Vom muri de sete?

Raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind resursele de apă arată că până în anul 2030 cererea de apă potabilă va creşte cu 40 de procente. Un studiu din 2014 arată ca unul din patru oraşe se confruntă deja cu lipsa apei, informează Euronews.

Lipsa apei potabile va fi mai acută în marile oraşe din cauza schimbărilor climatice şi creşterii populaţiei, se mai arăta în studiu. În prezent, opt mari oraşe din lume se confruntă cu un deficit major de apă.

Cei 21 de milioane de locuitori ai oraşului Mexico City au deja acces limitat la apă potabilă. Mulţi dintre aceştia primesc apă curentă doar pentru o parte din zi, în timp ce în alte cartiere apa de la robinet este raţionalizată la doar cinci ore pe săptămână.

Aproape 40% din teritoriul Jakartei, capitala Indoneziei, se află sub nivelul mării, iar autorităţile locale au limitat cantitatea de apă care poate fi extrasă din puţuri pentru a opri scăderea nivelului apei freatice.

În 2015, oraşul Sao Paulo, capitala financiară a Braziliei, a trecut printr-o criză similară precum cea pe care o resimt acum locuitorii din Cape Town. Atunci rezervă de apă a oraşului scăzuse sub 4% din bazinul de depozitare.

Calitatea slabă a aerului nu este singura problemă de mediu cu care se confruntă rezidenţii din Beijing. În 1997, unul dintre principalele rezervoare cu apă ale oraşului a fost închis. În China trăieşte aproape 20% din populaţia lumii, dar are doar 7 procente din rezerva mondială de apă.

Şi Cairo, capitala Egiptului, se confruntă cu o asemenea problemă. 97% din apa de consum provine din râul Nil, însă ea este din ce în ce mai contaminată cu deşeuri agricole şi deşeuri rezidenţiale. ONU estimează că până în 2025 Egiptul ar putea rămâne fără apă potabilă.

Tokyo, capitala Japoniei, resimte lipsa de apă potabilă din cauză că precipitaţiile cad doar patru luni pe an, ceea ce face dificilă colectarea apelor.

Surprinzător, şi Londra este unul dintre oraşele care resimt o asemenea criză. În timp ce Regatul Unit este cunoscut pentru ploile abundente din timpul anului, capitala are parte de precipitaţii anuale mai mici decât Parisul şi New York-ul. Experţii spun că în următorii 25 de ani londonezii s-ar putea confrunta pe timpul verii cu lipsa apei de la robinete.

Şi oraşul indian Bangalore (India) a început să resimtă lipsa de apă după ce în ultimii ani numărul populaţiei a cunoscut o creștere fără precedent.

Citiți și:

Avertisment: Estul Europei va fi lovit de lipsa apei potabile. În România ar putea apărea fenomenul de «migrație în căutarea apei»

Resursele naturale esenţiale vieţii au devenit obiect de afaceri pentru capitalişti, sfidându-se dreptul nostru ca ființe umane de a le folosi

Slovenia, singura țară din UE unde dreptul la apă este garantat prin Constituţie. «Nu este o marfă»



yogaesoteric

12 iunie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More