Giganții IT, stăpânii cablurilor subacvatice de fibră optică. Miza, controlul total al internetului!

Patru giganți din IT sunt pe cale să devină stăpânii cablurilor subacvatice de fibră optică. Vorbim despre Google, Amazon, Meta și Microsoft, coloșii care au început să domine din ce în ce mai mult infrastructura critică de cablu a internetului. A spune că Big Tech începe să controleze internetul poate părea o exagerare, dar iată că, în cel puțin un sens, această afirmație este literalmente adevărată.

Pentru mulți, internetul este ceva intangibil, un mediu post-fizic în care activități precum postări virale, bunuri virtuale și concerte metaverse au loc și e ceva normal să se petreacă. Dar crearea acestei iluzii necesită o rețea gigantică și în continuă creștere de conexiuni fizice.

Importanța cablurilor subacvatice de fibră optică

Cablul de fibră optică transportă 95% din traficul internațional de date și leagă aproape toate centrele de internet din lume, acele depozite vaste de servere unde are loc calculul care transformă toate acele 1 și 0 în experiența noastră de internet. Pe scurt, aproape 1,3 milioane de kilometri de fire de sticlă grupate, care alcătuiesc internetul fizic, real.

Până de curând, majoritatea cablurilor subacvatice de fibră optică erau controlate și utilizate de companiile de telecomunicații naționale și de guverne. Astăzi, nu mai este cazul.

În mai puțin de un deceniu, patru giganți IT – Microsoft, Google, Meta (fostul Facebook) și Amazon – au devenit jucătorii dominanți din piață și principalii utilizatorii ai capacității cablurilor subacvatice. Înainte de 2012, ponderea capacității de fibră optică submarină din lume utilizată de aceste companii era mai mică de 10% (acum 10 ani, Google controla un singur cablu, Unity, care conecta Japonia și SUA). Astăzi, a atins o cotă de piață de 66%, iar până în 2024 va trece de 90%! În curând, coloșii din Big Tech vor deveni cei mai mari finanțatori și proprietari ai rețelei de cabluri subacvatice de internet, care leagă toate statele lumii de pe țărmurile Atlanticului și Pacificului.

Firmele de telecomunicații s-au mișcat greoi și nu au înțeles nimic din strategia aplicată de Google, Facebook, Amazon și Microsoft. Ba chiar au răspuns cu suspiciune și ostilitate la cererile care de multe ori sunau a ultimatumuri privind lățimea de bandă de internet. Însă acum toți analiștii din industria IT văd la orizont pericolul spre care lumea se îndreaptă – cei mai puternici furnizori de servicii de internet și piețe vor deține și infrastructura prin care sunt livrate toate datele!

Costuri uriașe pentru un monopol periculos

Un singur cablu submarin de internet poate ajunge să coste și câteva sute de milioane de euro. Astfel, este lesne de dedus că instalarea și întreținerea unei asemenea infrastructuri necesită un efort uriaș și o logistică pe măsură. Printre altele, este nevoie inclusiv de o adevărată flotă de nave specializate în așezarea cablurilor, care folosesc cele mai avansate tehnologii pentru a îngropa cablurile sub apele oceanelor; în unele locuri, cablul de internet ajunge să fie îngropat la adâncimi de până la 5000 de metri.

Iar toate acestea este necesar să fie făcute menținând cantitatea potrivită de tensiune în cabluri. În același timp, inginerii sunt atenți și să evite pericolele, ce variază în adâncuri de la munții submarini la conductele de petrol și gaze, liniile de transmisie de înaltă tensiune pentru parcurile eoliene offshore și chiar naufragiile și bombele neexplodate din al Doilea Război Mondial.

În trecut, instalarea cablurilor transoceanice necesita eforturi uriașe din partea guvernelor și ale companiilor naționale de telecomunicații. Ca să scape de ceea ce mulți au gândit că este o povară, s-a „privatizat” și internetul, iar Microsoft, Alphabet, Meta și Amazon au devenit stăpâni pe cablurile subacvatice. Investiția cumulată este undeva spre 100 de miliarde de dolari.

Toate aceste schimbări de proprietate asupra infrastructurii internetului confirmă ceea ce știm deja, anume dominația marilor jucători din Big Tech. Capacitatea unor coloși ca Google, Amazon, Meta și Alphabet de a se integra pe verticală până la nivelul infrastructurii fizice a internetului mărește decalajul dintre ei și orice alți potențiali concurenți. De fapt, spulberă orice idee de concurență și, mai grav de atât, instituie un monopol periculos asupra internetului.

Citiți și:
Omul care a inventat web-ul construiește un nou internet, în care toate datele vor fi sub controlul utilizatorului. Când încep primele teste
Pădurea 5G. Pădure smart = Pădure controlată, Smart city = Lagăr digital

 

yogaesoteric
14 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More