Sfinții Brâncoveni. Picuri de înţelepciune

 

1. „Plenipotențiarul venețian la Țarigrad, Andreea Memno, a fost de față în ziua de 15 august 1714, de Adormirea Maicii Domnului, la scena execuției lui Constantin Brâncoveanu Vodă și a membrilor familiei sale, uciși din porunca sultanului Ahmet. În scrisoarea sa către dogele Veneției el raportează astfel: «Duminică 15 august 1714 s-a tăiat capul bătrânului principe al Valahiei, tuturor fiilor lui și unui boier care îi era vistiernic pe nume Văcărescu».”

2. „În dimineața zilei de 15 august 1714, sultanul Ahmet se puse într-un caic împărătesc și veni la seraiul zis foișorul Ialikiacs, pe canalul Mării Negre, în fața căruia era o mică piață, unde au adus pe Brâncoveanul Voievod și pe cei patru băieți: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ienache Văcărescu, i-au pus în genunchi unul lângă altul, la oarecare depărtare, un gâde le-a scos căciulile din cap și sultanul i-a mustrat, făcându-i haini. Apoi le deteră voie a face o scurtă rugăciune. Înainte de a se ridica securea asupra lor, fură întrebați de voiesc să se facă turci și atunci vor fi iertați. Glasul cel înăbușit de credință al bătrânului Brâncoveanu răsună și zise, înspăimântat de această insultă: «Fiii mei! Iată, toate avuțiile și tot ce am avut, am pierdut. Să nu ne pierdem însă sufletele! Stați tare și bărbătește, dragii mei, și nu băgați de seamă la moarte: Priviți la Hristos, Mântuitorul nostru, care a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit; credeți tare întru aceasta și nu vă mișcați, nici vă clătiți din credința cea pravoslavnică pentru viața și lumea aceasta.»”

3. „Sultanul Ahmet, la auzul acestor cuvinte se făcu ca un leu turbat și porunci să li se taie capetele. Gâdele înfiorător ridică securea și capul marelui vistiernic Văcărescu se rostogoli pe pământ. Când gâdele ridică securea la capul feciorului celui mai tânăr, Beizadea Mateiaș, numai de 16 ani, acesta se îngrozi de spaimă. Sărmanul copilaș, văzând atâta sânge de la frații lui și de la Văcărescu, se rugă de sultan să-l ierte, făgăduind că se va face turc. Însă părintele său înfruntă pe fiul său și spuse: «Mai bine mori în legea creștinească decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos, pentru a trăi câțiva ani mai mult pe pământ». Copilașul a ascultat și, ridicând capul, cu glas îngeresc zise gâdelui: «VREAU SĂ MOR CREȘTIN, LOVEȘTE!» În urmă ucise și pe Brâncoveanu. Gâdele stropit de sângele creștinesc, face un salut sultanului și se retrage. Sultanul, însoțit de plenipotențiarii Germaniei, Rusiei, Angliei, se ridică să plece. Văzându-i cu ochii în lacrimi, spuse sultanul că regretă acum ceea ce a săvârșit.”

Pr. Arsenie Boca – Semințe duhovnicești!

4. „O NAȚIUNE se afirmă în istoria universală mai puternic prin biruințele spirituale și culturale decât prin izbânzi politice. Acestea din urmă sunt vremelnice și nesigure, după anumite constelații și situații, în timp ce o faptă morală impunătoare, o gândire originală, tot ce contribuie la sporirea și îmbogățirea tezaurului spiritual comun al omenirii, aduce națiunilor un prestigiu permanent și o justificare deplină a dreptului la existență, alături de națiunile mari ale lumii.” – Dimitrie Gusti (1880-1955), filosof, estetician, sociolog român


Citiţi şi:
Părintele Arsenie Boca – un Serafim de Sarov al României
Interviu cu dirijorul Camil Marinescu: «Dacă Iisus nu ar fi existat, era necesar să fie inventat» 

 

yogaesoteric
10 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More