300.000 de victime ale pedofililor din biserică. Papa Francisc, acuzat de „ignoranță, prostie și negare”

Papa Francisc a cerut prudență în  „interpretarea” raportului Sauve privind abuzurile sexuale comise de prelații pedofili din Franța, avertizând împotriva amestecului de „situații istorice” îndepărtate în timp.

În luna octombrie a anului trecut, Jean-Marc Sauve, președintele Comisiei care anchetează pedocriminalitatea din cadrul bisericii (Ciase), a publicat un raport care a șocat Franța. Au existat „între 2.900 și 3.200 de pedofili”, bărbați – preoți sau clerici – în cadrul Bisericii Catolice din Franța, din 1950 încoace.

Francisc: Nu am citit raportul

Aceasta este o cifră care se raportează la o populație generală de 115.000 de preoți sau religioși în total în această perioadă de 70 de ani.

Declarațiile suveranului pontif au venit la câteva zile după punerea în discuție a concluziilor comisiei Ciase de către intelectualii catolici, critici respinse ferm de Jean-Marc Sauve și de președintele Comisiei Episcopale a Franței, arhiepiscopul Eric de Moulins-Beaufort.

Când realizăm acest tip de studiu, este necesar să fim atenți la interpretarea pe care o facem”, a spus papa Francisc. „Când faci un studiu pe o perioadă atât de lungă, riști să confunzi modul de a vedea problema acum 70 de ani cu modul de a o vedea acum”, a continuat suveranul pontif în vârstă de 84 de ani.

Întrebat despre raportul Ciase, care a creat un șoc în biserică și a deschis calea compensațiilor pentru victime, pontiful a recunoscut că „nu l-a citit” și că „nu are cunoștință despre comentariile episcopilor francezi”.

„Gravă lipsă de discernământ. Papa e problema”

Pentru François Devaux, cofondatorul asociației La parole libérée, care a denunțat și în trecut tăcerea înalților prelați francezi în denunțarea abuzurilor comise împotriva minorilor, declarațiile papei țin de „ignoranță, prostie și negare”.

Comisia Sauve a muncit timp de trei ani, a adunat probe, și asta nu-l interesează!” „Când totul este pe cale să fie finalizat, el înlătură totul cu un gest (…) Este revoltător”, a reacționat Devaux, scrie Le Point.

Potrivit lui Francois Devaux, „există o gravă lipsă de discernământ (a suveranului pontif) și nicio dorință de a se confrunta cu realitatea”. „Aceasta va permite tuturor să înțeleagă: Papa este miezul problemei”, a spus el.

La începutul lunii octombrie 2021, François își exprimase „rușinea” după dezvăluirile șocante ale comisiei Ciase, care estima la 330.000 numărul persoanelor de peste 18 ani care făceau obiectul violențelor sexuale în Franța, din 1950, când acestea erau minore, din partea clericilor, religioșilor sau oamenilor aflați în legătură cu Biserica.

Comisia a mai indicat „un ansamblu de neglijențe, eșecuri, tăcere și acoperire instituțională care au prezentat un caracter sistemic”, concluzii în fața cărora episcopatul și congregațiile religioase și-au declarat „rușinea absolută” și „spaima”.

O parte dintre cei 22 de membri ai comisiei Ciase urmau să fie primiţi pe 9 decembrie la Vatican, dar întâlnirea a fost amânată sine die.

Citiți și:
Biserica Catolică a distrus dosare despre autori ai abuzurilor sexuale din rândurile sale
Abuzul credinţei: bătăi şi torturi sexuale în orfelinatele Bisericii
Comentariile lui Putin despre satanism și pedofilie în cadrul politicii se dovedesc a fi adevărate

 

yogaesoteric
14 aprilie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More