6 motive de îngrijorare pentru posesorii de telefoane de tip smartphone

 


Cu siguranță ai auzit deja că este dăunător să dormi cu telefonul mobil sau tableta lângă pat, dar un studiu din SUA a ajuns și la alte concluzii îngrijorătoare. Conform rezultatelor cercetărilor efectuate de către Spitalul de Femei din Boston, folosirea laptopului, a televizorului sau a telefonului mobil de tip smartphone înainte de culcare te va face să adormi mai greu și să te trezești mai obosit a doua zi.

 

De vină este ecranul luminos care diminuează secreția de melatonină, hormonul somnului. La aceste rezultate s-a ajuns în urma unui studiu îndelungat în care au fost comparate efectele utilizării unui dispozitiv electronic înainte de culcare și obiceiul de a citi cărți tipărite, fiind chiar recomandat să citim înainte de culcare (însă nu cărți electronice).

Dacă producția de melatonină este diminuată, acest fapt poate duce la apariția unor boli grave, cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare, acumularea de grăsimi în organism, apariția tumorilor.

Există și alte consecințe nefaste ale utilizării telefoanelor pe timpul nopții. Simplul fapt de a avea telefonul lângă pat atunci când se presupune că te odihnești este foarte dăunător pentru organism:

1. Radiațiile pot fi dăunătoare
Un studiu publicat în 2008 a arătat faptul că persoanele care fuseseră expuse la radiațiile emise de telefoanele mobile cu trei ore înainte de culcare au avut mai multe dificultăți în a adormi și a ajunge în fazele cele mai profunde ale somnului.

2. Vei merge mai târziu la culcare
Chiar dacă neintenționat, este foarte posibil să petreci mai mult timp decât ai fi vrut pe telefon, vei merge mai târziu la culcare și, implicit, vei dormi mai puține ore. Știi prea bine că un filmuleț urmărit pe youtube nu te face decât să mai vrei încă unul, și apoi încă unul… Poate fi foarte dificil să ne detașăm de internet.

3. Lumina ecranului îți poate afecta ciclul de somn
Pare ceva complet nevinovat să arunci o privire pe telefon înainte de culcare pentru a vedea dacă nu ai primit, cumva, un mesaj nou sau pentru a mai admira o dată fotografia pe care ai făcut-o mai devreme, însă acest fapt este dăunător pentru sănătatea ta. Lumina albastră emisă de ecranul telefoanelor ți-ar putea afecta ceasul biologic, deoarece ochii tăi transmit creierului mesajul că este încă lumină și, deci, nu este vremea de a merge la culcare.

4. Te vei simți tensionat/ă chiar și în timp ce dormi
Pentru a te odihni cu adevărat, este nevoie să te poți deconecta de tot ce este în jurul tău. Dacă ții telefonul aproape, vei fi tensionat/ă până și în somn, deoarece creierul tău știe că oricând ai putea primi un telefon sau un e-mail important. O parte a subconștientului tău va rămâne mereu activă în caz că se petrece ceva grav în timpul nopții și este necesar să fii pregătit/ă.

5. A doua zi, te poți simți de parcă ai fi mahmur/ă
Atunci când informațiile pe care le aflăm prin intermediul telefonului mobil înainte de culcare ne fac să ne implicăm emoțional sau mental, creierului îi este mai greu să își oprească activitatea și să se pregătească de culcare, ceea ce înseamnă că nu vei avea parte de un somn odihnitor, iar de dimineață îți va fi greu să te ridici din pat și să ai suficientă energie pentru a rezista la provocările de tot felul.

6. Nu au fost studiate suficient de mult riscurile de sănătate pe care le implică folosirea telefonului mobil
Deși, până la urmă, ne petrecem mai mult de jumătate din zi cu telefonul mobil la ureche sau în mână, există încă numeroase lacune în ceea ce privește studierea efectelor pe care acestea le au asupra sănătății. Ba mai mult, unele studii sunt contestate de companiile producătoare de telefoane – de exemplu, cele care arată că telefoanele mobile cresc considerabil riscul de cancer din cauza radiațiilor pe care le emit.


Citiți și:

Chiar şi numai 15 minute de convorbiri ce sunt efectuate la telefonul mobil pot să afecteze dramatic nu numai structura, ci și funcționarea creierului

Utilizarea telefonului mobil târziu în noapte crește riscul de depresie
 

 

yogaesoteric
13 iulie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More