Zece oameni care au transformat în bine lumea

 

Fără un învățător potrivit, educarea copiilor și a adulților ar fi aproape imposibilă. Însă lecțiile acestor oameni care au transformat în bine lumea – zece dintre cei mai mari învățători din istorie – răzbat dincolo de pereții școlii, ajutând la formarea sistemului educațional și a societății din ziua de azi.

Mai jos vă prezentăm zece dintre cei mai influenți învățători din lume, alături de explicații care vă vor spune de ce lecțiile și moștenirea lor sunt atât de semnificative.

1. Confucius

Confucius (551-479 î.e.n.) a fost un filosof chinez ale cărui învățături au influențat viața chinezilor, japonezilor, vietnamezilor și coreenilor într-o măsură foarte mare.
Prin filosofia sa profundă, Confucius a fost un susținător al moralității guvernamentale și personale și multe dintre învățăturile lui au sfârșit prin a fi dezvoltate într-un sistem filosofic denumit confucianism.

2. Aristotel

Aristotel (384-322 î.e.n.) a fost unul dintre cei mai mari filosofi ai Greciei antice și a fost la început elevul lui Platon. Mai apoi, el l-a învățat pe Alexandru cel Mare despre rosturile lumii și, de-a lungul vieții sale, a adus contribuții monumentale la o întreagă varietate de domenii, inclusiv la poezie, fizică, metafizică, biologie, zoologie, politică, retorică, logică, muzică și teatru. De fapt, au existat puține domenii în care Aristotel să nu se fi implicat.

3. John Amos Comenius

Comenius (1592-1670) a fost un profesor, educator, scriitor și om de știință morav. Era și un om foarte credincios, și de-a lungul vieții sale a fost atât episcop protestant în Moravia, cât și refugiat din considerente religioase. Cea mai mare contribuție a lui Comenius a fost cartea sa Didactica Magna, în care susținea conceptul de educație universală.

4. John Locke

John Locke (1632-1704) a fost un medic și filosof englez, care credea cu tărie că, înainte de toate, trebuie educat caracterul. Prin scrierile sale, Locke demonstrează cum un caracter bun depășește cu mult stăpânirea numerelor și a literelor. Însă pentru ca societatea să avanseze, este nevoie de amândouă aspectele.

5. Friedrich Froebel

Froebel (1782-1852) a fost un pedagog german, și a fost cândva elevul lui Pestalozzi, un reformator al educației. Froebel a dezvoltat baza educației moderne bazate pe cercetare, deoarece credea că fiecare elev are capacitățile sale unice și nevoile sale de învățare. De asemenea, Froebel credea în importanța educației timpurii și a dezvoltat conceptul modern de grădiniță pentru copii.

6. Henry David Thoreau

Thoreau (1817-1862) a fost un prozator, poet, istoric, filosof și transcendentalist american. Este cel mai bine cunoscut pentru cartea sa Walden, în care exaltă virtuțile unei vieți simple, înconjurată de natură. Eseurile, poezia, articolele și jurnalele sale alcătuiesc peste 20 de volume enorme și au avut multă influență în lumea întreagă.

7. Booker T. Washington

Washington (1856-1915) a fost un educator, lider politic, autor şi orator american renumit şi a fost foarte influent în cadrul comunităţii afro-americane din SUA, din 1890 până în 1915. El aparținea ultimei generații de lideri negri care se născuseră sclavi și a luptat pentru drepturile civile ale oamenilor de culoare.

8. Noah Webster

Webster (1758-1843) a fost un autor de manuale, pasionat al cuvintelor, lexicograf, reformator al ortografiei și editor american și este considerat părintele școlii și educației din SUA. De fapt, manualele sale au fost folosite de aproximativ cinci generații de copii americani pentru a învăța limba engleză.

9. Albert Einstein

Albert Einstein (1879-1955) a fost, în primul rând, un teoretician al fizicii, și este celebru pentru o serie întreagă de teorii revoluționare, inclusiv teoria specială și generală a relativității. Einstein este cel care a fondat cosmologia relativistă. În 1921, Einstein a primit Premiul Nobel pentru Fizică, pentru faptul că descoperise legea efectului fotoelectric, precum și pentru multele sale contribuții din domeniul fizicii teoretice.

10. Ayn Rand

Renumita Ayn Rand (1905-1982) a fost filosof, romancier și dramaturg de excepție. Rand este cel mai bine cunoscută pentru cele două cărți de succes ale sale, The Fountainhead și Atlas Shrugged, precum și pentru fondarea unui întreg sistem filosofic. Sistemul a devenit cunoscut drept obiectivism și este foarte influent și în ziua de astăzi.


Citiți și:

Opinia lui Einstein despre educație. Iată ce l-a învățat el pe fiul său

19 principii de aur ale Mariei Montessori, cel mai mare pedagog din istorie, pentru creşterea corectă a unui copil

 

yogaesoteric
23 noiembrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More