Vremea lui antihrist e aici

Când eram copil, la sfârșitul anilor 1970, am întâlnit o copie a cărții de mare succes a lui Hal Lindsey, The Late, Great Planet Earth. Ea oferă o relatare evanghelică a ultimelor zile, urmărind să explice cum vor trăi oamenii în vremurile de dinaintea întoarcerii lui Hristos. Toate acestea m-au lovit ca o bombă. Nu știam că Hristos se va întoarce! De ce nu-mi spusese nimeni? (Nu eram mari bisericoși în familia mea.) Și, măiculiță!, nu aveam nicio idee că Uniunea Sovietică a fost menționată în Biblie și că Piața Comună Europeană urma să producă acest tip numit antihrist și că exista acest eveniment numit Parusie … și așa mai departe. Acestea erau idei extrem de palpitante pentru mine. Mi-au electrizat imaginația timp de un an sau doi. Și apoi s-au stins și, o dată cu ele, s-a dus și credința mea pentru o vreme.

Ajuns creștin adult, râdeam pe seama mea, amintindu-mi cât de în serios luam la doisprezece ani speculațiile lui Hal Lindsey, dintre care niciuna nu s-a adeverit. Acea narațiune a Sfârșitului vremurilor este totuși cu adevărat amețitoare. Când eram creștin catolic, am văzut un anumit aspect al fenomenului, de obicei implicând evlavie față de aparițiile Sfintei Fecioare. Un preot prieten care fusese convertit la Medjugorje, dar care la începutul preoției era circumspect față de vânătorii de apariții, mi-a spus cât de frustrant a fost pentru el să nu reușească să-i convingă pe cei mai entuziaști enoriași ai săi să se concentreze asupra vieții obișnuite de catolic. Voiau artificii spirituale. Aceasta este o adevărată tentație.

Însă tradiția creștină spune, într-adevăr, că înainte de a Doua Venire a lui Hristos, va apărea un lider mondial mesianic numit de Scriptură „fiara”, care va fi „antihristul”. El va porni o persecuție în masă a Bisericii și va superviza o dictatură globală care va controla atât de temeinic viața oamenilor încât, conform capitolului 13 din Apocalipsă:

16. Și pe toți, pe cei mici și pe cei mari, și pe cei bogați și pe cei săraci, și pe cei liberi și pe robi îi face să-și pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte,
17. încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, fără numai cel ce are semnul: numele Fiarei sau numărul numelui Fiarei.
18. Aici e-nțelepciunea! Cine are pricepere, să socotească numărul Fiarei; că e număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și șase
.”

Nu e nevoie să subliniez că există o literatură vastă de speculații despre identitatea lui antihrist și despre modul în care aceasta este conectată la numărul 666. Găsesc teoria gânditorului creștin ortodox Jonathan Pageau convingătoare: antihrist 666 nu este neapărat un singur om (deși ar putea fi), iar numărul se referă la un sistem complet lipsit de Dumnezeu. El scrie:

Așadar, este necesar să fim foarte atenți pe măsură ce aceste tipare se derulează de la sine în fața noastră. Pe măsură ce aceste modele încep să apară în lume, nu este cazul să ne uităm după cineva care arată ca Ozzy Osbourne, un satanist îmbrăcat în negru din cap până-n picioare și cu aspectul unui spirit rău care vine pe Pământ. Nu așa arată 666. 666 arată ca un sistem luminos care pare că înglobează totul și poate controla totul. Și de aceea este atât de seducător. De aceea ne poate amăgi dacă nu suntem atenți, pentru că a nu participa sau, să zicem, a nu te închina acestui sistem te poate exclude din poveste. Atunci va fi foarte ușor să faci compromisuri în acest sens.”

Nu cu mult timp în urmă, am citit că romanii își tatuau sclavii pe mâini sau pe frunte, astfel încât să nu poată scăpa niciodată. Atunci am realizat că „semnul fiarei” văzut de Sfântul Ioan nu era neapărat un semn literal pe frunte sau pe mână (deși ar putea fi), dar că simbolic înseamnă că este necesar să fii un sclav al sistemului pentru a avea acces la viața economică, adică pentru a-ți câștiga existența.

În calitate de creștin, cred că această lume întunecată și totalitară va apărea cu siguranță într-o zi. Este ușor să-ți prinzi urechile urmărind să ghicești când ar putea fi, și nu voi face niciodată aceasta. Dar recunosc că forma acesteia pare că se conturează. În 2019 am scris acest articol după ce doi cardinali catolici proeminenți au avertizat că epoca lui Antihrist ar putea fi asupra noastră – ambii făcând referire la învățătura confuză venită dinspre Papa Francisc ca reprezentând un periculos semn al vremurilor. Gigantul intelectual René Girard, un catolic, a scris la începutul secolului că ne aflăm în vremuri tulburi:

Procesul actual de demagogie spirituală și folosire excesivă a retoricii a preschimbat preocuparea pentru victime într-o comandă totalitară și o inchiziție permanentă. (…) Trecem printr-un «ultra-creștinism» caricatural care urmărește să evadeze de pe orbita iudeo-creștină prin «radicalizarea» îngrijorării pentru victime într-o manieră anti-creștină. (…) Intelectualii și alte elite culturale au promovat creștinismul la rolul de țap ispășitor numărul unu.”

Girard spune că suntem în pragul a ceea ce el numește „celălalt totalitarism”, despre care spune că este: „cel mai viclean și malefic dintre cele două, cel cu cel mai mare viitor, după toate probabilitățile. În prezent, acesta nu se opune aspirațiilor iudeo-creștine, ci le revendică drept ale sale și pune sub semnul întrebării preocuparea pentru victime din partea creștinilor (nu fără o anumită aparență de rațiune la nivelul acțiunii concrete, date fiind deficiențele creștinismului istoric). Acest «celălalt totalitarism» nu se opune deschis creștinismului, ci îl depășește pe aripa stângă.”

După cum am scris ultima dată când am adus în discuție acest subiect, aceasta este forța celui ce în tradiția creștină se numește antihrist. Nu este necesar să crezi într-o figură literală a lui antihrist pentru a înțelege ce spune Girard aici. Girard subliniază că, în limbajul simbolic al Noului Testament, antihrist se opune lui Hristos imitându-L și căutând să fie mai bun decât El. Mai mult:

Antihrist se laudă că a adus ființelor umane pacea și toleranța pe care creștinismul le-a promis, dar nu a reușit să le ofere. De fapt, ceea ce produce radicalizarea victimologiei contemporane este o întoarcere la tot felul de practici păgâne: eutanasia, avortul, nediferențierea sexuală, jocurile de circ roman în exces dar fără victime reale etc.”

Girard a scris acestea în cartea sa din 2001: „L-am văzut pe Satana căzând ca un fulger”. A murit în 2015, exact când începea nebunia trans. Nu cred că ar fi fost surprins de nimic.

De ce aduc aceasta în discuție astăzi? Pentru că tocmai am citit cel mai recent eseu de pe Substack, intitulat You Are Harvest (Tu ești recolta), de Paul Kingsnorth, un scriitor englez care trăiește în Irlanda rurală împreună cu soția și copiii săi. Kingsnorth a fost botezat formal și confirmat drept creștin ortodox la începutul anului trecut, dar gândul său exprimat în articol nu e din perspectivă creștină. Mai degrabă se bazează pe o viață întreagă de observare și analiză a culturii. Citit în cheie creștină, însă, ceea ce scrie este uluitor și, dacă nu-l puteți citi gratis, ați face bine să vă cumpărați un abonament pentru a-i citi întreaga serie despre ceea ce el numește „Mașina”. De fiecare dată când se referă la „Mașină”, mă gândesc la „antihrist”. Se potrivește. Iată fragmente:

Mulți oameni nu au nicio problemă cu împingerea mașinăriei digitale în fiecare aspect al vieții noastre. Mulți oameni au uitat pur și simplu cum este să nu fii tras și împins și smuls și dirijat în fiecare oră a zilei de cerințele unui ecran strălucitor.

Mulți oameni nu sunt atenți.”

Mai departe:
La câteva zile după ce mi-am pierdut jocul de șah, câțiva prieteni au venit să ne viziteze din Anglia. Nu i-am văzut de aproape un deceniu și nu au călătorit nicăieri de când a început pandemia, așa că savurau entuziasmați lumina soarelui. Au luat feribotul ca să traverseze Marea Irlandei, iar pentru aceasta li s-a cerut să efectueze un anumit ritual tehnologic, unul care depășea chiar și procedura îndelungată de a-și scana pașapoartele digitale și de a sta pe o barcă plină de camere CCTV.

De data aceasta, au fost nevoiți să se fotografieze și să arate dovada digitală a vaccinării. De asemenea, dintr-un motiv pe care nu l-au înțeles, au fost puși să recite un șir de numere într-un dispozitiv de înregistrare. Dacă aș fi paranoic – și în zilele noastre de obicei sunt – aș presupune că aceasta a făcut parte din crearea unui sistem digital embrionar de recunoaștere vocală, care va fi folosit în viitor pentru a suplimenta scanările globului ocular, cipurile din pașapoarte și certificatele de sănătate de pe smartphone-uri, care stau deja la baza viitorului nostru glorios de libertate și belșug.”

Mai mult:
Uneori rămân treaz noaptea sau rătăcesc pe câmpul din spatele casei mele sau merg pe strada noastră din oraș și am impresia că o pot vedea pretutindeni în jurul meu: grila. Venele și tendoanele Mașinii care ne încercuiește, ne fixează, are grijă de noi și ne caracterizează acum. Îmi imaginez un fel de rețea de linii strălucitoare în aer, strălucind de rouă ca o pânză de păianjen în soarele dimineții. Îmi imaginez cablurile și legăturile prin satelit, filmele și cuvintele și înregistrările și opiniile, nodurile și centrele de date care urmăresc și înregistrează detaliile vieții mele. Îmi imaginez plasa creată de tranzacțiile bancare și drumurile la cumpărături, aplicațiile pentru pașapoarte și mesajele text trimise. Văd acest lucru, oricare ar fi el, fiind construit sau construindu-se în jurul meu, îl văd ridicându-se și întărindu-și strânsoarea și văd că niciunul dintre noi nu-l poate împiedica să evolueze în ce urmează să devină, orice ar fi aceasta.

Văd Mașina fredonând ușor pentru sine în timp ce ne înfășoară în ofertele sale, în timp ce își atârnă promisiunile în fața noastră și încet, încet, încet ne învârte. Mă gândesc la partea din ea cu care interacționăm zilnic, interfața albă strălucitoare prin care oferim voluntar fiecare detaliu al vieții noastre în schimbul informațiilor sau al plăcerii sau poveștilor spuse de corporații globale de divertisment care ne preschimbă cultura în marfă și apoi ne-o vinde înapoi. Mă gândesc la cuvintele pe care le folosim pentru a descrie această interfață, pe care o purtăm cu noi în buzunare oriunde mergem, în timp ce suntem urmăriți pe fiecare stradă și în fiecare pădure care a mai rămas: pânza, plasa.

Mă gândesc: acestea sunt elemente menite să prindă o pradă.”

Aici, Kingsnorth ajunge la sfârșitul unui pasaj lung în care discută despre Jacques Ellul și teoriile sale despre modul în care conducerea lumii noastre este preluată de „tehnică”. Pentru Ellul, aceasta înseamnă stabilirea prin mijloace mecanice a unei lumi în care toate aspectele vieții sunt controlate:

Dar atunci, dacă Ellul are dreptate, aceasta este direcția în care ne va duce până la urmă domnia tehnicii: spre dictatura Mașinii. Afirmând în 1964 că tehnica deja «a făcut ca doctrinele democratice tradiționale să fie învechite», el a sugerat că noul mod de a vedea lumea va depăși orice obiecție democratică și va tinde întotdeauna către controlul total. «Eficiența este un fapt», a scris el ironic, «și dreptatea un slogan». Tehnica, prin dominație pură, va acumula putere până când nu va mai putea exista niciun argument rațional (singurul tip de argument acceptat acum) împotriva controlului detaliilor viețile noastre pentru binele general.

În cele din urmă, tehnica face ca statul să devină totalitar, să absoarbă complet viața cetățenilor. Am observat că aceasta se petrece ca urmare a acumulării progreselor tehnicii în mâinile statului. Chiar și atunci când statul este liberal și democratic, el nu poate face altceva decât să devină totalitar. Devine astfel direct sau, ca în Statele Unite, prin intermediul unor persoane intermediare. Dar, în ciuda diferențelor, toate aceste sisteme ajung în cele din urmă la același rezultat.

Folosind cuvântul «totalitar», Ellul nu sugera că toate națiunile vor deveni dictaturi, cu atât mai puțin să adopte un cadru ideologic precum nazismul sau marxismul pentru a le ghida. De fapt, el a spus că astfel de ideologii interferează cu direcția tehnicii, care caută mai degrabă eficiența decât ideologia. «Totalitar», în acest context, însemna pur și simplu că ar fi imposibil să scapi de Mașină și de predicțiile ei. Oriunde te-ai uita, va fi acolo: privindu-te în față, direcționându-ți acțiunile, săpând în fiecare fațetă a vieții tale, oferindu-ți din ce în ce mai puține căi de evadare cu fiecare an.

Nu cred că este o exagerare să spun că vremurile în care trăim în prezent ar fi considerate de mulți dintre strămoșii noștri ca fiind apocaliptice. Gradul de control și monitorizare pe care îl acceptăm în societățile «dezvoltate», care se accelerează de zeci de ani și care a atins o viteză vertiginoasă în anii 2020, creează un fel de tabără digitală în care ne aflăm cu toții prinși. Paranoia în creștere care se extinde acum peste spectrul politic și în lumea occidentală – furia și confuzia, sentimentul promisiunilor încălcate și deteriorarea sistemelor consacrate – toate acestea, cred, pot fi urmărite până la ascensiunea și consolidarea Mașinii, această matrice grozavă care ne lipsește de înțelegerea a ceea ce reprezintă o viață umană și ne preface în schimb în roți singuratice în cursa ei spre auto-creare.”

În acest ultim articol, Kingsnorth vă propune să urmăriți acest videoclip de 10 minute cu Edward Snowden care explică cum funcționează internetul și de ce el duce la înrobirea noastră:

Este greu să știi cum să răspunzi la asta în viața reală. Recent, la conferința Touchstone, o femeie m-a întrebat de ce, dacă știu toate relele care vin la noi prin intermediul smartphone-urilor (în primul rând supravegherea), continui să am unul? Este o întrebare excelentă și singurul răspuns pe care l-am putut da cu jumătate de gură a fost că este necesar să-l am pentru a-mi face treaba. Când i-am povestit soției mele despre întrebarea femeii și cât de nemulțumit am fost de răspunsul meu, ea mi-a spus că telefonul „simplu” al fiicei noastre urma să fie depășit în curând, pentru că nu va mai putea funcționa pe sistemul telefoniei celulare. Au ajuns acolo încât este necesar să avem telefoane inteligente dacă vrem să avem telefoane mobile. Ai putea să-ți faci treaba la serviciu fără un telefon mobil? Eu n-aș putea. Nu există altă cale pentru oameni. Deci, sunt legat de sistem, indiferent dacă îmi place sau nu. Așa ești și tu.

Când vorbesc în cartea mea Să nu trăim în minciună despre „totalitarismul blând”, nu vorbesc doar despre politicile specifice pe care stângismul ofensat le pune în aplicare. Vorbesc despre capacitățile tehnice pe care le-au integrat în sistem pentru a ne putea controla. Zilele trecute am vizionat un videoclip în care unul dintre cei mai importanți catolici tradiționaliști spunea că este păcat că progresiștii au înțeles mai bine decât noi, conservatorii, că statul ar fi nevoie să se implice în industria „șlefuitului sufletelor” și să îndrume poporul către virtute. M-am gândit: acest catolic de dreapta nu se opune statului ce-și controlează supușii, el e doar nemulțumit că stângiștii seculariști sunt la butoane. Ei bine, nu vreau să trăiesc într-o societate aflată sub comanda marelui inchizitor catolic al lui Dostoievski, la fel cum nu vreau să trăiesc într-una sub comanda controlorului mondial secular al lui Huxley. Dar am creat și continuăm să perfecționăm un sistem care dă acest tip de putere oamenilor.

China este locul în care acest viitor este perfecționat.

Chiar acum, în Occident, această putere se strânge în mâinile progresiștilor, care o vor folosi pentru a elimina rasismul, sexismul, homofobia, transfobia și restul. Ei vor putea detecta existența acestor aspecte înainte ca oamenii să poată acționa asupra lor. Tehnologia există deja, pur și simplu nu a fost implementată. Încă.

Epoca lui antihrist nu este a lui Ozzy Osbourne și a goților palizi. Este a timidului Lin Jinyue, a șefului departamentului de resurse umane de la marile companii și a Silicon Valley. Și a venit. Ei își vor folosi puterea pentru a stabili o domnie a virtuții. Nu va fi loc în ea pentru creștinii care nu se conformează (sau pentru oricine altcineva care nu se conformează). Am fost avertizați acum 2.000 de ani. Suntem avertizați încă o dată de Paul Kingsnorth, indiferent dacă el realizează aceasta sau nu.

Autor: Rod Dreher

Citiți și:
Proorociile Sfântului Efrem Sirul despre venirea Antihristului
Satanismul Vaccinului: Înțepătura pe care se clădește Biserica lui Antihrist

 

yogaesoteric
21 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More