6 descoperiri arheologice pe care nu le găsești în cărțile de istorie
Obiectivele turistice moderne sunt minunat de admirat, dar atunci când ai în față un sit istoric, care cuprinde vestigii construite cu vreo 9000 de ani înaintea erei noastre, deja începi să te simți un firicel de nisip în comparație cu trecerea timpului și parte dintr-o lume parcă mai mare. Obiectivele arheologice din epocile vechi ne oferă o privire de ansamblu într-un trecut despre care încă știm prea puțin. Iată câteva dintre cele mai fascinante descoperiri arheologice mai puțin cunoscute.
Obeliscul neterminat, Egipt
Construcția acestui monument din Aswan, Egipt a fost ordonată de Hatshepsut, la mijlocul anilor 1500 î.Hr., dar s-a abandonat cioplirea lui atunci când s-a descoperit o fisură în granit, care făcea acest material de neutilizat. Dacă ridicarea obeliscului ar fi fost finalizată, ar fi fost cea mai mare construcție de acest gen de pe continent.
Göbekli Tepe, Turcia
Ruinele Göbekli Tepe au fost descoperite aproape de vârful unui munte din Turcia. Datând de aproximativ 10.000 de ani, vechimea lor face ca aceste construcții să fie cele mai vechi structuri religioase cunoscute. Pare incredibil, nu? Acest sit ne-a ajutat să aflăm mult mai multe aspecte despre perioada neolitică.
Saksaywaman, Peru
Saksaywaman este o citadelă într-o zonă pustie din Peru, considerată parte din Imperiul Incașilor. Se spune că pietrele sunt tăiate și lipite atât de bine între ele, fără să fie utilizat mortar, încât nici în ziua de azi nu se poate strecura nici măcar o foaie de hârtie între spațiile dintre acestea.
Mohenjo-daro, Pakistan
Mohenjo-daro, în traducere Colina celor morți, este un oraș antic construit în anii 2600 î.Hr., în apropierea actualului oraș Sukkur, din provincia Sindth, Pakistan, fiind primul exemplu de construcție modernă a unui oraș în formă de rețea, cu străzi paralele. Orașul a fost descoperit în 1921, în timpul construirii unei căi ferate.
Peşterile Longyou, China
Longyou este o serie de 24 de peșteri artificiale din China, de mărimi foarte mari, sculptate într-o rocă sedimentară cu o precizie excepțională pentru anul 212 î.Hr. Nu s-a descoperit felul în care acestea au fost construite sau urme de civilizație din acea perioadă.
L’Anse aux Meadows, Canada
L’Anse aux Meadows este o așezare antică, construită de vikingi în Canada cu 500 de ani înainte ca America să fie descoperită de Cristofor Columb, fiind totodată prima așezare europeană ridicată în America de Nord. Orășelul poate adăposti până la 160 de persoane și prezintă dovezi ale existenței vikingilor pe acele meleaguri.
Citiți și:
Situri arheologice din vechiul Babilon distruse de prezenţa armatei americane în Irak
Descoperirile arheologice recente pun sub semnul întrebării teoriile oficiale asupra originii şi evoluţiei omului
Este istoria omenirii scrisă de civilizaţii extraterestre?
yogaesoteric
5 noiembrie 2017
Also available in: Français