că nu va fi doar despre mine… deoarece realitatea este că detenţia şi extrădarea fără acuzaţii au devenit o trăsătură a Uniunii Europene”, a spus Assange.


Citiți și:

WikiLeaks publică cele mai detaliate documente «scurse» vreodată de la CIA: Sunt mult mai ample decât fişierele Snowden

Dezvăluirile cu impact major din e-mailurile lui Hillary Clinton obţinute de WikiLeaks

Cazul Dominique Strauss-Kahn

 

yogaesoteric
31 mai 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More