VPN-ul pe care ți-l oferă cu o vicleană «bunăvoință» Facebook e creat de fapt ca să te spioneze

 

Facebook pretinde că vrea să ne protejeze pe internet, dar probabil până acum mai toți și-au dat seama că nu pot avea încredere în această platformă.

Facebook a introdus o nouă funcție în aplicația de mobil prin care vrea, chipurile, să ajute, însă acest așa-zis ajutor este o sabie cu două tăișuri. Dacă navighezi în setările aplicației de mobil și derulezi până la final, vei vedea opțiunea Mobile Data. Aici vei fi informat că poți instala o aplicație care să-ți protejeze datele personale și care să te ajute să nu-ți consumi rapid tot internetul. Mai departe, vei fi redirecționat către Google Play, de unde poți descărca și instala aplicația Protect Free VPN+Data Manager, de la Onavo.

Ei bine, nu vrei să faci asta. Onavo este un VPN, iar în teorie acesta criptează tot traficul de internet și îl trimite printr-un server dedicat, pentru a te proteja atunci când navighezi pe web. Poți chiar să vezi conținutul restricționat în anumite regiuni sau poți să te conectezi liniștit la Wi-Fi-uri publice.

Problema cu Onavo este că nu e doar o aplicație terță pe care Facebook ți-o recomandă din bunăvoință și pentru că lui Mark Zuckerberg i-ar păsa prea mult de tine. Onavo a fost cumpărată de Facebook în 2013, cu scopul de aduna date personale ale utilizatorilor.
Facebook poate ști ce faci în multe locuri de pe internet, dar nu știe și ce faci în alte aplicații de pe telefon. Cu Onavo, însă, trimiți tot traficul de internet prin severele companiei, sau mai bine zis ale Facebook, unde traficul poate fi decriptat cu ușurință.

Iar asta nu trebuie să afli din investigații amănunțite, ci chiar din disclaimer-ul pe care îl primești când instalezi aplicația și care îți spune că: „atunci când folosești VPN-ul nostru, colectăm toate informațiile trimise de și către telefonul tău. Asta include informații despre: dispozitiv și locație, aplicațiile instalate pe dispozitiv și cât de des le folosești, site-urile pe care le folosești și cantitatea de date pe care o consumi”.

Informațiile continuă cu un așa-zis scop nobil:
„Asta ne ajută să îmbunătățim serviciul Onavo, analizându-ți folosirea site-urilor, aplicațiilor și a datelor. Deoarece suntem parte din Facebook, folosim informațiile și pentru a îmbunătăți serviciile și produsele platformei, pentru a obține date despre serviciile preferate de utilizatori și pentru a-ți oferi o experiență cât mai pozitivă”.


Citiți și:

Supravegherea globală a populaţiei, armă redutabilă a francmasoneriei mondiale, în cârdăşie cu aşa-zişii «iluminaţi»… (I)
Un fost șef de la Google dezvăluie ce se află în spatele rețelelor sociale
 

yogaesoteric
7 mai 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More