CNN recunoaște: Ucraina este un poligon de încercare
În spatele cantităților uriașe de armament trimise de Occident în Ucraina se mai ascunde și altceva decât ambiții geopolitice.
Ucraina a devenit un „laborator” pentru armele occidentale, iar războiul le-a oferit SUA și aliaților săi oportunitatea de a vedea cum se comportă armele lor într-un conflict real cu o mare putere, cum este Rusia, scrie CNN într-un articol postat pe site-ul său.
O sursă aflată la curent cu informațiile din Occident pe acest subiect a declarat pentru CNN:
„Evident, (Ucraina) este un laborator militar din toate punctele de vedere, deoarece niciunul dintre aceste echipamente nu a mai fost folosit până acum într-un război între două țări industriale dezvoltate.”
„Este un test în condiții de luptă reală”, a mai explicat sursa.
În iulie trecut, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, își oferise în mod cinic țara ca „poligon de încercare” pentru producătorii de arme occidentali:
„Suntem interesați să testăm sisteme moderne în lupta împotriva inamicului și invităm producătorii de arme să își testeze noile produse aici.”
Regimul Zelenski și-a văzut dorința împlinită: SUA și aliații lor au mărit semnificativ cantitățile de echipamente militare din ce în ce mai sofisticate și mai scumpe trimise în Ucraina.
Drept răspuns, Rusia a început să lovească obiective din infrastructura energetică ucraineană folosind drone kamikaze foarte ieftine, pentru a căror contracarare și doborâre occidentalii sunt obligați să folosească echipamente cu mult mai scumpe.
Consecința este că, în ultimele luni, producătorii de arme occidentali s-au dedicat construirii de echipamente care să permită o apărare mai ieftină în fața dronelor kamikaze, au declarat mai multe surse cu care reporterii CNN au discutat.
Războiul din Ucraina a devenit pentru armata americană o „uluitoare sursă de informații utile despre propriile sisteme”, au mai afirmat sursele.
Pentagonul a descoperit, de exemplu, că lansatoarele de rachete HIMARS (foto) sunt foarte eficiente împotriva forțelor ruse, în vreme ce mortierele M777 s-au dovedit mai puțin eficiente și precise decât se aștepta.
A source connected to Western intelligence tells CNN that Ukraine is "absolutely a weapons lab in every sense… This is real-world battle testing.”
Evidently, the U.S. intelligence agencies view the people dying on #Ukraine’s battlefield as lab rats.https://t.co/lcFwyvJuQ4
— Dimitri Lascaris (@dimitrilascaris) January 17, 2023
De asemenea, războiul din Ucraina este mană cerească pentru producătorii de arme și pentru că a fost revitalizată producția unor articole care păreau depășite – cum ar fi rachetele sol-aer Stinger.
Raytheon nu mai producea lansatoare și rachete Stinger de ani de zile, însă acum Pentagonul i-a cerut să își reia producția, în condițiile în care mii de astfel de echipamente sunt trimise în Ucraina.
Citiți și:
Zelenski oferă Ucraina ca poligon de încercare pentru noile arme NATO
Pentagonul ia în considerare livrarea de arme care să lovească în adâncimea teritoriului Federației Ruse
yogaesoteric
10 februarie 2023