Web3, chiar viitorul internetului?

Informaticianul Gavin Wood a inventat termenul „Web 3.0” în 2014, prezentând viziunea sa asupra viitorului internetului.

Expresia prescurtată, „Web3” a devenit recent un cuvânt la modă pe internet, oameni de afaceri printre care Jack Dorsey, fondatorul Twitter, și Elon Musk, CEO-ul Tesla, dezbătând semnificația termenului.

Ce este în neregulă cu web-ul actual?

Susținătorii numesc Web3 o versiune descentralizată a internetului – una care nu este dominată de o mână de jucători puternici precum Amazon, Microsoft și Google.

Web1 a pornit de la ideea unui internet deschis și descentralizat, dar Web2 – internetul pe care îl cunoaștem astăzi – a dus la nașterea unor companii tehnologice de miliarde de dolari care au o influență puternică asupra rețelei și dețin o mare parte din infrastructura pe care este construită.

Pentru Gavin Wood, care este unul dintre co-fondatorii criptomonedei Ethereum și fondatorul companiei de infrastructură blockchain Parity Technologies, Web3 este cu adevărat descentralizat și reprezintă o versiune mai democratică a internetului actual.

„Web3 este într-adevăr un fel de viziune alternativă a web-ului, în care serviciile pe care le folosim nu sunt găzduite de o singură companie furnizoare de servicii. Ideea este ca toți participanții să contribuie cu o mică parte din serviciul final”, a declarat Wood pentru CNBC.

Termeni cheie și tehnologie Web3

Blockchain este o tehnologie cheie din spatele Web3. Este cel mai des asociată cu criptomoneda bitcoin și este tehnologia care se află la baza acesteia. Blockchain-ul bitcoin este un registru public de evidență a activității rețelei bitcoin.

Dar bitcoin nu este deținut de o singură companie sau persoană și nu este emis de o autoritate centrală, cum ar fi o bancă centrală. În schimb, este descentralizat, iar rețeaua este întreținută de un grup global de persoane care utilizează calculatoare specializate.

Web3 se bazează pe ideea unui model „fără încredere”. În prezent, este necesar să avem încredere în companii pentru a livra serviciile promise. Dar dacă produsele și serviciile Web3 sunt construite pe blockchain și sunt descentralizate, atunci va fi nevoie să aveți încredere doar în algoritmul de bază pentru a livra produsul respectiv.

Cum va funcționa reglementarea?

Bitcoin în sine nu a fost niciodată reglementat, deoarece nu este deținut de o singură entitate.

Așadar, dacă un serviciu Web3 este construit pe aceeași teorie a descentralizării ca și bitcoin, cum îl vor aborda autoritățile de reglementare?

Deocamdată, țările din întreaga lume încearcă încă să își dea seama cum să reglementeze cel mai bine criptomonedele și tehnologiile conexe. Web3 face parte din această conversație.

Wood sugerează că va fi dificil pentru autorități să reglementeze ele însele serviciile Web3. În schimb, ar putea fi în „interesul propriu” al unor aplicații în ceea ce privește produsul lor să introducă reguli care să se alinieze cu autoritățile de reglementare. El a adăugat că autoritățile ar putea căuta să reglementeze „utilizatorii serviciului, mai degrabă decât serviciul în sine”.

Citiți și:
Giganții IT, stăpânii cablurilor subacvatice de fibră optică. Miza, controlul total al internetului!
Omul care a inventat web-ul construiește un nou internet, în care toate datele vor fi sub controlul utilizatorului. Când încep primele teste

 

yogaesoteric
3 iulie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More