Zeci de mii de informatori racolaţi de FBI din marile corporaţii americane

de George Preda

Mai mult de 23.000 de angajaţi din sectorul privat american lucrează în secret pentru FBI şi pentru Departamentul de interne pentru a aduna şi a furniza informaţii despre concetăţenii lor.  Aceştia fac parte dintr-un grup în continuă creştere, numit InfraGard.

„Există dovezi care arată că InfraGard are rolul de a transforma corporaţiile private – multe din ele aflate în postura de a gestiona date personale sau a monitoriza activitatea a milioane de oameni – în spioni pentru FBI” arată un raport al Uniunii pentru libertăţi civile din American (American Civil Liberties Union,  ACLU), intitulat „Complexul industrial de supraveghere. Cum implică guvernul american indivizii şi mediul de afaceri în construirea unei societăţi de supraveghere.”

Din InfraGard fac parte 350 de mari corporaţii dintre cele mai importante din SUA. Grupul a fost constituit în 1996 când sectorul privat a început să colaboreze cu FBI-ul pentru anchetarea infracţiunilor electronice.  

Într-un discurs ţinut în august 2005, directorul FBI, Robert Mueller, a declarat: „avem acum mai mult de 11.000 de contacte, de membri InfraGard, 11.000 de parteneri în misiune pentru a proteja America. Cei din corporaţiile private sunt prima linie de apărare.” Între timp, numărul de membri InfraGrad a ajuns la 23.000 şi este în continuă creştere.

Când George W. Bush a emis Directiva prezidenţială 51 privind Siguranţa Naţională, l-a însărcinat pe această cale pe secretarul de interne să lucreze în colaborare cu „patronii din mediul privat şi cu cei mai importanţi operatori din infrastructură, pentru a-şi aduce cu toţii serviciile în caz de situaţie de urgenţă.”

Membrii InfraGard au parte, pe lângă antrenament special, şi de o serie de avantaje, cum ar fi acela de a  putea purta armă în cazul instaurării legii marţiale şi a nu fi traşi la răspundere în cazul în care ar omorî pe cineva în aceste condiţii. În schimbul informaţiilor furnizate, ei sunt asiguraţi şi că vor fi informaţi înaintea publicului sau chiar a unor politicieni, cu privire la eventuale ameninţări teroriste sau alte evenimente dezastruoase, pentru a se pune din timp la adăpost. 

Jay Stanley, director în cadrul ACLU avertizează asupra „pericolului ca FBI să creeze o clasă privilegiată, care se bucură de tratamente speciale. Nu trebuie să  existe „business class” în ceea ce priveşte aplicarea legii. Dacă există informaţii pe care FBI-ul le împărtăşeşte cu 23.000 de persoane din mediul corporatist, de ce nu le-ar împărtăşi şi publicului larg? Nu ar trebui să existe niciun fel de relaţii privilegiate. FBI-ul transformă corporaţiile într-o adevărată maşină de supraveghere.”

Citiţi şi :
Camere ascunse spionează comportamentul pasagerilor din avion
Control total asupra informaţiilor electronice pe teritoriul Marii Britanii
 
yogaesoteric
18 decembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More