Yoga modernă

Se consideră că etapa pe care o denumim Yoga modernă începe cu Parlamentul Religiilor, susţinut la Chicago în 1893. În cadrul acestui congres, tânărul Swami Vivekananda a lăsat o puternică impresie asupra publicului american. La îndemnul învăţătorului său, maestrul Ramakrishna, a plecat în Statele Unite unde nu cunoştea pe nimeni. Graţie câtorva persoane binevoitoare, care au recunoscut măreţia interioară a acestui adept jnana-yoghin (yoga discernământului), el a fost invitat în Parlament şi a devenit cel mai ilustru diplomat. În anii ce au urmat, a călătorit foarte mult, deschizând către spiritualitate multe minţi şi suflete căutătoare de adevăr. Cărţile lui, având ca tematică principiile yoga, sunt încă extrem de utile şi studiate şi astăzi.


Au existat şi înainte de Swami Vivekananda maeştri yoghini care au traversat oceanul în Europa, dar influenţa lor a fost restrânsă şi nesemnificativă. Succesul extraordinar al lui Vivekananda a deschis poarta şi altor adepţi veniţi din India.


După Swami Vivekananda, cel mai cunoscut maestru din primii ani ai existenţei mişcării yoghine în Occident, a fost Paramahamsa Yogananda, care a ajuns în Boston în 1920. Cinci ani mai târziu, el a înfiinţat o organizaţie, “Self-Realization-Fellowship” care, încă mai are sedii în Los Angeles. Deşi a părăsit corpul în 1952, la vârsta de 59 de ani, influenţa sa este încă imensă în întreaga lume. Lucrarea sa “Autobiografia unui yoghin” este fascinantă şi v-ar putea face să renunţaţi la concepţiile materialiste pe care încă le mai aveţi! La fel ca în cazul multor yoghini sau a sfinţilor creştini sau musulmani, după moarte, corpul lui Yogananda s-a păstrat, intact, timp de 20 de zile.


Paul Brunton, fost jurnalist şi editor, şi-a făcut apariţia în Yoga în anul 1934, cu cartea sa “India secretă”, carte care vorbeşte aspiranţilor occidentali despre marele Ramana Maharishi. A scris multe alte lucrări până în 1952, când a apărut “Criza spirituală a omului”. Apoi, în anii ’80, notiţele sale au fost publicate postum în 60 de volume – o adevărată comoară pentru practicanţii Yoga.


De la începutul anilor ’30 până la moartea sa, în 1986, Jiddu Krishnamurti a încântat şi uluit mii de minţi filosofice occidentale cu discursurile sale. A fost desemnat de Societatea Teosofică drept viitorul conducător al lumii, misiune respinsă de el, aceasta fiind prea importantă şi prea dificilă pentru o persoană, oricât de extraordinară ar fi ea. El a constituit un exemplu viu al înţelepciunii jnana-yoghine (Yoga discernământului) şi a atras o mulţime de ascultători sau cititori. Printre prietenii lui apropiaţi s-au numărat Aldous Huxley, Cristopher Isherwood, Charles Chaplin, Greta Garbo.


Bernard Shaw îl descria pe Krishnamurti ca fiind cea mai frumoasă fiinţă umană pe care o văzuse vreodată.


O persoană destul de controversată şi, în acelaşi timp, foarte cunoscut în anii ’70 – ’80, a fost Bhagavan Rajneesh (cunoscut şi sub numele de Osho). Ziarele şi revistele îi pomeneau, deseori, pe adepţii lui datorită orgiilor sexuale şi a altor excese. Învăţăturile lui Rajneesh, fost profesor de filosofie, aveau la bază surse autentice ale sistemului yoga, precum şi propriile sale experienţe.


Rajneesh le permitea adepţilor săi să-şi exteriorizeze fanteziile reprimate, în special cele erotice, cu speranţa că aceasta îi va pregăti pentru o practică mai aprofundată a sistemului yoga. Însă, mulţi dintre ei au căzut în capcana unui hedonism mistic, îndepărtându-se foarte mult de la esenţa practicii yoga.


În ciuda tristelor evenimente care au succedat moartea lui, în 1990, el mai este încă considerat, de o mare masă de oameni, un maestru yoga veritabil.


Alţi binecunoscuţi yoghini de origine indică sunt Sri Aurobindo (părintele sistemului yoga integrală), Ramana Maharishi (maestru neîntrecut în Jnana-yoga), Papa Ramdas (care a promovat Mantra-yoga, yoga sunetului transformator), Swami Nityananda (un maestru în Siddha-yoga) şi discipolul său, Swami Muktananda (un yoghin puternic, care a promovat Siddha-yoga în rândurile occidentalilor). Toţi aceştia nu mai sunt în viaţă.


Yoga, nefiind strict legată de hinduism, trebuie să-l amintim şi pe Dalai-lama, campionul non-violenţei şi câştigătorul premiului Nobel pentru Pace. El este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari yoghini veritabili ai Tibetului contemporan care, mai presus de toate, demonstrează faptul că principiile sistemului yoga pot fi incluse, nu numai în viaţa noastră de fiecare zi ci chiar şi în arena politică. Astăzi, budismul tibetan (care este o formă de Tantra-yoga) este extrem de popular printre occidentali şi există mulţi lama-şi (învăţători spirituali) care doresc, cu sinceritate, să ofere căutătorilor din secretele tradiţiei lor, până nu demult, atât de bine ocultate.

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More