CNN recunoaște: Ucraina este un poligon de încercare

În spatele cantităților uriașe de armament trimise de Occident în Ucraina se mai ascunde și altceva decât ambiții geopolitice.

Ucraina a devenit un „laborator” pentru armele occidentale, iar războiul le-a oferit SUA și aliaților săi oportunitatea de a vedea cum se comportă armele lor într-un conflict real cu o mare putere, cum este Rusia, scrie CNN într-un articol postat pe site-ul său.

O sursă aflată la curent cu informațiile din Occident pe acest subiect a declarat pentru CNN:

Evident, (Ucraina) este un laborator militar din toate punctele de vedere, deoarece niciunul dintre aceste echipamente nu a mai fost folosit până acum într-un război între două țări industriale dezvoltate.”

Este un test în condiții de luptă reală”, a mai explicat sursa.

În iulie trecut, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, își oferise în mod cinic țara ca „poligon de încercare” pentru producătorii de arme occidentali:

Suntem interesați să testăm sisteme moderne în lupta împotriva inamicului și invităm producătorii de arme să își testeze noile produse aici.”

Regimul Zelenski și-a văzut dorința împlinită: SUA și aliații lor au mărit semnificativ cantitățile de echipamente militare din ce în ce mai sofisticate și mai scumpe trimise în Ucraina.

Drept răspuns, Rusia a început să lovească obiective din infrastructura energetică ucraineană folosind drone kamikaze foarte ieftine, pentru a căror contracarare și doborâre occidentalii sunt obligați să folosească echipamente cu mult mai scumpe.

Consecința este că, în ultimele luni, producătorii de arme occidentali s-au dedicat construirii de echipamente care să permită o apărare mai ieftină în fața dronelor kamikaze, au declarat mai multe surse cu care reporterii CNN au discutat.

Războiul din Ucraina a devenit pentru armata americană o „uluitoare sursă de informații utile despre propriile sisteme”, au mai afirmat sursele.

Pentagonul a descoperit, de exemplu, că lansatoarele de rachete HIMARS (foto) sunt foarte eficiente împotriva forțelor ruse, în vreme ce mortierele M777 s-au dovedit mai puțin eficiente și precise decât se aștepta.

De asemenea, războiul din Ucraina este mană cerească pentru producătorii de arme și pentru că a fost revitalizată producția unor articole care păreau depășite – cum ar fi rachetele sol-aer Stinger.

Raytheon nu mai producea lansatoare și rachete Stinger de ani de zile, însă acum Pentagonul i-a cerut să își reia producția, în condițiile în care mii de astfel de echipamente sunt trimise în Ucraina.

Citiți și:
Zelenski oferă Ucraina ca poligon de încercare pentru noile arme NATO
Pentagonul ia în considerare livrarea de arme care să lovească în adâncimea teritoriului Federației Ruse

 

yogaesoteric
10 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More