Internetul, arma viitorului

Internetul, văzut ca spațiu liber și deschis pentru schimbul de informații și inovație, nu a fost niciodată mai mult decât atât – un simplu vis utopic. Azi, web-ul a ajuns o extensie a vieții oamenilor, dar dezvoltarea acestei lumi virtuale, deopotrivă așteptată cu interes și emoție, înspăimântă lumea căci lasă să se întrevadă cea mai puternică armă creată vreodată pentru controlul populației.

Mulți spun că, în realitate, Internetul a fost, în multe privințe, un accident norocos ce-și are originile într-o colecție de proiecte militare americane, care a devenit, cumva, o rețea globală.

Era Internetului global s-a încheiat

Valorile unora dintre entuziaștii timpurii, care credeau în fluxurile deschise de informații și în libertatea de exprimare, păreau să se răspândească pe măsură ce Internetul se dezvolta cu viteza luminii. Dar asta a fost cu mult timp în urmă. Pe măsură ce „world wide web” a început să capete impuls, acel etos optimist a început să cedeze sub presiunea unor forțe mai puternice, în mare parte legate de bani și putere.

În cel mai recent raport dat publicității de Consiliul pentru Relații Externe se afirmă că „era Internetului global s-a încheiat. În ultimele trei decenii, SUA au lucrat îndeaproape cu sectorul privat (n.r. – Big Tech) pentru a promova o viziune a unui Internet global, deschis, sigur și interoperabil. Dar realitatea spațiului cibernetic este acum foarte diferită. Internetul este mai fragmentat, mai puțin liber și mai periculos”.

Boom-ul web-ului a făcut ca atât antreprenorii, cât și guvernele să fie conștienți de oportunitățile și mai ales forța pe care ți le dau această nouă rețea.

Controlul total pentru Big Tech

Din 2000 încoace, dezvoltarea industriei IT a făcut ca marile corporații din domeniu să controleze total Internetul și informația.

Drept urmare, azi avem un număr mic de companii foarte mari care controlează absolut tot ce se caută / publică în online. De la amintiri cu prietenii și până la locurile favorite de vacanță și magazinele unde vă faceți cumpărăturile, totul e știut de câteva firme din Big Tech.

Mai departe, aceste corporații au dezvoltat ceva ce putem numi „capitalism de supraveghere” – a folosit informațiile private împărtășite de noi (utilizatorii de Internet), despre ce facem, unde mergem, ce cumpărăm, ce căutăm etc, și le-a vândut agențiilor de publicitate și altora interesați.

Pe măsură ce smartphone-urile au devenit cheia de acces la Internet, capitalismul de supraveghere a început să ne urmărească fiecare mișcare. În prezent, câteva nume din Big Tech păzesc tot web-ul și cu greu le scapă câte o informație „neverificată”.

Guvernele, dornice să intre și ele în joc

La rândul lor, guvernele naționale au realizat și ele puterea Internetului și au devenit dornice să o valorifice. Dacă la început web-ul era, în mare parte, o invenție americană controlată tacit de SUA, azi situația s-a modificat.

Unele guverne au adoptat legi și reglementări care ușor pot fi catalogate ca măsură de opresiune socială, deși scopul lor oficial este de a proteja drepturile și viața privată a cetățenilor. Alte state urmăresc să-și protejeze puterea împiedicând oamenii să acceseze informații sensibile și servicii critice.

De curând s-au înmulțit și perioadele de „cădere a netului”, termen folosit de utilizatori. Astfel de crize sunt tot mai frecvente și ne dau de înțeles că Internetul se fragmentează, apar pe glob noi zone de influență. Așa-numitul efect „splinternet”.

Nu putem lăsa Internetul să devină un pion al geopoliticii. Politizarea deciziilor cu privire la funcționarea internă a Internetului stabilește un precedent periculos care ne pune pe calea rapidă către un splinternet – un Internet sculptat artificial de-a lungul granițelor politice, economice și tehnologice.

Efectele pot fi ireversibile, deschizând ușa pentru restricții suplimentare pe tot globul”, a avertizat Societatea de Internet, din SUA, la începutul acestui trecut.

O lume în care protecționismul guvernamental și corporatist creează un „splinternet” va fi o lume în care oamenii din diferite țări își pierd capacitatea de a învăța unii de la alții și de a interacționa unii cu alții.

Lumea metaverse, o libertate controlată

Consiliul pentru Relații Externe pune punctul pe i: „Competiția pentru putere accelerează fragmentarea sferelor tehnologice.

În ciuda acestor eforturi de a gestiona, comercializa și limita acoperirea Internetului, inovația tehnologică continuă și ea ne scoate la iveală potențialul unei perturbări semnificative a vieții noastre.

Realitatea virtuală și realitatea augmentată ar putea permite lumii digitale să devină vizibile și parte definitorie a viitorului care ni se pregătește. Companiile din Big Tech văd apariția acestor tehnologii metaverse ca o nouă altă oportunitate de a construi următoarea „grădină cu pereți” pentru utilizatorii de Internet. O libertate controlată. Metalibertate. Această lume virtuală gestată în Sillicon Valley presupune control total asupra vieții noului om. Un monopol permanent pe accesul la viitorul univers digital, unde doar câțiva IT-iști de top iau deciziile cu privire la ceea ce vedem și facem.

Citiți și:
E frumos de tot cu „internetul lucrurilor”
Internetul lucrurilor, sfârșitul libertății omului
Web3, chiar viitorul internetului?

 

yogaesoteric
11 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More