12 aspecte inedite despre Elveţia

 

Elveţia este o ţară renumită pentru nivelul de trai ridicat sau pentru peisajele sale superbe, însă există numeroase aspecte pe care foarte puţini oameni le ştiu despre această mică ţară din Europa, scrie Business Insider.

Potrivit Business Insider, iată o listă cu 12 informaţii mai puţin cunoscute despre țara cantoanelor:

1. Dacă începe să ningă puternic în timpul nopţii, până dimineaţa este atât de multă zăpadă încât drumurile sunt acoperite complet, ceea ce face ca şofatul să fie imposibil. Cu toate acestea, autorităţile reuşesc de fiecare dată să cureţe străzile până la ora 8 dimineaţa.

2. În caz de război nuclear, Elveţia are buncăre capabile să găzduiască întreaga populaţie (aproape 8 milioane de locuitori).

3. În caz de război, autostrăzile din Elveţia pot deveni piste de aterizare sau decolare prin îndepărtarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.

4. Piloţii din armata elveţiană nu pot atinge viteza sunetului în timpul antrenamentelor. Din cauza dimensiunii reduse a ţării (41.290 kilometri pătraţi), ar fi imposibil ca aceste avioane să nu intre în spaţiul aerian al altor ţări dacă ar zbura la astfel de viteze. „În ceea ce priveşte aeronavele supersonice, Elveţia are un acord cu Franţa prin care i se permite să intre în spaţiul aerian francez pentru a putea atinge astfel de viteze”, a declarat un localnic.

5. În Lausanne, pentru a optimiza taxarea pentru colectarea deşeurilor menajere, sacii de gunoi au mărimi standard, impozitul local fiind inclus în preţ. În cazul în care se aruncă mai mult gunoi, atunci se plăteşte mai mult. În plus, dacă locuitorii nu folosesc sacii pentru a arunca gunoiul, pot de asemenea să aibă probleme.

6. În ciuda dimensiunii sale reduse, Elveţia are patru limbi oficiale (germana, franceza, italiana şi retoromana). Germana vorbită în Elveţia se diferenţiază de cea din Germania, fiind denumită „germana elveţiană” şi nu are o reprezentare scrisă. De multe ori, nativii din Germania susţin că nu înţeleg nimic din germana elveţiană.

7. Producătorii de ciocolată au dezvoltat tehnici pentru a crea sortimente de  ciocolată cu aur comestibil.

8. În cazul unui conflict militar, dacă Elveţia doreşte să blocheze accesul în ţară, o poate face cu ajutorul unui număr redus de soldaţi, deoarece tunelele şi multe dintre autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oţel care pot fi ridicate cu doar o apăsare de buton. De asemenea, copacii care au fost plantaţi de-a lungul autostrăzilor ar putea fi tăiaţi pentru a bloca drumurile. Tot în cazul unui  război, ţara poate deveni „impenetrabilă” cu ajutorul vehiculelor blindate în mai puţin de o oră. Toate podurile sunt dotate cu „cutii pentru bombe” şi toate indicatoarele pot fi prăbuşite la pământ tot cu un buton. În munţi sunt construite multe baze militare, iar la poalele acestora au fost ridicate depozite sau buncăre pentru tancuri.

9. Maşinile din Elveţia arată toate ca noi. Cei care nu realizează inspecţii regulate sau care nu-şi repară autovehiculele pot primi amendă.

10. Multe companii angajează personal pentru contabilitate, deşi aceasta s-ar putea face cu programe informatice. Rata şomajului în Elveţia înregistrează valori dintre cele mai scăzute în Europa.

11. Mulţi oameni laudă sistemul de transport din Elveţia. Cu un singur bilet poţi traversa ţara de la un capăt la altul cu diferite mijloace de transport – autobuz, tren sau vapor. Există, de asemenea, un sistem general valabil în care trenurile ajung înainte de ora fixă sau înainte de jumătatea unei ore şi pleacă imediat după, deci poţi schimba un tren într-un interval de 20 de minute.

12. În Elveţia, ajutorul de şomaj se plăteşte timp de doi ani şi include şi concediu plătit. Tarifele de cazare şi transport pentru o altă destinaţie sunt incluse.

Citiți și:

Ţara unde nu este acceptat bacşișul, numele copiilor trebuie aprobate, iar o lună pe an aproape toate magazinele se închid

Ce nu știați despre Japonia

 yogaesoteric
16 aprilie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More