Pământul lovit de o explozie intensă de energie…….
O explozie extrem de neobișnuită de lumină de înaltă energie dintr-o galaxie aflată la aproximativ 1,1 miliarde de ani-lumină de Pământ ar fi putut fi cauzată de coliziunea a două stele super dense.
În ultimele 12 luni, oamenii de știință au studiat o explozie de energie de 50 de secunde de la o distanță de peste un miliard de ani-lumină, care ar putea îmbunătăți modul în care înțelegem cum stelele trăiesc și mor.
În decembrie 2021, o explozie masivă de energie a lovit atmosfera Pământului. Sursa sa a fost o explozie de raze gamma ‒ una dintre cele mai puternice explozii din univers ‒ dar nu orice fel de explozie de raze gamma.
Un om de știință a declarat la vremea respectivă că evenimentul ‒ numit GRB 211211A ‒ „nu seamănă cu nimic altceva din ce am mai văzut până acum”.
Evenimentul a fost detectat în decembrie 2021 de către Observatorul Swift Neil Gehrels al NASA și Telescopul spațial Fermi Gamma-ray Space Telescope. Explozia de raze gamma a fost semnificativ mai lungă decât media, ceea ce ar putea sugera în mod normal că a fost produsă de colapsul unei stele masive într-o supernovă.
Dar mai multe indicii, în special proporția neobișnuit de mare de lumină infraroșie, au sugerat că aceasta nu era o supernovă obișnuită.
Un studiu publicat recent în revista științifică Nature explică faptul că valul masiv de energie provenea de la o kilonovă.
Aceste evenimente cosmice relativ rare ‒ care în mod normal durează mult mai puțin de un minut ‒ sunt rezultatul coliziunii dintre două stele neutronice ultra-dense. Ele produc elemente mai grele, cum ar fi aurul și platina.
Dr. Matt Nicholl, profesor asociat la Universitatea din Birmingham, a declarat într-un comunicat: „Am descoperit că acest eveniment a produs de aproximativ 1.000 de ori masa Pământului în elemente foarte grele. Această descoperire susține ideea că aceste kilonove sunt principalele fabrici de aur din Univers”.
Dr. Benjamin Gompertz, profesor asistent la Universitatea din Birmingham, a declarat că a fost un eveniment „remarcabil”.
El a spus: „Nu ne așteptăm ca fuziunile să dureze mai mult de aproximativ două secunde. Cumva, aceasta a alimentat un jet timp de aproape un minut întreg. Este posibil ca acest comportament să fie explicat de o stea neutronică cu o viață de lungă durată, dar nu putem exclude faptul că ceea ce am văzut a fost o stea neutronică sfâșiată de o gaură neagră”.
Jillian Rastinejad, doctorandă în cadrul Departamentului de Fizică și Astronomie al Universității Northwestern, care a condus cercetarea, a declarat într-un comunicat: „Acest eveniment reprezintă o modificare de paradigmă interesantă pentru astronomia exploziilor de raze gamma”.
„Acest eveniment nu seamănă cu nimic din ceea ce am mai văzut până acum de la o explozie lungă de raze gamma”, a adăugat ea. „Razele sale gamma seamănă cu cele ale exploziilor produse de colapsul stelelor masive. Având în vedere că toate celelalte fuziuni confirmate de stele neutronice pe care le-am observat au fost însoțite de explozii care au durat mai puțin de două secunde”, a continuat ea. „Aveam toate motivele să ne așteptăm că acest GRB de 50 de secunde a fost creat de prăbușirea unei stele masive.”
„Kilonovele sunt alimentate de dezintegrarea radioactivă a unora dintre cele mai grele elemente din univers.
Dar kilonovele sunt foarte greu de observat și se estompează foarte repede. Acum, știm că putem folosi și niște explozii lungi de raze gamma pentru a căuta mai multe kilonove.”
Citiți și:
Astronomii confirmă faptul că Pământul este «bombardat» cu energie provenită din afara galaxiei noastre…
A fost descoperită o galaxie uriașă în jurul căreia orbitează alte galaxii pitice, la fel cum planetele orbitează în jurul unei stele
yogaesoteric
23 ianuarie 2023
Also available in: Français