5 invenții vizionare ale lui Leonardo da Vinci

Vă invităm să aruncăm o privire asupra celor mai celebre dintre invențiile lui Leonardo da Vinci, probabil savantul și inventatorul cel mai cunoscut din întreaga istorie a umanității.

Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost un geniu cu o gândire neobișnuit de avansată pentru vremurile în care a trăit. În loc să încadreze diferitele elemente şi fenomene în domenii distincte ale științei, cum fac cei mai mulți savanți, da Vinci vedea conexiunile dintre ele.

Astfel, a conceput invenții miraculoase și minunate. Cele mai multe idei ale sale au fost notate în caietele care, în chip extraordinar, s-au păstrat până astăzi. Acestea cuprind peste 13.000 de pagini și există note și diagrame încă nestudiate. 

Pentru eventualitatea în care notițele aveau să fie furate, da Vinci a folosit scrisul în oglindă. Astfel, notițele erau greu utilizabile în cazul în care ar fi ajuns în mâini nedorite.

Elicopterul

Îți imaginezi cum ar reacționa Leonardo da Vinci dacă s-ar putea întoarce pe Pământ pentru o zi? Ce ar crede despre lumea de azi și despre cât este de avansată? Ce ar crede despre elicopter? La urma urmei, el a fost primul care a proiectat un model al acestui tip de aparat de zbor. S-a inspirat de la o jucărie chinezească, care folosea un șurub și o spirală pentru a se ridica de la pământ.

Proiectul folosea observațiile lui da Vinci despre spiralele aflate în natură, precum semințele care cad din arborele sicamor. Desenul său a fost folosit în proiectul primului elicopter, care îi aparține francezului Gustave Ponton d’Amecourt. Se spune, de asemenea, că schiţele lui Leonardo i-au fost arătate lui Igor Sikorsky și că l-au inspirat să-și continue munca la elicopter, domeniu în care Sikorsky a devenit lider mondial.

Tancul

Una dintre invențiile lui da Vinci care s-au materializat doar câteva secole mai târziu, este tancul. Acesta era o mașinărie ingenioasă, care permitea străpungerea liniilor inamice. Patru oameni aflați într-un dispozitiv ca o carapace puteau ataca în relativă siguranță, rotind pârghiile din dispozitiv, care le permiteau să avanseze. Astfel a fost conceput primul vehicul blindat de asalt din lume, adică primul tanc.

Planorul

Fiindcă iubea zborul, nu este surprinzător că acest geniu a proiectat primul dispozitiv capabil de zbor. Dacă ar fi construit planorul și l-ar fi făcut să funcționeze, ar fi existat mașini de zbor cu mult înainte de succesul lui Traian Vuia, cel care a reuşit pentru prima dată în lume să se ridice de la sol cu un aparat mai greu decât aerul.

La fel ca în cazul altor proiecte, Leonardo da Vinci a omis și a modificat unele aspecte, pentru ca nimeni să nu-i poată lua caietele și să construiască aparatele fără să fie destul de inteligent ca să facă modificările necesare. Poate că am fost norocoși că notițele sale au dispărut pentru un timp îndelungat după moartea sa.

Parașuta

Cu mult timp înainte ca Franz Reichelt să moară testând prima parașută, în 1912, Leonardo a proiectat pe hârtie primul astfel de echipament. Parașuta nu era o idee nouă pe vremea lui da Vinci, existând dovezi că și alți inventatori realizaseră astfel de proiecte. Însă parașuta lui Leonardo a fost testată în 2000 și s-a descoperit că era mai eficientă decât cele moderne care au o gaură în centru, despre care se crede că ajută la manevrabilitate.

Leonardo știa cum funcționează din punct de vedere teoretic mai bine decât se ştie în cazul multor aplicații practice din ziua de azi. Desigur, pentru da Vinci, parașuta era mai mult un mijloc de zbor decât o modalitate de a atenua căderea unei persoane.

Mitraliera

Hiram Maxim a inventat mitraliera în 1914. Înaintea sa, în 1862, Gatling a produs o armă cu foc rapid, numită „tunul Gatling”. Deși aceștia doi au parte de toată gloria, prima mitralieră a fost proiectată de da Vinci cu 400 de ani înainte.

Designul său era simplu și unic la vremea aceea. Pe atunci, era necesar să aștepți ca țeava puștii să se răcească pentru a o folosi din nou. Da Vinci a pus trei șiruri de câte 11 țevi unul peste altul. Cele 33 de țevi erau mai întâi încărcate și apoi erau folosite una după alta. Când descărcai al doilea șir, îl încărcai pe primul. Apoi descărcai cel de-al treilea șir și îl încărcai pe cel de-al doilea. Astfel, aveai mereu un șir gata de foc, unul gata de încărcat și unul care se răcea.

Este important de notat că, deși era un geniu în privința tehnologiilor de război, Leonardo da Vinci nu era o persoană nemiloasă sau setoasă de sânge. El avea perspectiva patriotului.

Leonardo da Vinci a fost incontestabil înaintea timpului său. Notițele sale au inspirat multe creații uimitoare și se poate spune că au prezis viitorul.

Citiți și:

Care sunt codurile secrete din picturile lui Leonardo da Vinci?

Aforisme despre geniu şi genialitate (I)

Secretul din spatele codului 3, 6, 9 al lui Nikola Tesla

yogaesoteric

28 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More