Yuval Noah Harari – Singura poveste de adormit copiii în care crede toată lumea

Ce sunt banii? Spunem din nou, banii nu sunt o realitate obiectivă, nu au o valoare obiectivă. Luați bucata verde de hârtie – dolarul – priviți-o: nu are nicio valoare. Nu o poți mânca, nu o poți bea, nu te poți îmbrăca cu ea.

Dar au venit niște maeștri povestitori, marii bancheri, miniștrii de finanțe, prim-miniștrii, care ne spun o poveste foarte convingătoare: „Vedeți aceasta bucată verde de hârtie? Valorează de fapt zece banane.”

Și dacă cred eu și tu și toată lumea, chiar funcționează.

Iau această bucată de hârtie fără valoare, merg la supermarket, i-o dau unui străin pe care nu l-am întâlnit niciodată și primesc în schimb banane adevărate, pe care chiar le pot mânca. E ceva extraordinar. Cu cimpanzeii nu ți-ar merge. Desigur, ei fac schimburi: „Îmi dai o nucă de cocos, îți dau o banană”. Asta poate să meargă. Dar, „Îmi dai o bucată de hârtie fără valoare și te aștepți să-ți dau o banană? Nici vorbă! Drept cine mă iei, un om?”

De fapt, banii sunt cea mai reușită poveste inventată și spusă de oameni vreodată, pentru că e singura poveste în care crede toată lumea.

Nu toată lumea crede în Dumnezeu, nu toată lumea crede în drepturile omului, nu toată lumea crede în naționalism, dar toată lumea crede din nefericire în bani și în dolar, susține în prezentarea sa Yuval Noah Harari, lector la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Urmăriți videoul de mai jos pentru a afla cum entitățile virtuale au ajuns astăzi să guverneze lumea REALĂ.


Citiți și:

Banii: o descifrare ezoterică a unui «rău necesar»

Dedesubturile trecutului financiar al Statelor Unite

Faza finală a războiului financiar global: Situaţia globală financiar-bancară şi bursieră – între bula bursieră şi banii virtuali

 

yogaesoteric
17 iulie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More