Are într-adevăr Trump de gând să declanșeze al Treilea Război Mondial? Ne aflăm oare în pragul distrugerii?

 

Nota editorului: Statele Unite au lansat un prim atac cu rachete de croazieră asupra Siriei sâmbătă, 14 aprilie, oficiali americani menționând că este prima acțiune dintr-o suită de operațiuni militare. La atac au participat mai multe avioane, inclusiv bombardiere B1 și cel puțin o navă de război din Marea Roșie. Potrivit unor analiști, este cazul să ne așteptăm în continuare la nave aeriene care să fie trimise din bazele SUA în regiune, precum și la implicarea unor portavioane americane în Marea Mediterană și în Marea Roșie.
Trump a pornit ostilitățile, acesta este motivul pentru care a fost plasat în funcție, acesta este motivul pentru care toți cei care nu s-au împăcat cu ideea planului de război au fost eliminați în favoarea unor partizani ai războiului precum John Bolton [consilierul pe probleme de securitate națională a Statelor Unite].

Scopul este atacarea suficient de puternică a Siriei astfel încât Rusia să fie nevoită să intervină și ea. Trupele rusești vor fi, cel mai probabil, vizate, întrucât scopul îl constituie provocarea, plesnirea Rusiei peste față atât de tare încât Putin să se vadă nevoit să reacționeze pe cale armată. Piesele acestui puzzle se reunesc, Trump a trimis un grup de portavioane de luptă în Estul Mediteranei, și cel puțin o parte din Flota Rusească din Marea Neagră se îndreaptă și ea într-acolo. Un atac ar putea să fie planificat pentru momentul în care acest grup de portavioane sosește la destinație, iar navele sale aeriene pot participa la luptă.

Devine acum clar pentru noi toți că scopul războiului din Siria nu a constat în distrugerea ultimului stat arab puternic și stabil care se poate opune Israelului și creării Marelui Israel pe teritoriile statelor ruinate ale Siriei și Irakului. Scopul este în realitate unul mult mai amplu și mai periculos – și anume, distrugerea lui Putin și a Rusiei prin implicarea sa într-un război pe care îi va fi foarte dificil să îl câștige. Rusia este o mină de aur în materie de bogăție și resurse, pe care ei vor să le poată exploata, la fel cum au făcut în timpul lui Elțîn, înainte ca Putin să apară și să le stopeze jaful cu toptanul.

Pentru ruși, Siria este prost plasată în ceea ce privește aprovizionarea ușoară și comunicațiile, căci liniile lor de aprovizionare și de comunicații depind de cooperarea națiunilor ce vor interveni, așa cum sunt Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan și Iran.

Pe lângă dificultățile pe care le are de întâmpinat pentru a purta un război în Orientul Mijlociu, Rusia se confruntă și cu perspectiva îngrijorătoare de a se vedea totodată nevoită să lupte pentru a-și apăra granițele vestice de NATO, nu doar în Ucraina, ci și în nord, acolo unde exclava Kaliningrad ar urma să fie asediată de forțele NATO ce se află deja pe poziții în Lituania și Polonia. Însă China pare să fie pregătită pentru a sprijini Rusia, ceea ce creează premisele ca acest conflict să ia în scurt timp amploare și să devină un al Treilea Război Mondial. Un efectiv considerabil din flota chineză, incluzând un portavion, se deplasează deja în Marea Chinei de Sud, unde se va confrunta cu un grup de portavioane americane ce se îndreaptă și el într-acolo într-o demonstrație de forță.

Nu mă încântă deloc să fiu vocea care prevestește asemenea evenimente sumbre, însă toate semnele indică în aceeași direcție. Sper cu tărie că mă înșel și că nu se va ajunge la război…
Ian Greenhalgh

Al Masdar
[n.r. publicație arabă online ce se concentrează asupra zonelor de conflict din Orientul Mijlociu]

Forțele Siriene de Apărare Aeriană sunt plasate în stare de alertă maximă pe cuprinsul Siriei

BEIRUT, LIBAN (4:50 A.M., 11 aprilie) – Forțele Siriene de Apărare Aeriană au fost plasate în stare de alertă maximă pe cuprinsul țării în mijlocul comunicatelor privitoare la iminența unui atac al SUA asupra Siriei.

Conform unui raport militar din provincia de coastă Latakia, Forțele Aeriene Siriene și escadrilele lor de apărare aeriană au primit ordine de la comandamentul lor central să rămână în stare de alertă maximă până la primirea altor ordine.
Armata rusă a încurajat, de asemenea, forțele armate siriene să rămână în stare de „alertă roșie”, împărtășindu-le totodată oficialilor sirieni conținutul anumitor rapoarte de spionaj referitoare la unele locații ce constituie ținte potențiale pentru armata SUA.

O sursă din cadrul armatei siriene le-a spus săptămâna aceasta redactorilor publicației arabe online Al-Masdar că armata credea că este posibil ca SUA să țintească una dintre bazele lor aeriene esențiale din apropierea Guvernoratului Damasc.

Aeroportul Dumayr din apropierea Damascului ar putea reprezenta o locație ideală pentru armata SUA, având în vedere că acesta a fost folosit în mod frecvent de către Forțele Aeriene Siriene pentru a ataca Ghouta de Est; mai mult decât atât, în zonă există foarte puțini civili – apreciau sirienii.

[Nota redacției: SUA, Marea Britanie și Franța au atacat sâmbătă, 14 aprilie, trei locații despre care susțin că aveau legătură cu producția de arme chimice: un laborator științific din Damasc și două depozite din apropierea orașului Homs.]

 

Al Masdar
EASA a declarat alertă în Mediterana de Est din cauza unor potențiale atacuri aeriene

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a emis [la 11 aprilie – n.r.] un avertisment rapid de alertă pentru „Mediterana de Est/regiunea de informare a zborurilor din Nicosia” din cauza unor posibile atacuri aeriene asupra Siriei.

Conform agenției, alerta prevedea: „din cauza posibilei lansări a unor atacuri aeriene prin intermediul unor rachete aer-sol sau a unor rachete de croazieră în următoarele 72 de ore, precum și din cauza existenței posibilității de întrerupere temporară a sistemelor de navigație radio, se impune o atenție chibzuită în planificarea operațiunilor de zbor în Mediterana de Est sau în regiunea de informare a zborurilor din Nicosia”.

Conform rapoartelor din mass-media europeană, alerta inițială a fost declarată de către NMOC (Network Manager Operations Centre – Centrul de Operații al Administratorului de Rețea).

„Prin intermediul Casei Albe, al Departamentului de Stat și al altor structuri de putere, Statele Unite au purtat și ele discuții cu aliații și partenerii noștri de peste mări”, a afirmat Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA. „Urmărim să acționăm în baza unui consens în ceea privește situația din Siria.”

Între timp, portavionul cu propulsie nucleară Harry S. Truman a plecat din Norfolk, Virginia, pentru o desfășurare de forțe în Orientul Mijlociu și în Europa, a afirmat mai devreme mass-media americană. Crucișătorul de rachete teleghidate Normandy și distrugătoarele echipate cu rachete teleghidate Arleigh Burke, Bulkeley, Forrest Sherman și Farragut însoțesc și ele portavionul Harry S. Truman, a declarat cu puțin timp în urmă Stars and Stripes [n.r. publicația armatei SUA], citând anumiți oficiali din Marina Militară.

În plus, oficialii din Marina Militară a SUA au afirmat că împreună cu grupul de portavioane de luptă va mai fi desfășurat în regiune și un efectiv de aproximativ 6.500 de soldați.

Trimisul rus la ONU Vasily Nebenzya a declarat marți, în cadrul întâlnirii Consiliului de Securitate al ONU, că SUA va fi răspunzătoare dacă lansează operațiunea militară împotriva guvernului sirian ignorând faptul că nu beneficiază în această direcție de o aprobare din partea Consiliului de Securitate al ONU.

„Dacă o să luați hotărârea să desfășurați o expediție militară ilegală – deși încă sper că o să vă veniți în fire – ei bine, atunci singuri veți răspunde pentru aceasta”, a declarat Nebenzya.

[Nota redacției: La reuniunea de urgență convocată de Rusia după atacul de sâmbătă, Consiliul de Securitate al ONU a votat împotriva propunerii Rusiei de a condamna intervenția militară din Siria.
Statele Unite au anunțat că sunt pregătite să atace din nou dacă guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad va folosi iar arme chimice, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley.
Nebenzya a acuzat Marea Britanie, Franţa şi SUA de „huliganism diplomatic” şi că au încălcat dreptul internaţional. „Prin acţiunile lor, Statele Unite înrăutăţesc situaţia umanitară catastrofală din Siria şi provoacă suferinţă civililor. De fapt, SUA sunt susținătorii teroriştilor care au chinuit poporul sirian timp de şapte ani, ducând la valul de refugiaţi care au părăsit această ţară. Escaladarea situaţiei din Siria este distructivă pentru întreg sistemul relaţiilor internaţionale. Este huliganism în relaţiile internaţionale şi nu huliganism la scară mică, dat fiind că vorbim despre puteri nucleare majore.”]


Citiți și:

SUA, Marea Britanie și Franța au atacat Siria

Oligarhii khazari din spatele lui Trump vor neapărat declanșarea celui de-al treilea război mondial
 

yogaesoteric
15 aprilie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More